Ca să fim sinceri mulți nu se confruntă cu această dilemă, știu de la început câți copii vor sau se lasă doar duși de val și fac câți or veni pe lume. Însă când ceasul biologic sună și decizia întârzie este ca și când cineva ți-ar trânti o ușă în față. În continuare găsești câteva lucruri după care să te ghidezi.
1. Gândește-te la dinamica familiei tale
Este posibil ca primul copil să-ți fin întors deja viața peste cap. Gândește-te foarte bine dacă ești în stare să treci cu bine, din nou, peste asta. Fiecare sarcină este o provocare în primul rând pentru cuplu, deoarece rutina voastra va fi schimbata. Întrebarea este ce ești pregătită să schimbi, asta ținând cont atât de personalitățile voastre cât și de cea a copilului vostru. În acest sens, dacă ai deja un copil care se adaptează ușor și este cuminte atunci ești norocoasă, dar dacă cel existent este mai năzdrăvan și cere mereu atenție atunci s-ar putea ca un frate sau o soră să agraveze situația. Adevărul este că aducerea pe lume a unui alt copil va însemna mai multă muncă și mai mult stres. Cu toate acestea, mai mulți copii pot să umple casa de bucurie. Poznăile, surprizele și experianțele prin care trec toate se reduc până la urmă la dragoste necondiționată.
2. Ia în considerare câți copii ai deja
Numărul de copii pe care îl ai deja poate cântări destul de mult. Dacă locuiești într-un cartier unde majoritatea familiilor au mai mulți copii, atunci este posibil să primești destul de des întrebarea dacă vrei să mai faci unul, iar asta poate să te enerveze. Gândește-te sincer dacă tu mai vrei unul sau doar ești pe cale de a ceda presiunilor societății. Te poți gândi și la modul în care ai crescut tu, dacă ai fost singură la părinți și ti-ai dorit mereu să fii sora mai mare este posibil ca primul tău copil să vrea același lucru sau dacă ai mai avut frați și surori și te-ai obișnuit așa foarte bine, orice decizie ai lua este cea bună pentru familia ta. Trebuie să știi doar că cercetătorii au descoperit că un copil singur la părinți este cel puțin la fel de sănătos și fericit ca cei care sunt mai mulți la părinți. Potrivit unui sondaj de opinie, numărul ideal de copii este doi, mai ales ținând cont de cât costă întreținerea unuia. În plus, deși în primii doi ani finanțele și timpul tău vor fi împărțite la doi, totuși îi vei iubi la fel pe ambii copii, deci nu îți face griji din acest punct de vedere. Oricum cu al doilea copil vei fi mai relaxată, pentru că primul ți-a crescut deja frumos. Cu puțin noroc, cei doi se vor înțelege de minune și vei putea să îi lași împreună oricând. Dacă ai deja doi copii, al treilea poate veni mai greu, deoarece acum veți fi depășiți numeric.
3. Vezi dacă este momentul potrivit și sănătatea îți permite
Sarcina și nașterea sunt destul de stresante pentru mamă chiar și când nu există complicații. Însă atunci când ai avut complicații la prima naștere sau dacă ai peste 35 de ani ar trebui luat în considerare faptul că acum există mai multe riscuri. Multe mame revin în formă după aproximativ doi ani, ceea ce le face să amâne aducerea pe lume a unui nou copil, pentru că pur și simplu uneori îți dorești doar să-ți recapeți trupul tău de odinioară.
4. Adu-ți aminte ce situație financiară ai
Banii nu sunt cel mai important lucru, dar este printre cele care contează. Ca părinte, știi deja cât poate costa să întreții un copil. Unele cheltuieli sunt acoperite de la primul copil, pentru că poți avea deja scaun de mașină, premergător și chiar câteva hainuțe, dar scutecele și mâncarea tot costă. Dacă ai deja plănuit să strângi bani pentru o casă sau o mașină ai grijă la ce îți dorești, cu atât mai mult dacă ai și părinți sau bunici bolnavi, de care trebuie să ai grijă. Un studiu recent arată că doi părinți cu un singur copil consumă pe acesta în jur de 27% din veniturile personale, în timp ce părinții cu doi copii le atribuie acestora 41% din venituri, dar sunt semne bune pentru cei care ajung la trei copii, deoarece ei consumă doar 47% din salarii. Ține cont și de faptul că un copil în plus îți va pune cariera în așteptare, pentru că e mai greu să îți menții un loc de muncă full-time când apare în peisaj o gură în plus de hrănit. Dacă ai hotărât totuşi să faci un copil mai intervine problema cât de mult poţi sta acasă cu el.
Întotdeauna vor exista îndoieli, dar încearcă să îţi imaginezi cum te-ai simţi dacă ai afla acum că eşti însărcinată şi ce ai face. Până la urmă, fiecare părinte trebuie să decidă pentru familia lui şi aceasta este o decizie personală, luată din inimă.
Ce să știi înainte să faci încă un copil
În cele mai multe cazuri, decizia dacă să mai faci un alt copil este mai grea decât la primul. Este un pic mai complex decât dacă vă doriți și aveți bani să-l creșteți. Să decideți împreună dacă să mai aduceți pe lume un copil este ca și când ați pune bazele unei noi familii.