Studiul realizat de cercetătorii de la Wellesley College şi University of Kansas arată că asemănările sunt cele care pun bazele unei relaţii sănătoase şi nu diferenţele care îţi trezesc iniţial interesul în cazul mitului potrivit căruia contrastele se atrag.
Rezultatele studiului au fost publicate în ediţia curantă a Journal of Personality and Social Psychology, într-o lucrare cu titlul "Asemănarea în relaţii ca nişă de construcţie: alegerea, stabilitatea şi influenţa în cadrul diadelor dintr-un mediu cu libertate de a alege".
Studiul a dat naştere unei schimbări surprinzătoare de paradigmă, întrucât cercetarea arată că indivizii nu au nicio influenţă în ceea ce priveşte schimbarea în timp a personalităţii, atitudinii sau valorilor partenerului de cuplu. În schimb, profesorii în psihologie Angela Bahns şi Chris Crandall, autorii studiului, aduc dovezi care pun accentul pe primele etape ale relaţiei, dezvăluind faptul că viitorii prieteni sau parteneri de cuplu sunt deja similari la începutul legăturii lor sociale.
"Imaginează-ţi doi străini antamând o conversaţie în avion sau un cuplu la o primă întâlnire", spune Bahns. "De la primele momente uşor jenante de conversaţie, cât de asemănători sunt aceşti doi oameni joacă un rol puternic în viitoarele lor interacţiuni. Vor crea o legătură sau vor merge pe drumuri separate? Recunoaşterea timpurie a asemănării este un factor important în luarea acestei decizii."
Dezvoltarea relaţiei depinde de nivelul de asemănare împărtăşit de cei doi indivizi la prima întâlnire. "Încerci să creezi o lume în care să te simţi confortabil, în care ai succes, în care ai oameni pe care te poţi baza şi alături de care poţi lucra pentru a-ţi îndeplini ţelurile", a explicat Crandall. "Pentru a crea această lume, asemănarea este utilă, iar oamenii sunt atraşi de acest aspect de cele mai multe ori."
Bahns adaugă: "Deşi ideea că partenerii se influenţează reciproc este un element central în domeniul cercetării relaţiilor, am identificat un domeniu larg în care prieteni prezintă foarte puţine schimbări de comportament - la nivel de personalitate, atitudine şi valori - relevante în plan social."
Specialistul a clarificat, însă, că influenţa există, însă a ţinut să specifice că este neglijabilă. "Să fie clar, nu sugerăm că influenţa socială nu are loc în cadrul relaţiilor; cu toate acestea, există foarte puţin loc pentru ca această influenţă să apară atunci când partenerii sunt deja similari la începutul relaţiei."
Datele sugerează, de asemenea, că tendinţa de a alege indivizi care ne seamănă este mult mai puternică decât se presupunea anterior. "Vrem să arătăm că alegerea partenerilor de cuplu similari este extrem de comună - atât de comună şi răspândită încât ar putea fi descrisă ca fiind implicită din punct de vedere psihologic", explică Bahns.
Bahns şi Crandall subliniază că oamenii caută mai mult de câteva asemănări superficiale. "Indivizii seamănă mai mult decât ai crede în aproape toate aspectele pe care le-am măsurat şi sunt similari mai ales în cazul aspectelor care contează cel mai mult pentru ei înşişi", a mai subliniat cercetătorul.
Aşadar, dacă vrei să îţi găseşti partenerul ideal, ghidează-te mai degrabă după teoria potrivit căreia "cine se aseamănă, se adună", în loc să speri că poţi face relaţia să funcţioneze încercând să îl schimbi pe cel de lângă tine.