Renunţă la colecţia ta de sticluţe de ojă şi descoperă care sunt cele mai bune lucruri care ţi se pot întâmpla în urma acestei decizii.
1. Unghiile tale vor deveni mai puternice
Fără acel strat lucios de ojă, la început unghiile tale vor părea neatrăgătoare, inegale, cu cuticule crăpate, dar vor fi şi slăbite. Dar se pare că nu unghiile tale sunt de vină pentru petele inestetice de pe ele. Totul se datorează acetonei care îndepărtează straturile de ojă. Unghiile sunt făcute din mai multe straturi de keratină, într-un mod similar cu firele de păr. Şi deşi degetele nu au nevoie cu adevărat să respire, solvenţii puternici din acetona cu care îţi ştergi oja îţi usucă unghia şi cuticulele din jurul ei, spun dermatologii. Iar odată cu expunerea frecventă, unghia poate deveni mai predispusă la exfoliere, la crăpare şi la şănţuleţe apărute pe suprafaţa ei.
2. Unghiile îşi pierd acea nuanţă gălbuie
Un alt lucru pe care îl vei observa atunci când vei renunţa la ojă este cât de galbene sunt unghiile tale. Potrivit dermatologilor, folosirea continuă a lacului de unghii poate fi de vină pentru această nuanţă de galben inestetic. Din fericire, la fel ca în zilele în care reunţi la cafea sau la vinul roşu, iar dinţii tăi devin mai albi, o scurtă vacanţă în care nu vei mai folosi ojă îţi va ajuta unghiile să îşi recapete acel aspect sănătos. După doar o săptămână, unghiile tale îşi vor pierde acea nuanţă gălbuie şi vor avea o culoare sănătoasă.
3. Acele puncte aspre şi albe dispar de pe unghii
Atunci când foloseşti ojă pentru un timp îndelungat, granulaţiile sau acumulările de keratină pot provoca apariţia unor pete albe şi a unor neregularităţi pe suprafaţa unghiei, explică specialiştii. Practic, prea multă ojă şi folosirea intensivă a acetonei vor afecta straturile superioare ale unghiei, lăsând în urmă unghii casante, distruse de acţiunea substanţelor chimice. Dacă îţi vei lăsa unghiile neacoperite de ojă sau lac, vei da o şansă acelor pete albicioase să dispară sau să se estompeze.
4. Reduci expunerea la substanţe chimice nocive
Este un motiv pentru care viitoarele mămici aleg să nu îşi mai facă manichiura. Multe lacuri de unghii reprezintă un cocktail de ingrediente nocive legate de avorturi spontane, malformaţii congenitale, cancer şi boli pulmonare. Iar de vină nu este doar acest trio de substanţe chimice toxice – formaldehidă, toluen şi ftalat dibutil. Un studiu recent a descoperit că o altă substanţă comună care se găseşte în lacul de unghii este un factor ce întrerupe buna funcţionare a hormonilor şi este legată de instalarea precoce a pubertăţii şi debutul obezităţii. Iar prin ojă, această substanţă (triphenyl phosphate) poate fi abstorbită de organism.
5. Ai un indicator mai bun şi mai precis în ceea ce priveşte starea ta de sănătate
Ştiai că unghiile sunt precum o fereastră care spune multe despre sănătatea ta? Schimbările apărute la nivelul unghiilor tale – cum ar fi decolorarea, îngroşarea sau modificări ale formei unghiei – pot să fie de fapt semnale ce indică artrita reumatoidă, psoriazisul, probleme hepatice, boli cardiovasculare şi chiar lipsa unor vitamine din organism. Unghiile naturale, fără ojă, vă oferă ţie şi doctorului tău o perspectivă mai clară asupra sănătăţii tale. Sursa.