"Cu toţii ne bucurăm de experienţe senzoriale; alimentele condimentate fac viaţa mai interesantă", a spus el.
Dar nu toate răspunsurile potenţiale sunt binevenite, chiar şi pentru cei cărora le place gustul.
Iubitorii de mâncare condimentată sunt probabil familiarizaţi cu o reacţie fizică imediată - transpiraţia. Acest lucru se datorează faptului că unele dintre cele mai picante alimente conţin compuşi care se leagă de receptorii nervoşi de-a lungul tractului gastrointestinal, inclusiv gura, care sunt activaţi de căldură.
Chili-ul, fructul aromat a multor feluri de mâncare picante, conţine compusul capsaicină, care se leagă de acei receptori atunci când este consumat şi apoi trimite un semnal de durere la creier, aşa cum a descoperit Dr. Julius în lucrarea sa pe această temă, câştigătoare a Premiului Nobel.
Principalele substanţe chimice găsite în boabele de piper, hrean şi muştar se leagă, de asemenea, de aceiaşi receptori, deşi mai puţin puternici. Aceşti nervi trimit creierului semnale similare cum ar fi dacă aţi intra în contact cu focul real, motiv pentru care aţi putea începe să transpiraţi sau să vă înroşiţi; acesta este modul în care corpul se răceşte, potrivit DcNews.ro.
"Capsaicina vă păcăleşte corpul să creadă că temperatura a crescut şi astfel creierul crede că trebuie să scadă căldură", a spus dr. Julius. „La oameni, în mare parte, facem asta prin transpiraţie”.
Consumul moderat de alimente picante este, în general, sigur pentru persoanele care nu au deja probleme cu stomacul. Cu toate acestea, poate provoca inflamaţii în zonele care ajută digestia şi poate duce uneori la arsuri la stomac, dureri de stomac sau diaree. Persoanele cu gastrită, care apare atunci când mucoasa stomacului este inflamată, pot simţi durerii abdominale.
Studiile au arătat că un consum de alimente picante poate fi asociat cu unele beneficii pentru sănătate. De exemplu, un studiu a constatat că administrarea unui supliment zilnic de capsaicină (conţinând aceeaşi cantitate în patru sau cinci ardei habanero) a accelerat metabolismul, în care participanţii au ars echivalentul a 200 de calorii suplimentare pe zi pe o perioadă de 14 săptămâni.
Şi într-un studiu din 2022 care a implicat mai mult de 6.000 de adulţi, oamenii de ştiinţă au descoperit că aportul de ardei iute era legat de o reducere a acumulării de calciu în pereţii arterelor coronare, care furnizează sânge inimii.
Cu toate acestea, nu este clar dacă consumul regulat de alimente picante poate reduce probabilitatea de obezitate sau atacuri de cord pe termen lung.
Dovezile sunt amestecate cu privire la faptul dacă alimentele condimentate cresc sau scad riscul de cancer. Câteva studii au descoperit că un consum zilnic de ardei iute este asociat cu un risc crescut de cancer esofagian, dar nu şi de cancer gastric sau colorectal.
Şi, în timp ce mai multe experimente efectuate pe celule în laboratoare au descoperit că capsaicina şi piperina - substanţa chimică găsită în boabele de piper - pot ajuta la împiedicarea sau distrugerea celulelor umane de cancer de sân, oamenii de ştiinţă nu ştiu încă dacă aceste descoperiri ar putea duce într-o zi la un potenţial tratament.