Intre 0 si 1 secunda: Ochii sau urechile tale identifica factorul care declanseaza fobia ta (un ac, un sarpe, sunetul facut de freza dentistului) si trimite instantaneu un mesaj de genul "amenintare!" catre amigdala ta, centrul creierului responsabil de frica.
3 simptome ciudate ale corpului, descifrate
Intre 1 si 3 secunde: Amigdala, la randul ei, suprasolicita cortexul prefrontal - cu alte cuvinte, centrul creierului responsabil de logica - si le spune glandelor tale suprarenale sa scoata afara hormonii de stres - adrenalina si cortizolul. Acesti hormoni determina transpiratia imediata (pentru a te ajuta sa te racoresti), respiratie rapida, batai mai rapide ale inimii (pentru a ajuta la pomparea oxigenului catre muschi) si dilatarea pupilelor (pentru a te ajuta sa vezi mai bine acea amenintare).
Hrana pentru creier: Ce alimente iti stimuleaza cel de-al treilea ochi
Intr-un interval de 5 secunde: Creierul tau incepe sa elibereze endorfine, analgezice naturale care te-ar putea proteja in timpul unui atac fizic. De asemenea, creierul secreta o cantitate mica de dopamina, un hormon care te face sa te simti bine (de unde si "graba" unor persoane aflate in situatii infricosatoare) – dar nu suficienta pentru a-ti tempera panica alimentata de hormoni. Unele persoane care au fobii experimenteaza si alte simptome, cresteri bruste si scaderi bruste ale tensiunii arteriale, facandu-le sa lesine.
Cum scapi de stres in mod natural: 8 solutii la indemana ta
In timpul panicii si dupa cateva minute: Daca nu poti sa te calmezi, ai nevoie sa pleci de la "locul faptei" pentru ca cortexul tau prefrontal sa fie din nou online. Odata ce amenintarea vizuala sau acustica este indepartata, cortexul dirijeaza amigdala pentru a spune stop productiei de hormoni de stres. Este posibil sa mai fii nervoasa pentru o zi sau doua (te gandesti ca fiecare bat ar putea fi un sarpe, de pilda). Sursa.
Citeste si: Legatura dintre pilula contraceptiva si cancerul la san