Micul dejun a fost considerat mult timp cea mai importantă masă a zilei, dar ce se întâmplă atunci când îl omiteți constant timp de o lună?
Deși postul intermitent a devenit din ce în ce mai popular în ultimii ani, efectele pe termen lung ale săririi frecvente peste micul dejun rămân un subiect controversat printre experții în nutriție. De la modificări metabolice și până la impactul asupra nivelurilor de energie și funcției cognitive, există mai multe consecințe potențiale, atât fiziologice, cât și psihologice, ale acestei alegeri alimentare.
Dr. Pranav Honnavara Srinivasan, consultant gastroenterolog la Fortis Hospitals Bengaluru, a explicat, pentru Indian Express, importanța micului dejun și care sunt efectele posibile asupra organismului atunci când renunțați la prima masă a zilei timp de o lună, potrivit Adevărul.ro.
Dr. Srinivasan s-a bazează pe cercetări publicate în „Jurnalul American de Nutriție Clinică”, care arată că un consum regulat al micului dejun este asociat cu o sensibilitate mai bună la insulină, un indicator esențial al sănătății metabolice: „În schimb, sărirea constantă a micului dejun poate reduce toleranța la glucoză și poate crește rezistența la insulină, sporind riscul de diabet de tip 2”.
De asemenea, Dr. Srinivasan a menționat și despre un studiu din „Journal of Nutritional Science” care a descoperit că omiterea micului dejun duce la creșteri mai mari ale glicemiei și insulină după masă, sugerând un răspuns metabolic mai puțin eficient la alimentele consumate mai târziu în zi: „Omiterea micului dejun, care ajută la pornirea metabolismului energetic, poate duce la fluctuații de energie, oboseală și dificultăți de concentrare pe parcursul zilei. Aceste efecte pot fi agravate de dezechilibre hormonale cauzate de absența mesei de dimineață pe o perioadă lungă, cum ar fi o lună”.
Dr. Srinivasan a subliniat că studiile au asociat săritul peste micul dejun cu afectarea funcției cognitive, în special în rândul copiilor și adolescenților: „Cercetările publicate în Frontiers in Human Neuroscience au demonstrat că un mic dejun adecvat este legat de îmbunătățirea atenției, memoriei și performanței academice”.