Richard

Richard Norton, actor din seria „Mad Max” şi coordonator...

Citeste mai mult»
Fraţii Tate

Fraţii Tate urmează să-şi ridice în această săptămână...

Citeste mai mult»
Helen Mirren

Helen Mirren nu vrea să vadă o femeie James Bond:...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift, principala opţiune a Barcelonei pentru a...

Citeste mai mult»
Gérard Depardieu

Gérard Depardieu riscă 18 luni de închisoare cu...

Citeste mai mult»
caju

De ce să alegi caju crud sau prăjit în dieta zilnică?

Citeste mai mult»
ciubar

Cât costă un ciubăr? Prețuri și variante disponibile

Citeste mai mult»
Owen Cooper

Owen Cooper, starul revelaţie din "Adolescence", a...

Citeste mai mult»
 Gérard Depardieu

Depardieu a negat la procesul său de la Paris că ar fi...

Citeste mai mult»
Laurent Lafitte

Laurent Lafitte, maestru de ceremonii la festival, la 9...

Citeste mai mult»
irinel

După o viață de lux, Irinel Columbeanu trăiește din 300...

Citeste mai mult»
cafea

Trucul neașteptat care intensifică aroma cafelei și...

Citeste mai mult»
Jeff Bezos și Lauren

Miliardarul Jeff Bezos și iubita lui, Lauren Sanchez, se...

Citeste mai mult»
 Gérard Depardieu

Actorul Gérard Depardieu apare luni în fața instaneței la...

Citeste mai mult»
George Clooney

George Clooney renunţă la filmele romantice

Citeste mai mult»
tiger

Tiger Woods anunţă că are o relaţie cu Vanessa, fosta...

Citeste mai mult»
Bella Ramsey

O actriță din „The Last of Us” a aflat în timpul...

Citeste mai mult»
cha

Prezentat ca ucigaș de copii, un norvegian a depus...

Citeste mai mult»
ado

"Adolescence", serialul britanic care le dă coşmaruri...

Citeste mai mult»
sampanie

Ce înseamnă o șampanie de calitate? Iată 4 sfaturi despre...

Citeste mai mult»
raivcu

Alimentele la care a renunțat Andreea Raicu după 15 ani:...

Citeste mai mult»
gheb

Ce pedeapsă a primit Gheboasă după ce a fost prins cu 1,5...

Citeste mai mult»
stormzy

Rapperul Stormzy va primi o diplomă onorifică de doctor...

Citeste mai mult»
Olivia Steer

Olivia Steer a pierdut procesul cu europarlamentarul care...

Citeste mai mult»
Dan Bordeianu

Dan Bordeianu a divorțat. A rupt tăcerea abia acum: „Sunt...

Citeste mai mult»
ai

Peste 400 de personalități de la Hollywood i-au cerut lui...

Citeste mai mult»
farduri

Ce culori pentru farduri sa alegi in primavara 2025?

Citeste mai mult»
Gene Hackman

Noi dovezi despre moartea lui Gene Hackman şi a soţiei sale

Citeste mai mult»
Liam Payne

Fanii cântărețului Liam Payne îi dedică o bancă...

Citeste mai mult»
Kim Soo-hyun

Mai multe branduri au renunțat la contractele cu actorul...

Citeste mai mult»
Gene Hackman

Copiii lui Gene Hackman nu au fost incluşi în testamentul...

Citeste mai mult»
Émilie Dequenne

Actriţa belgiană Émilie Dequenne a murit la vârsta de 43...

Citeste mai mult»
Conan O'Brien

Comediantul Conan O'Brien va prezenta şi gala Oscar din 2026

Citeste mai mult»
Sean 'Diddy' Combs

Sean 'Diddy' Combs va trebui să răspundă la noi acuzații

Citeste mai mult»
Nikki Glaser

Nikki Glaser va fi din nou gazda galei de decernare a...

Citeste mai mult»
intrerupator

Ce tipuri de întrerupătoare sunt potrivite pentru...

Citeste mai mult»
Regina Camilla

Regina Camilla i-a scris o scrisoare lui Gisele Pelicot

Citeste mai mult»
obama

Soţii Obama sunt în discuţii pentru a co-produce un film...

Citeste mai mult»
Donatella Versace

Donatella Versace renunţă la funcţia de director creativ...

Citeste mai mult»
Cristina Bâtlan

Cristina Bâtlan a avut un an de coşmar. Fiul său a trecut...

Citeste mai mult»

Ce se întâmplă în organism dacă consumi vin și brânză

În Sanatate 3 noi 2021

Dieta zilnică poate avea un efect pozitiv direct asupra abilității cognitive la vârste mai înaintate. Este concluzia unei cercetări efectuate la Iowa State University și publicate în Journal of Alzheimerʼs Disease. Studiul este prima analiză pe scară largă de acest gen, care face legătura între anumite alimente și acuitatea cognitivă în anii târzii.

branza si vin

Cercetătorii au analizat date colectate de la 1.787 de adulți (cu vârste între 46 și 77 de ani la încheierea studiului) din Regatul Unit prin UK Biobank, o amplă bază de date biomedicale conținând informații genetice și de sănătate amănunțite de la o jumătate de milion de britanici. Baza de date este accesibilă global cu aprobare, pentru cercetători care efectuează studii vitale privind cele mai răspândite boli periculoase pentru viață.

Participanții au completat un Fluid Intelligence Test (FIT) în cadrul unui chestionar touchscreen online (completat între 2006 și 2010) și apoi două alte evaluări consecutive (în 2012-2013 și 2016-2017). Analiza FIT reprezintă o evaluare la un moment dat a abilității unei persoane de „a gândi spontan”.

Participanții au răspuns și la întrebări despre consumul de alimente și alcool. Food Frequence Questionary i-a întrebat pe participanți cu privire la consumul de fructe proaspete și uscate, vegetale crude și salată, legume gătite, pește gras și slab, carne procesată, pui, vită, miel, porc, brânză, pâine, cereale, ceai și cafea, bere și cidru, vin roșu și alb, șampanie și lichior, potrivit HotNews.ro. 

Cele mai semnificative patru constatări ale studiului:

1. Brânza, de departe, a apărut ca alimentul cel mai protector de probleme cognitive aferente vârstei, chiar și în anii mai târzii;

2. Consumul zilnic de alcool, în special vin roșu, a fost asociat cu ameliorări ale funcției cognitive;

3. Consumul săptămânal de miel, dar nu și alte cărnuri roșii, a sporit capacitatea cognitivă;

4. Consumul excesiv de sare este rău, dar doar la cei cu risc de maladie Alzheimer și trebuie controlat pentru a preveni probleme cognitive în timp.

„Am fost plăcut surprins să constat că rezultatele sugerează că un consum zilnic responsabil de brânză și vin, chiar și la vârste avansate, este bun nu doar pentru a face față pandemiei COVID-19, ci poate că ne ajută și să ne descurcăm într-o lume tot mai complexă, care nu pare a se încetini”, a explicat dr. Auriel Willette, profesor de știința alimentelor și nutriției la Iowa State.

„În timp ce am luat în considerație dacă se datorează doar alimentației celor mai înstăriți, sunt necesare teste clinice aleatorii pentru a determina dacă schimbări la îndemână în dietă ne pot ajuta creierele în moduri semnificative”, a subliniat acesta.

Brandon Klinedienst, doctorand în neuroștiințe la același departament, a adăugat:

„În funcție de factorii genetici, unii indivizi par a fi mai protejați de efectele Alzheimerului, în timp ce alții au risc mai mare. Cred că opțiunile corecte de alimentație pot preveni la un loc și boala, și declinul cognitiv. Poate că glonțul de argint pe care-l căutăm este îmbunătățirea alimentației. A ști ce înseamnă aceasta contribuie la o mai bună înțelegere a Alzheimerului și inversarea traiectoriei acestei boli.”

(Journal of Alzheimerʼs Disease, publicație aflată în al 23-lea an, este o revistă internațională multidisciplinară care facilitează progresul în etiologia, patogeneza, epidemiologia, genetica, tratamentul și psihologia acestei boli)

Tag-uri: , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sanatate
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
01 apr