Care sunt acestea, află mai jos:
Previne bolile cardiace
În primul rând, sfecla este bogată în potasiu. Aproximativ 100 grame de de sfeclă conțin 909 mg. de potasiu satisfăcând astfel 19,34% din necesarul zilnic. Pe lângă faptul că ajută la reducerea retenției de apă prin creșterea producției de urină, potasiul poate scădea tensiunea arterială prin eliminarea excesului de sodiu din organism.
De fapt, nivelurile ridicate de sodiu pot crește tensiunea arterială, iar hipertensiunea arterială este un factor de risc pentru boli de inimă. În plus, unele studii au descoperit că o dietă bogată în potasiu poate preveni, de asemenea, accidentele vasculare cerebrale. Persoanele care au consumat mai mult potasiu pot avea un risc cu 24% mai mic de accidente vasculare cerebrale, potrivit DcNews.ro.
Ține la distanță osteoporoza
Osteoporoza este o afecțiune caracterizată prin oase slabe, poroase, legate de un nivel scăzut de calciu. Unele studii au descoperit că dietele bogate în potasiu pot preveni osteoporoza prin reducerea cantității de calciu, pierdut prin urină, potrivit DcNews.ro.
Previne formarea pietrelor la rinichi
Pietrele la rinichi se formează în urină ca urmare a nivelului ridicat de calciu. Studiile au descoperit că potasiul scade nivelul de calciu din urină și previne formarea pietrelor la rinichi. De fapt, persoanele care consumă mai mult potasiu, în fiecare zi, au un risc redus cu 35% de a face pietre la rinichi.
Previne degenerescenta maculară (boală oftalmologică), legată de vârstă.
Printre altele, 100 grame de sfeclă gătită conțin 383 mcg de vitamina A, 1,81 mg de vitamina E și 24,9 mg de vitamina C. Unele studii au descoperit că toți acești nutrienți combinați oferă protecție împotriva degenerescenței maculare, cauzată de vârstă la persoanele cu risc crescut de a dezvolta boala.