Mulți oameni se bazează pe alimente rapide și procesate pentru mese și gustări. Deoarece aceste produse conțin adesea zahăr adăugat, zahărul reprezintă o mare parte din aportul lor zilnic de calorii. Experții consideră consumul de zahăr o cauză majoră a obezității și a multor boli cronice, precum diabetul de tip 2, conform Healthline.
Poate provoca creșterea în greutate
Ratele de obezitate sunt în creștere la nivel mondial, iar zahărul adăugat, în special din băuturile îndulcite cu zahăr, este considerat a fi unul dintre principalii vinovați, potrivit Dc News.ro.
Băuturile îndulcite cu zahăr, cum ar fi sucurile, sunt încărcate cu fructoză, un tip de zahăr simplu.
Poate crește riscul de boli de inimă
Dietele bogate în zahăr au fost asociate cu un risc crescut de multe boli, inclusiv boli de inimă, cauza numărul unu de deces la nivel mondial.
Dovezile sugerează că dietele bogate în zahăr pot duce la obezitate, inflamație și niveluri ridicate ale trigliceridelor, zahărului din sânge și tensiunii arteriale - toți factori de risc pentru boli de inimă.
În plus, consumul de prea mult zahăr, în special din băuturile îndulcite cu zahăr, a fost legat de ateroscleroză, o boală caracterizată prin depozite grase care blochează arterele.
Determină apariția acneei
O dietă bogată în carbohidrați rafinați, inclusiv alimente și băuturi dulci, a fost asociată cu un risc mai mare de a dezvolta acnee.
Alimentele cu un indice glicemic ridicat, cum ar fi dulciurile procesate, cresc glicemia mai rapid decât alimentele cu un indice glicemic mai mic.
Alimentele cu zahăr cresc rapid nivelurile de zahăr din sânge și de insulină, provocând secreție crescută de androgeni, producție de ulei și inflamație, toate acestea joacă un rol în dezvoltarea acneei.
Crește riscul de diabet de tip 2
Există o legătură clară între consumul excesiv de zahăr și riscul de diabet.
Obezitatea, care este adesea cauzată de consumul prea mult de zahăr, este considerată cel mai puternic factor de risc pentru diabet.
În plus, consumul prelungit de zahăr crește rezistența la insulină, un hormon produs de pancreas care reglează nivelul zahărului din sânge.