O persoana care sufera de-a lungul vietii de unul sau mai multe episoade depresive poate cu usurinta sa cada prada unor anunturi de genul: “Vindec depresia fara medicamente, fara potiuni, fara hipnoterapie, metoda 100% garantata si complet naturala”.
Acest articol isi propune sa prezinte credinte care ne determina sa alegem asemenea cai aparent facile, dar cu efecte dramatice pentru sanatatea noastra si functionarea in diferite sfere (slujba, scoala, relatii cu ceilalti, parere despre sine etc.).
Daca am o boala grava?
Raspuns: Depresia este o boala tratabila, dar la fel de grava si serioasa cum sunt diabetul sau bolile cardiovasculare. La fel ca si afectiunile de mai sus, depresia, cu cat este mai repede si corect diagnosticata si tratata, cu atat procesul de insanatosire va fi mai rapid si mai usor.
Daca voi deveni dependent de medicamente?
Raspuns: Daca se va lua decizia ca cel mai bine este ca tratamentul dumneavoastra sa includa si antidepresive, acesta va fi urmat doar pana cand afectiunea de care suferiti va fi vindecata. Intreruperea tratamentului este o decizie pe care o luati impreuna cu medicul psihiatru si nu din proprie initiativa, la primele semne de imbunatatire a starii dumneavoastra. Intreruperea timpurie a tratamentului duce de cele mai multe ori la reaparitia depresiei si la cresterea duratei episodului de boala.
Raspuns: Un medic specialist poate sa distinga intre o depresie si o alta afectiune care are semne asemanatoare cu ale depresiei; poate sa aprecieze daca tristetea prezenta este fireasca, asa cum se intampla in perioadele de doliu, sau este unul din simptomele unei depresii; in acelasi fel o oboseala trecatoare sau persistenta, poate fi sau nu de origine psihologica si nu presupune in mod obligatoriu recursul la antidepresive.
Pentru a trata depresia acordati-va timp pentru a intelege: ce este aceasta boala, care sunt modalitatile cele mai eficiente pentru tratarea depresiei si prevenirea recaderilor.
Solicitati sprijinul specialistilor in domeniu, psihiatru si/sau psiholog clinician, dar si al familiei, al retelei dumneavoastra de sprijin, care va pot ajuta sa va reorganizati viata pe perioada episodului de boala si dupa aceea, in perioada de recuperare.