Cele mai multe femei cunosc simptomele unui atac de cord - dureri apasatoare in piept, dificultati de respiratie, greata. Dar s-a dovedit ca, de fapt, aceste simptome sunt mai degraba tipice pentru barbati. Atacurile de cord in randul femeilor pot fi destul de diferite si este foarte important ca toate reprezentantele sexului frumos sa stie sa deosebeasca semnele care indica un atac de cord.
Simptomele unui atac de cord la persoanele de sex feminin
Simptomele "tipice" ale unui atac de cord includ presiune la nivelul pieptului sau senzatii de parca muschii sunt strabatuti de un junghi sau parca ar fi “storsi”, “stransi”, spun medicii cardiologi de la Universitatea din Maryland. Iar atunci cand descriu simptomele lor din timpul atacului de cord, oamenii, de cele mai multe ori, arata un pumn strans. Unii oameni descriu senzatia si spun ca parca o menghina le-ar strange toata zona pieptului lor.
Dar in cazul femeilor, simptomele pot fi mai putin tipice. Desi femeile se pot confrunta cu dureri in piept sau disconfort, multe dintre ele nu resimt aceste simptome. Intr-un studiu din 2003 citat de webmd.com, realizat pe pacientii de sex feminin care suferisera atacuri de cord, oamenii de stiinta au descoperit ca in timpul unui astfel de atac, 43% din cele 515 femei studiate nu au avut nicio "durere toracica acuta", un simptom raspandit in randul barbatilor.
Studiul a notat unele simptome comune ale atacului de cord la persoanele de sex feminin: dificultati de respiratie (57,9 %), senzatia de slabiciune (54,8 %), o oboseala neobisnuita (42,9 %). De asemenea, femeile au avut alte simptome atipice ale atacului de cord: greata, ameteli, disconfort la nivelul inferior al toracelui/pieptului, presiune la nivelul superior al abdomenului sau un discomfort care se simte ca o indigestie, dureri de spate la nivel superior.
Adeseori, femeile nu sunt constiente ca aceste simptome pot fi un semn al unei probleme la nivelul inimii si dau vina pe arsurile la stomac sau indigestie, artrita sau stres, spun expertii. Daca femeile intampina dificultati atunci cand respira (cand fac un efort minim), isi spun automat ca nu mai sunt in forma, ca sunt suprasolicitate sau obosite.
O pacienta a povestit pentru webmd.com ca in cazul ei, durerea a lovit puternic mai intai la nivelul sanului stang si bratului stang. Ea nu a stiut ca acestea sunt simptomele timpurii ale unui atac de cord si nu se gandea ca inima ei ar putea fi raspunzatoare, deoarece era tanara, sanatoasa si mai ales, nu era obeza. Apoi durerea ei s-a mutat catre umarul si spatele ei. Asa ca femeia a luat analgezice, care i-au mai luat din durere.
Dar a doua zi, tanara in varsta de 36 de ani a fost coplesita de alte senzatii, mult mai puternice: greata, transpiratii, varsaturi, durere in piep. La scurt timp, ambulanta a transportat-o la spital. Medicii i-au pus tarziu diagnosticul corect, pentru ca ea nu se potrivea cu profilul unui pacient care a suferit un atac de cord. Iar doctorii i-au spus ca este prea tanara ca sa sufere un infarct, nu era supraponderala si nu a existat niciun alt caz in istoricul familiei care sa sufere de boli de inima. La o saptamana dupa durerile initiale aparute la sanul si bratul stang, cardiologul i-a pus diagnosticul corect si i-a spus ca a suferit un atac de cord.
Citeste si: Cum te ajuta berea sa iti mentii inima sanatoasa
Vrei sa ai grija de sanatatea inimii? Iata ce poti face
Atentie - Sarea poate fi fatala!
Orgasmul iti salveaza viata - 5 motive pentru a face sex constant