Iar barbatii spun, de multe ori, lucruri care tradeaza alte asteptari sau alte nemultumiri decat cele percepute la prima vedere.
"Nu putem sta si noi linistiti? Mancam sarmalele trimise de maica-ta, uitam de curatenie, ne relaxam si ne uitam la televizor?"
Iti suna cunoscut? Asta e replica partenerului Ioanei de fiecare data cand ea incearca sa "rastoarne" casa si sa se ocupe de toate, printre picaturi, inainte de sarbatori. Cu toate ca cei nu sunt casatoriti, au o relatie de aproape sapte ani de zile si s-au obisnuit ca de sarbatori sa mearga fie la parintii lui, fie la parintii ei.
Ce se ascunde in spatele acestor replici? Cel mai probabil, iubitul Ioanei isi doreste ca, macar o data, sa isi petreaca sarbatorile fara sa mearga la parinti si fara ca el sau Ioana sa ajunga la capatul puterilor facand pregatiri pentru sarbatori.
Specialistii in relatii de cuplu spun ca decizia unora dintre femei care, puse in fata atitudinii delasatoare a partenerilor lor de cuplu, aleg sa spuna "Bine, ma ocup eu de toate" si sa devina cele care fac totul in casa, este complet gresita. Daca o femeie actioneaza astfel, ea va deveni, pe masura ce preia tot mai multe responsabilitati in casa, din ce in ce mai nervoasa si mai nemultumita, pentru ca este din ce in ce mai obosita si mai stresata. Si de aici incepe un adevarat lant al slabiciunilor: cu cat o vede mai stresata si mai nemultumita atunci cand se apropie sarbatorile, partenerul devine din ce in ce mai retras si mai neparticipativ, incercand sa evite, astfel, conflictele. Si cu cat devine el mai retras, cu atat ea este mai nemultumita si asa mai departe, pana la certuri si conflicte serioase.
Cum ai putea rezolva situatia? Specialistii cred ca cea mai simpla modalitate ar fi sa iti recunosti limitele si sa le recunosti si pe cele ale partenerului tau. Daca iti vei aminti situatiile din trecut in care "febra sarbatorilor" a produs discutii in cuplul sau familia ta, te vei tempera.
O a doua modalitate este sa incerci, din timp, sa soliciti ajutorul partenerului tau numai atunci cand stii ca el nu va reactiona negativ si, mai practic, la acele treburi domestice care il streseaza cel mai putin. Si mai practic, invata sa il rogi "la obiect", precis si cu detalii.
Cadeti amandoi intotdeauna de acord asupra locului in care ar trebui sa va petreceti sarbatorile? Si iti convin de fiecare data alegerile facute? Alegerea partii din familie cu care sa va petreceti sarbatorile nu este o decizie usoara, mai ales ca la mijloc sunt sentimentele fiecaruia dintre voi pentru parintii vostri si, de ce sa nu recunoastem, si o anumita doza de orgoliu.
Nu degeaba se simte Claudia putin stresata de fiecare data cand isi aude sotul spunand: "Mergem la mama de Craciun si dupa aia trecem si pe la ai tai", mai ales ca acest obicei a devenit o traditie in familia lor, inca de la casatorie.
Ce solutie exista, atunci cand partenerul tau isi doreste sa petreaca fiecare Craciun impreuna cu parintii lui? Cea mai simpla dintre toate, numai ca ea implica si o doza de curaj: ar trebui sa ii explici ca anul urmator veti merge amandoi de Craciun la ai tai si ca pe parintii lui ii veti vizita imediat dupa aceea. Important este ca voi doi sa ajungeti la un compromis, cel mai simplu fiind acela al mersului prin rotatie la ambele familii.
"Nu-i suport pe X si Y"
Barbatii, si nu numai ei, au tendinta de a folosi acest argument –in care X si Y pot fi orice rude sau prieteni de-ai tai- pentru a se eschiva fie de la o petrecere cu prietenii tai, fie de la sarbatorile petrecute cu rudele tale.
Stii ceva? Nici macar nu trebuie sa ii placa! Important este ca atat el, cat si ei, sa se comporte civilizat cu ocazia sarbatorilor –singurele dati din an in care nu iti poti evita rudele- si sa faca un mic efort.
Care sunt replicile care te deranjeaza la barbatul din viata ta? Povesteste-ne si vom incerca impreuna sa descoperim ce se ascunde in spatele lor!