laura002 a scris la 30 Martie 2009 | 12:53
Desi am auzit candva pe cineva spunand ca ai nevoie de un scop sa iesi la o cafea. Eu as zice...ca e nevoie doar sa simti... si ce urmeaza...se vede impreuna pe parcurs... Eu ce sa fac?
Ai nevoia de un scop sa iesi la o cafea? Poate cafeaua sa fie scopul? Daca spun scopul tau este sa bei o cafea sunt mai multe variante – poti sa o prepari, poti sa intri singur intr-o cafenea, poti sa te intalnesti cu cineva. Ai acest scop si iti fixezi o modalitate de a ti-l atinge.
Dar scopul de a bea cafeaua nu este generat de deficitul de cofeina, ci de placerea de a bea o cafea. Vezi observa cu usurinta ca toate viciile si toate luptele pe care societatea le duce este impotriva placerii. Sunt multe campanii care te protejeaza de placere ca si cum placerea ar fi un inamic public. Ideea acestor campanii este ca placerea dauneaza sanatatii, moralei, etc. Eu nu discut valoarea de adevar a acestor campanii ci asocierea placerii cu interdictia.
Cafeaua in acest context pleaca de la urmatoare premisa – existenta celuilalt. Invitatia celuilalt la o cafea este necesara pentru a evita interdictia. Este un scop oarecare, nu cafeaua este scopul. In spatele acestei invitatii este un continut latent, un scop / sarcina latent(a) care nu poate sa fie formulata in acel moment. Este o dorinta, o placere, un scop daca vreti prin care se spune asa: "vreau sa ma intalnesc cu tine, nu am un scop, nu vreau ceva manifest de la tine, am niste dorinte ale mele care sunt in legatura cu tine dar pe care nu le pot exprima".
Cand celalalt accepta sau refuza, nu ia in calcul dorinta sau absenta dorintei sa de a bea o cafea ci ceea ce simte in relatie cu celalalt. Acceptarea spune: "da, sunt de acord sa vedem impreuna dorintele noastre" iar refuzul, opusul.
In relatiile de cuplu, familie si grup exista scopuri latente si scopuri manifeste. Un cuplu are scopuri manifeste – o casa, un copil, vizita prietenilor dar si scopuri latente – sa se asigure reciproc, sa isi ofere continere, sa se protejeze, sa asigure reparatiile narcisice reciproce. Scopurile manifeste sunt consecinta celor latente. Aparitia unui copil si trecerea de la cuplu la familie urmareste acelasi principiu insa se adauga si asigurarea educatiei copilului insa si aliante inconstiente intre aceste persoane.
A face ceea ce simti presupune a lasa libertatea scopurilor latente, a lasa accesul acestora in campul constient, a lasa sa simti anumite lucruri. Scopul manifest simplu poate sa fie o interdictie a celui manifest. Axarea pe scopul manifest este de multe ori o modalitate de realizare a scopului latent fara necesitatea de a mai lua in "sarcina" si scopul latent. Absenta scopului manifest este de multe ori resimtita ca un pericol intrucat ar presupune o intalnire cu ceea ce este in tine.
tel: 0722 453 906
mail: [email protected]
cabinet online : http://www.webexperts.ro/cabinet