Astrologii au acceptat ideea ca o eclipsa de Luna nu este musai sa fie urmata de una de Soare pe cand o eclipsa de Soare este urmata adesea de o eclipsa de Luna. S-a observat insa ca, periodic, o eclipsa de Soare – totala, partiala sau inelara – este insotita cu doua saptamani inainte si doua dupa, de cel putin o eclipsa de Luna. Aceasta ciclicitate a fost numita Saros.
Ciclul Saros este o suita de eclipse cu o peridiocitate de aproximativ 18, 2 ani (6585,3 zile conform Rose Lineman sau Bernadette Brady) care ajuta astronomii si astrologii sa stabileasca momentul cand se produc eclipsele viitoare, fie ele de Soare, fie de Luna. De fapt, in cadrul unui ciclu s-a observat ca o eclipsa se produce, conform geometriei in spatiu, in aproximativ acelasi loc in care s-au produs eclipsele din ciclul anterior. Aceasta ciclicitate poarta denumirea de Ciclu sau Seria Saros.
Despre ciclul Saros, vorbesc, inca din antichitatea timpurie, astronomii babilonieni si sumerieni si au fost cunoscute chiar de catre Hiparch, Plinu cel Batran si Ptolemeu care amintesce de ele in scrierile lor. Denumirea de Saros este o derivatie a cuvantului sumerian SAR – unitate de masura si a fost folosit pentru prima oara, in 1691, de Edmond Halley care gasise, intr-un Lexicon din secolul al 11-lea, un text in care se vorbea despre acest fenomen. O asemenea serie Saros a fost eclipsa din 27 – 28 octombrie 2004 care se va repeta pe 8 noiembrie 2022, 18 noiembrie 2040, 30 noiembrie 2058.
Seria Saros este strans legata de periodicitatea Lunii pe orbita sa atunci cand se calculeaza urmatoarea serie de eclipse Saros: Luna sinodica, Luna draconica si Luna anomalista.
Luna sinodica este perioada in care Luna se misca in jurul Pamantului in miscarea sa de revolutie de 29,2 zile si este responsabila de fazele lunii asa cum le cunoastem noi – Luna Noua, Primul Patrar, Luna Plina, Ultimul patrar.
Luna draconica se refera la punctele de intersectie in care planul de miscare al Lunii intersecteaza eliptica Pamantului in doua puncte numite nodale (Nodul Nord si Nodul Sud), stiut fiind ca planul de revolutie al Lunii are o inclinatia de circa 5 grade fata de orbita. Altfel spus Luna draconicadefineste intervalul dintre doua treceri succesive ale Lunii prin Nodul Nord (Ascendent).
Luna anomalista se refera la faptul ca orbita selenara, mai mult elipsoidala decat un cerc, trece de la apogeu la perigeu si invers intr-o perioada mai lunga de timp decat ar fi normal. Anomalist deriva de la anomalie care incearca sa explice tocmai aceasta incetineala in a reveni la punctul initial de pe absida.