Robert Modreanu are 26 de ani şi ne-a povestit că a început să facă primele tatuaje încă de la vârsta de 13 ani. Pasionat de tot ce înseamnă artă, el s-a perfecţionat la Paris, şi-a luat un atestat în domeniu şi a revenit în România, având în minte cele mai noi tendinţe în ceea ce priveşte tatuajele. Robert a studiat la Universitatea Naţionala de Arte Bucureşti şi a absolvit Liceul de Arte Nicolae Tonitza.
Citeşte şi: Femeia cu tatuaje: 7 motive pentru barbatii care vor o relatie cu ea
"Eu am fost recent la convenţia din Franţa, de la Valenciennes, (n.r. - Valenciennes Tattoo show convention 2016) şi acolo am văzut cum stă treaba cu adevărat. România, într-adevăr, are o rampă de lansare. Încă avem cliente care vor să îşi facă un spate întreg, dar nu la acelaşi nivel.", ne-a povestit Robert Modreanu.
Ce tatuaje pentru femei se poartă în 2016
Artistul tatuator ne-a povestit care sunt tendinţele de anul acesta şi care sunt preferinţele publicului feminin. "Fetele aleg mai mult varianta de decoraţiune a corpului, adică vor să îşi decoreze corpul - fie vor să îşi facă un spate întreg, fie o mână sau un picior sau aleg un tatuaj care să le traverseze spatele printr-o liniatură în stil baroc. Se poartă pierce-uri foarte multe, se poartă tatuaje florale - au foarte multe elemente florale.", a explicat Robert Modreanu pentru feminis.ro.
Lucrează "freehand"
Atunci când mergi la un salon de tatuaje, de cele mai multe ori, specialistul îţi aplică pe piele un şablon sau un model, pe care îl pregăteşte în prealabil. Însă Robert Modreanu lucrează liber - în limbajul de specialitate, stilul lui se numeşte "freehand".
Fiind extrem de talentat, tânărul ne-a subliniat că lucrează în majoritatea timpului cu mâna liberă, fără schiţe, modele, şabloane sau "stencils" (n.r. - o foaie din hârtie, pe care se face designul dorit de client pentru tatuaj, astfel încât cerneala aplicată pe acea foaie va reproduce modelul pe suprafaţa de dedesubt, adică pe suprafaţa pielii; mulţi tattoo artişti folosesc această metodă înainte de a tatua o persoană, mai ales dacă aceasta ştie ce model îşi doreşte).
"Lucrez liber, adică nu prea folosesc şablon. Dacă am de făcut un portret sau am de făcut ceva exact, atunci folosesc şablon, dar în rest lucrez foarte mult freehand", ne-a mărturisit artistul tatuator Robert Modreanu.
Experienţe din salonul de tatuaje: clientele leşină în timpul sesiunii
Robert Modreanu ne-a povestit că, de-a lungul timpului, a avut parte de experienţe mai puţin plăcute, când unele dintre clientele sale au leşinat în timp ce le tatua pielea.
"Mi s-a întâmplat, bineînţeles, să leşine clientele în timpul tatuajului. Mai ales că toţi oamenii au în cap ideea că durerea este foarte mare la un tatuaj. Din cauza amicilor sau prietenilor care s-au tatuat pe vremuri prin metode mai barbare - ca să zic aşa - au transmis această frică: "Domne, vezi că te doare la tatuaj! Eu am băut, eu am făcut..." Nu mai suntem în epoca aceea. Acum tatuajul este o artă de lux, este un pic de medicină la mijloc, vorbim despre altceva.
Tatuajul nu este o durere atât de mare. Adică nu implică atâta durere cum îşi imaginează foarte multă lume. Iar femeile, de regulă, vin cu o teamă, cu o emoţie, şi din cauza asta de foarte multe ori leşină. Adică eu am păţit-o: înainte să intru cu acul în piele, am atins un piculeţ pielea şi femeia mi-a spus "Ah, nu doare deloc!" Şi apoi a leşinat!", ne-a descris Robert Modreanu doar una dintre experienţele pe care le-a avut cu clientele "curajoase".
Cele mai populare zone pentru tatuaje la femei
L-am întrebat pe artistul tatuator care sunt zonele pe care le aleg româncele pentru a-şi face tatuaje. "Coapse, spate, omoplaţi, coaste - bineînţeles, laba piciorului, pe mâini - de regulă pe degete, chiar dacă este, de fapt, interzis. Nu este foarte OK să te tatuezi pe deget pentru că tatuajul nu ţine. Nu ţine pentru că pielea are altă textură în palmă şi în partea interioară a mâinii. Tocmai din cauza aceasta, tatuajul nu are cum să ţină. Tuşul se duce o dată la ceva ani - 5 ani, poate chiar 6 sau 7 ani. Un tatuaj trebuie neapărat retuşat, trebuie întreţinut", a subliniat Robert Modreanu.
Sfaturi practice pentru a îngriji un tatuaj nou
Îngrijirea tatuajului este o etapă extrem de importantă, indiferent de persoană. Tocmai de aceea, dacă vrei ca modelul tău să reziste cât mai bine pe piele, citeşte cu atenţie recomandările formulate de tattoo artistul Robert Modreanu.
"Folosiţi creme bune! Nu uitaţi că este foarte importantă hidratarea unui tatuaj. Oamenii, de regulă, au două variante: ori dau cu foarte multă cremă, ori nu dau deloc. Şi asta este o mare problemă pentru tatuatorul-artist, pentru că este vorba de imaginea lui, de munca lui, şi poate să îl defăimeze un lucru care nu ţine de el.
Omul, dacă nu îşi dă cu cremă hidratantă, se face o coajă, ea cade şi iese - bineînţeles - şi din cerneală. Şi în felul acesta, scade din calitatea tatuajului. Vara este indicată o cremă cu un factor de protecţie cât mai mare. De fapt, după ce persoana îşi face un tatuaj, ar fi bine să evite soarele o lună, poate chiar două luni, ca să se cicatrizeze complet tot tatuajul", ne-a atras atenţia Robert Modreanu.
Cea mai bătrână clientă avea 78 de ani
Tânărul ne-a mai împărtăşit în timpul interviului o poveste incredibilă, despre o clientă trecută de 70 de ani care a decis să îşi facă un tatuaj. L-am întrebat pe specialist câte ceva despre profilul femeilor pe care le-a tatuat de-a lungul carierei sale şi ce grupe de vârste a "bifat".
Robert Modreanu a subliniat că, dacă persoana a împlinit 18 ani, nu există restricţii în privinţa tatuajelor. Profilul femeilor pe care le-a tatuat: "Bineînţeles, pornim de la 18 ani. Iar cea mai bătrână clientă a mea cred că avea 78 de ani. Am rămas şocat! Adică o femeie la vârsta aceea a luat decizia să îşi facă un tatuaj pentru că este ceva ce merită să aibă pe parcursul vieţii. Am rămas şocat. Am zis "Câtă putere de decizie, ca să îţi faci un tatuaj la vârsta aceea!" Să nu îţi faci când eşti tânăr şi vrei să expui şi să arăţi lumii 'Uite, mi-am făcut un tatuaj! E cool, e cum trebuie!'. Din contră, să îţi faci un tatuaj la vârsta aceea (n.r. - pe care o avea clienta sa), e ceva". Dar de ce nu? Tatuajele sunt pentru toate vârstele!"
Ce trebuie să ştii înainte de a te tatua
Specialistul îţi recomandă câteva lucruri esenţiale înainte de a lua această decizie, mai ales că încă "nu există o gumă care să şteargă un tatuaj".
"Înainte de a se tatua, orice om trebuie să se gândească foarte bine la ce îşi pune pe piele, să îl reprezinte. Tatuajul este ca un obiect de decor - să zic aşa - care face parte din tine, pe care o să îl porţi toată viaţa. Adică trebuie să îţi faci ceva la care să ţii foarte mult, să fii mândru de el toată viaţa, să nu te plictiseşti de el", a spus Robert Modreanu în încheiere.