Actiunea are loc in locatii care de care mai exotice: insulele Fiji, Australia, China, Africa sau Thailanda. Concurentii sunt adusi intr-o astfel de locatie aleasa de producatori si impartiti in doua triburi. De aici incolo sunt lasati sa se descurce singuri in natura, de la adaposturile pe care si le construiesc, pana la hrana si apa.
Daca cineva te-a intrebat vreodata "tu ce ti-ai lua cu tine pe o insula pustie" si nu ai stiut ce sa-i raspunzi sau nu nici prin gand nu ti-a trecut ca vei fi pusa vreodata intr-o asemenea situatie, gandeste-te ca persoanele care concureaza chiar au fost pusi in fata acestei intrebari. Ei bine, concurentii au voie sa-si ia haine, incaltaminte si instrumente de taiat. De exemplu la inceputul seriei: "Survivor: Pearl Islands" concurentilor li s-a spus sa-si lase bagajele la hotel si sa se imbrace normal, pentru o sendinta foto. Acestia au fost imbarcati pe un iaht si in loc sa pozeze, au fost condusi direct catre locatia concursului, iar prezentatorul, Jeff Probst, le-a spus sa abandoneze iahtul deoarece jocul a inceput deja.
Tematica jocului a fost la inceput inspirata de cultura locului in care se desfasura, apoi a mai variat, ajung la teme de genul piratilor sau a diferitelor triburi. Ca sa participi trebuie sa intri pe site-ul oficial si sa completezi un formular. Concurentii provin din medii, domenii, clase sociale si de varste variate. Unii dintre ei ajung sa aibe fani in intreaga lume, altii sunt eliminati rapid din joc. Oricum ar fi, serialul este unul dintre cele mai populare si ii prinde chiar si pe cei mai pretentiosi telespectatori.
Lectiile oferite de "Survivor"
Ideea care mi-a venit in timp ce urmaream un episod a fost ca acest serial intr-un fel indirect incurajeza si ideea de eco living. Am discutat pe aceasta tema cu psihologul Gabriel Dinu, care a fost de acord: "Serialul 'Survivor' ne invata cateva lucruri foarte importante:
- in primul rand ne arata cat de importanta este munca in echipa. Traind in societate, oamenii depind unii de ceilalti, iar succesul lor este cu atat mai mare cu cat colaboreaza mai bine;
- in al doilea rand, avand in vedere conditiile grele, oamenii invata sa-si foloseasca toate resursele, psihice si fizice, pentru a supravietui: acest lucru este foarte important si ne arata cat de multe poate cu adevarat indura un om. Cateodata, chiar si concurentii sunt uimiti de cate pot sa faca atunci cand isi doresc din tot sufletul;
- mai este un lucru foarte important pe care il invatam din acest serial, si anume acela ca oamenii nu sunt intotdeauna corecti si cinstiti cu noi.
Astfel, vedem variante diferite despre cum reactioneaza concurentii atunci cand sunt tradati. Unii raman socati si sufera mult, fie ca se infurie sau se deprima, altii sunt doar dezamagiti si tristi in fata acestui lucru, considerand ca fiecare face ceea ce considera ca este cel mai bine pentru el in acel moment, implicit incalcarea unei promisiuni.
Urmarind serialul am vazut ca sa traiesti in natura nu este lucru usor: nuca de cocos nu se sparge din prima, pestele nu sta sa fie prins, iar ca sa aprinzi focul fara chibrit trebuie sa ai adevarate skills-uri. Concurentii sunt obligati prin natura serialului sa se intoarca la natura si sa foloseasca toate resursele pe care aceasta le ofera pentru a supravietui. Seriile dureaza o luna fiecare, iar spre final concluzia mea a fost ca sa traiesti eco inseamna sa fii un survivor. Tu ce crezi ai putea trai pe o insula pustie?