Potrivit unui studiu realizat de IPSOS pentru KRUK România, deprinderile din copilărie ne transformă obiceiurile viitoare.
Cercetarea s-a desfășurat în luna octombrie a acestui an, pe un eșantion de 800 de respondenți, reprezentativ la nivel național. Studiul a fost implementat simultan în cinci țări unde Grupul KRUK își desfășoară activitatea: Polonia, Cehia, Slovacia, Germania și România.
» În ultimii doi ani, 2 din 3 români s-au împrumutat, apelând în medie la două surse de împrumut. De asemenea, peste 70% dintre respondenți au datorii și au cerut băncilor sau companiilor de creditare extinderea perioadei de creditare.
» Și pentru că obiceiurile din tinerețe ne ajută să ducem un trai mai ușor la bătrânețe, puși într-o situație teoretică, respondenții au fost întrebați ce ar face dacă ar găsi o sumă mare de bani. 74% dintre respondeți au declarat că ar încerca să găsească persoana care a pierdut suma respectivă de bani.
Citeşte şi: 10 decizii pe care le vei regreta în 10 ani
» Atunci când vine vorba despre mersul în vacanțe, 35% dintre respondenți au declarat că nu reușesc să plece foarte des în vacanță. Majoritatea respondenților care au răspuns astfel se află în categoria de vârstă de peste 55 de ani. În același timp, o treime dintre respondenți preferă să nu își facă foarte multe planuri legate de vacanțe și preferă călătoriile spontane.
» Cu toții ne simțim atrași de perioada reducerilor. Cercetarea ne-a arătat că, deși un produs are o reducere de 70%, mai mult de jumătate dintre respondenți preferă să aștepte să aibă toată suma necesară pentru a achiziționa acest produs și nu să se îndatoreze.
» Ce tip de personalitate ai în funcţie de datoriile acumulate
Optimiștii vivace – sunt bărbați, tineri (35 - 44 ani), căsătoriți, cu copii, cu educație superioară și venit personal înalt, angajați permanent, cu proiecte personale și rezistență la schimbare, instalați confortabil și încrezător în confruntarea cu problemele vieții;
Sociabilii organizatori – mai ales bărbați (57%), maturi (55 - 64 ani), cu un nivel educațional mediu/superior, care dacă simt nevoia se pot împrumuta la bancă fără probleme. Sunt destul de experimentați în ce privește provocările vieții și caută să-și planifice viața conform condițiilor pe care le au.
Citeşte şi: 10 sfaturi pe care toate femeile înţelepte le ştiu
Fericitul temperat – sunt tineri (18 - 24 ani), femei și bărbați în măsură relativ egală. Fragili în raport cu experiența de viață, cu un grad redus de reziliență și lipsiți de planning în raport cu viața.
Scepticul îngrijorat – sunt femei, cu vârsta între 45 - 64 ani, cele de care am mai amintit. Au un nivel scăzut de educație și venit personal mic. Pe lângă grijile maternității, grija față de sănătate este o preocupare cotidiană legată de viitor.
Naiva nostimă – sunt femei tinere (18 - 34 ani), care se consider optimiste și cu griji concrete, mulțumite de viață, superficiale și atrase de viață ca divertisment, care au bani (se descurcă ele!), spontane și absente privind viitorul imediat, pentru care viața se schimbă mereu și, deci, planurile sunt inutile. Sondajul pune în evidență o înclinație a respondenților față de optimism și o absență a ideii de planning în favoarea spontaneității și expedierii soluției pentru dificultățile financiare într-un viitor, care oricum ține de “vremurile schimbătoare”.