O ventilație corespunzătoare, sub forma de hotă, te poate scăpa de aceste probleme, astfel încât bucătăria să rămână curată și să miroasă proaspăt chiar dacă prăjeşti ceapă.
Iată câteva indicii esențiale de urmat atunci când alegi hota pentru bucătărie:
1. Puterea ventilatorului
Puterea ventilatorului se măsoară în metri cubi pe minut (CFM). Un ventilator cu un CFM mai mare ar putea elimina mai mult aer din camera pe minut. Deci, încearcă să alegi un ventilator cu un CFM care ar putea lucra pe picior de egalitate cu frecvența de gătit. Dimensiunea ventilatorului ar trebui să corespundă, de asemenea, cu perioadă pe care o petreci gătind. Dacă găteşti mai mult, ia în considerare varianta unui ventilator hota cu un CFM mai mare. Alege un ventilator cu un CFM mai mare daca lucrezi cu o sobă cu gaz care poate produce mai mult fum și reziduuri.
2. Zgomotul ventilatorului
Cu cât dai hota la o treaptă mai mare, cu atât face mai mult zgomot, cel puţin în cazul hotelor clasice. Acest lucru te determină să nu foloseşti hota la capacitatea maximă sau să găteşti mâncarea la foc foarte mic ca să nu faci fum mult, abur sau miros. Discută cu un expert atunci când alegi hota, asta dacă nu vrei să o păstrezi doar de decor în bucătărie.
3. Suflanta ventilatorului
Această parte a ventilatorului contribuie direct la crearea zgomotului. Asigură-te că așezi ventilatorul extern într-o locație care nu este prea aproape de spațiile în care petreceţi prea mult timp, eventual pe un perete exterior al bucătăriei.
4. Înălţimea de montare a ventilatorului
Joacă, de asemenea, un rol în eficienţa hotei. Distanţa dintre o hotă normală şi un aragaz este de 36 de centimetri, iar acest lucru poate deveni un real obstacol la gătit, mai ales pentru persoanele mai înalte. Pe de altă parte, cu cât sunt poziţionate mai sus, cu atât le scade puterea de aerisire.
5. Filtrele ventilatorului
Acestea trebuie curăţate la intervale regulate pentru a preveni înfundarea şi redirecţionarea aerului înapoi în bucătărie. Verifică filtrele să fie de calitate, dacă vrei să nu ai de-a face cu unele greu de curăţat, care, odată ce intră grăsimea în ele, nu mai funcţionează la capacitate maximă.
Aşadar, dacă eşti pe punctul de a-ţi achiziţiona hota sau vrei să o schimbi pe cea veche, ai grijă să treci prin cei 5 paşi de mai sus. Desigur, contează şi culoarea, forma sau firma, dar ce te faci dacă o hotă este frumoasă la exterior, iar când ai mai mare nevoie nu funcţionează corespunzător?