Mihaela Costea, Manager de Resurse Umane Compania Gemisa, ne explica care este drumul cel mai scurt.
"Inainte de criza, in 2008, salariul de 1000 de euro era foarte des intalnit. Firmele, pentru a-si atrage candidatii, ofereau mai mult decat era necesar. Se ajunsese ca mari firme de IT sa plateasca salarii de 1000 de euro pe luna unor oameni cu foarte putina experienta in spate. Companiile de farmaceutice si bancile - de la un anumit nivel incolo urmau acelasi "trend"", spune ea.
Intre timp, lucrurile s-au schimbat drastic, spune specialistul in Resurse Umane al Companiei Gemisa si in momentul acesta nu este la fel de usor sa ajungi la un nivel salarial de cel putin 1000 de euro. Acum suntem in momentul de reasezare a salariilor la nivelul la care trebuie sa se afle, pentru ca anii dinainte de criza au dat peste cap lucrurile in domeniu.
Mihaela Costea: "Ca sa poti obtine un salariu de 1000 de euro trebuie acum sa ai cativa ani de experienta in domeniu. Daca esti un specialist in domeniul tau, poti avea surpriza ca de la inceput sa ti se propuna un salariu de 1000 de euro. E valabil mai ales pentru domeniul IT, dar nu va inchipuiti ca pentru un post de simplu programator web sau Java." Si pentru cei care nu lucreaza in domeniul IT? "Pentru noi, restul muritorilor, sunt necesari ani buni de munca asidua si dorinta de dezvoltare intr-un anumit domeniu."
Pentru ca e criza si lucrurile s-au schimbat, "nu ne mai aflam in conditia de a cere marea cu sarea, trebuie inainte sa dam (sa dovedim ce putem) si abia pe urma sa primim.", crede Mihaela.
Ce poti face ca sa ajungi la acest nivel? Ne invata specialistul:
- sa isi dovedeasca calitatile profesionale prin activitatea de zi cu zi;
- sa fie vizibil din punct de vedere profesional, nu prin lucruri negative sau prin obiceiul de a-i da la o parte pe ceilalti, ci prin lucruri pozitive;
- daca exista posibilitatea de a promova, sa spuna superiorilor sai ca ar vrea sa fie avut in vedere pentru un anumit post pe care il vizeaza;
- pro-activitatea e foarte importanta! Participa la toate sedintele, ofera sugestii, idei. Nu te multumi doar sa participi, implica-te! Activitatea ta inseamna si activitatea companiei!
Cum procedezi pentru a ajunge la un salariu de 2000 de euro?
Sa presupunem ca faci parte dintre norocosii pe care criza i-a prins cu salariu de peste 1000 de euro si ca acesta nu a scazut. Cu toate acestea, sunt convinsa ca iti doresti sa ajungi la nivelul urmator si sa treci pragul celor 2000 de euro. Ne ofera sfaturi Iuliana Stan, Business Manager la Human Synergistics.
Ea spune: "Ca sa castigi 2000 de euro trebuie sa faci exceptional de bine ceva si sa ai o atitudine antreprenoriala, in caz ca nu esti manager de cariera. Pentru managerii de cariera parcursul catre un astfel de salariu poate fi cat de cat previzionat, ei castigand salarii si mult mai mari."
Cum poate avea un om normal astfel de venituri? Ne explica Iuliana Stan: "In primul rand intelegand cum este utila munca lui altora si cum e el diferit de altii care fac aceeasi meserie sau au aceeleasi competente. Cred ca cineva poate castiga sume mai mari de 2000 de euro lunar dupa ce a capatat 6-8 ani experienta de munca si de dezvoltare."
Ce putem face?
Fiecare dintre noi poate castiga un astfel de salariu daca isi rafineaza munca si competentele. Nu cred ca vreo organizatie, spune specialistul, va refuza servicii sau competente de la un angajat daca acestea aduc cu adevarat valoare organizatiei.
Iuliana Stan ne sfatuieste: "Inainte de a aspira catre orice salariu ni se pare noua ca suntem indreptatiti sa aspiram, haideti sa ne intrebam cu cati bani am plati noi pe cineva ca noi, care face exact aceeasi munca si cu aceeasi dedicare daca firma in care lucram ar fi a noastra, si ce ne impiedica sa ne remuneram cu mai mult. Diferenta ar trebui sa fie raspunsul la intrebarea care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmez ca sa castig mai multi bani."
Stiu, multi dintre noi visam cu ochii deschisi la ziua in care vom avea 3000 de euro salariu. Dar exista oameni de la care putem invata cum sa aducem acea zi cat mai aproape de noi si cum ne putem "antrena" pentru acea zi.
Ne-a raspuns la intrebari Ioana Moholea, Director Executiv al Perspective Group. Iata ce spune ea: "Companiile care isi bazeaza activitatea pe specialisti bine pregatiti cu experienta mare in domeniu si care aduc plus-valoare in companie, isi recompenseaza in continuare angajatii pe anumite nivele cu salarii pe masura chiar si la momentul actual."
"Exemplul cel mai concret il reprezinta domeniul IT; aici combinatiile de genul cunostinte puternice pe anumite limbaje de programare cumulate cu experienta in coordonare de oameni si administrare de proiecte duc la salarii de 3000 de euro si chiar mai mult. La fel se intampla si pentru cei din zona middle-management in telecomunicatii sau din piata bunurilor de larg consum, dar si pentru cei din domeniul financiar-contabil, farmaceutic sau legal", afirma specialistul.
Cu siguranta acum, conchide specialistul Perspective Group, este momentul in care companiile isi analizeaza mult mai bine intern oamenii si rezultatele. Salariile mari inca se dau, dar mult mai legat acum de performanta clar dovedita. Pentru angajatii care sunt implicati si genereaza direct sau indirect profit in companie, remunerarea se poate mentine. Conditia este ca organizatia sa nu fie intr-un impas major si sa cultive respectul si recunoasterea meritelor acolo unde este cazul.
Ce ziceti? Eu stiu sigur ca pe mine m-a ajutat viziunea limpede a specialistilor sa vad putin altfel piata locurilor de munca. Cred ca e important acum sa realizam ca trebuie sa meritam fiecare leu obtinut in plus la salariu si ca acum, poate, se vor cerne cei productivi de cei neproductivi.