Pentru a vă feri de AVC, Asociația Americană a Inimii recomandă să mâncați o varietate de fructe și legume, ideal proaspete, congelate sau conservate; cereale integrale, cum ar fi orezul brun, ovăzul, quinoa și orzul; leguminoase, cum ar fi fasole, mazăre și linte; proteine slabe, cum ar fi puiul sau tofu.
De asemenea, trebuie inclus în alimentație peștele gras, precum somonul, sardinele sau heringul; grăsimi nesaturate, cum ar fi uleiul de măsline sau uleiul de avocado; produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi, precum iaurtul sau laptele degresat; nuci și semințe. Practic, dieta mediteraneană este cea mai populară modalitate de prevenire a AVC.
Potrivit g4food, pe lista alimentelor ce trebuie reduse sau evitate, pentru a preveni un AVC sunt produse de patiserie foarte procesate, cum ar fi pâinea albă, prăjiturile și produsele de patiserie; alimente bogate în grăsimi saturate, cum ar fi carnea roșie și lactatele bogate în grăsimi; alimente care conțin zaharuri adăugate, cum ar fi zaharoza, sirop de porumb bogat în fructoză, zahăr brun sau melasă; alimente bogate în sare adăugată
Dieta post-AVC este esențială în recuperarea pacientului, prevenirea unor viitoare AVC-uri și în prelungirea duratei de viață. Unele persoane care se recuperează după un accident vascular cerebral pot avea, de asemenea, alte afecțiuni de sănătate care necesită modificări ale dietei, cum ar fi diabetul sau hipertensiunea arterială. Deoarece aceste condiții ar fi putut contribui la accidentul vascular cerebral, este important să le abordați și pe ele, scrie G4.food.
Unii oameni au dificultăți la înghițire sau disfagie după un accident vascular cerebral. În astfel de cazuri se recomandă pasarea alimentelor, astfel încât să nu fie necesar mestecatul. De asemenea, puteți apela la alimente tocate și umede. Pot fi folosite și alimente moi, care se pot mesteca și înghiți ușor.
Puteți prepara în aceste moduri următoarele alimente: omletă; pește copt, cum ar fi somonul; carne tocată, cum ar fi pui sau curcan; legume rădăcinoase, cum ar fi morcovii; cartofi; avocado; fulgi de ovăz; iaurt și banană.