Centrala vs. bransarea „la comun"
Daca decizi sa investesti intr-o centrala, iti vei putea stabili singura necesitatile si costurile, iar daca indeplinesti cateva conditii esentiale de montare si utilizare, poti obtine o economie considerabila raportata la un confort normal. Un exemplu simplu: cand nu esti acasa, iti poti regla termostatul ambiental la o temperatura mai mica decat atunci cand esti prezenta, deci economisesti energie.
Daca ramai bransata si iti pui si repartitoare, risti sa iesi in pierdere, din cauza faptului ca acestea inregistreaza temperatura din camera. Prin urmare, daca nu ai caldura suficienta si iti suplinesti necesarul termic cu un calorifer electric, vei constata ca platesti de doua ori: o data energia electrica si a doua oara factura de incazire la valoarea caldurii pe care ar fi trebuit sa o ai in mod normal fara sa suplinesti cu un calorifer electric.
Tipuri de centrale
Dupa tipul de combustibil folosit, centralele sunt de patru feluri:
- Cu gaz, cele mai cunoscute si cele mai utilizate pe la noi, acestea sunt, la randul lor, de doua tipuri - cu tiraj natural si cu tiraj fortat - iar cele cu tiraj fortat sunt impartite si ele in doua categorii: cu tiraj fortat normal si cu tiraj fortat in condensatie;
- Cu energie electrica;
- Cu lemne;
- Cu peleti.
O alternativa de incalzire ar fi pompele de caldura, care au un consum bun de energie electrica, precum si echipamentele care asigura confort termic atat vara, cat si iarna, printr-un sistem de ventilatie cu aer (vara vei avea racoare, iarna caldura), dar aceste sisteme sunt mai costisitoare.
De unde este mai bine sa cumperi o centrala
Cel mai bine este sa iti cumperi o astfel de centrala de la o reprezentanta sau de la un repezentant autorizat, care iti poate asigura garantie la montare, garantie pentru centrala, precum si post garantie.
Adrese si telefoane utile:
IVP - Bd. Ferdinand I, nr. 150, sect. 2, Bucuresti; Tel: 021-2530488, 2527920; Fax: 021-2527940
Instalterm - Bd. Uverturii, nr. 89, bloc P 16, parter, Sector 6, Bucuresti; Tel: 0214349100;
Tel./Fax: 021 4349108
Diferente de pret
Centralele se diferentiaza in functie de marca si de calitate. Chiar daca este putin mai scumpa, centrala Vaillant este cea mai fiabila si cea simpla atat ca functionare, cat si ca depanare.
Centrala termica Vaillant turboTEC pro VUW 202/3-3 20kw - 2535,53 RON
Centrala termica Ariston Egis 24 Kw FF - 1946,55 RON
Centrala termica Immergas EOLO Star 24Kw - 1842,33 RON
Centrala termica Arctic CTH 124 - 1510 RON
Centrale pentru apartamente si centrale pentru case
Daca stai la bloc, opteaza pentru centralele electrice, pentru ca sunt mai simplu de montat si nu iti trebuie atat de multe aprobari. Este adevarat ca ai nevoie de 380v, dar daca te gandesti cat cheltui cu proiectul pentru o instalatie de gaz la bloc si cat trebuie sa astepti ca sa primesti aprobarea cu instalarea, iesi mai castigata cu o centrala. Trebuie sa tii cont de faptul ca, pe timp de iarna, presiunea gazelor scade si randamentul centralei nu mai e acelasi, deci e posibil sa ingheti cu tot cu ea. Prin urmare, tot centrala electrica este mai buna.
Daca locuiesti la casa, ai mai multe optiuni: centrale pe gaz, electrice, pe lemne, cu peleti sau pompe de caldura. Specialistul recomanda drept cea mai buna solutie pompa de caldura, alaturi de panouri solare cu tuburi vidate cu aport de caldura. Insa, depinde de bugetul pe care vrei sa il aloci, deoarece aceste pompe de caldura au un cost mai mare decat o centrala pe gaz sau electrica. In plus, casa trebuie sa fie foarte bine izolata. Daca ai casa pe sistemul Amvic si montezi un echipament de incalzire cu pompa de caldura, cu incalzire in pardoseala si panou solar, o sa constati ca vei avea costuri lunare extrem de mici pentru asigurarea confortului termic. Pe de alta parte, tratezi si mediul cu respect, pentru ca aceste tipuri de echipamnte sunt ecologice. In orice caz, daca nu ai un buget spectaculos, cel mai indicat este sa optezi pentru o centrala electrica, cu boiler.
Cum reduci costurile ulterioare montarii
Inainte sa iti montezi centrala, e necesar sa faci un calcul termic corect, in functie de locuinta, de proiectarea si calibrarea instalatiei, cat si de montarea corecta a panourilor radiante (caloriferele ). Daca nu ai un calcul termic, consumul de energie va fi mare in raport cu caldura obtinuta. De exemplu, daca nu ai caloriferele in dreptul geamurilor si la o distanta de cel putin 150 de mm de pardoseala, atunci nu vei avea o ventilatie eficienta a aerului din camera prin radiator, deci nu vei avea o eficienta a energiei consumate pentru incalzirea incaperii respective.
Un alt aspect important este montarea unui termostat ambiental, care iti va face o economie de energie de aproximativ de 30%. Poti sa economisesti energia si inlocuind radiatoarele cu incazirea in pardoseala, deoarece temperature din circuitul de incalzire nu depasesc 45-50 de grade, ceea ce inseamna o reducere a costurilor lunare cu 30-40%. Ca o concluzie, centrala electrica (cu incalzire in pardoseala si termostat ambiental) poate genera costuri ulterioare mai mici in comparatie cu o centrala pe gaze.
Verificari periodice
Autorizarea functionarii si verificarea tehnica periodica a centralelor consumatoare de combustibili gazosi este obligatorie o data la doi ani si poate fi facuta numai de catre societati autorizate ISCIR.
Articol realizat cu sprijinul lui Alexandru Vasile, manager achizitii instalatii ventilatie si termice HVAC