Ceaiul este cea mai consumată băutură din lume după apă. Cafeaua este, de asemenea, incredibil de populară. În Statele Unite, mai mult de 85% dintre adulți consumă cofeină în mod regulat, conform healthline.com.
Cofeina este cel mai consumat stimulent la nivel mondial și se găsește în mod natural în cafea și ceai. De fapt, cafeaua și ceaiul sunt adesea cele mai predominante surse de cofeină în dieta unei persoane.
Totuși, cafeaua oferă de trei ori mai multă cantitate de cofeină decât ceaiul verde.
Potrivit cercetărilor, aportul de 400 mg de cofeină pe zi este considerat sigur pentru adulți.
Cofeina este una dintre cele mai studiate substante, datorita multiplelor efecte benefice asupra sanatatii. Acestea includ:
- niveluri crescute de energie, vigilență, atenție
- scăderea oboselii psihice și fizice
- timpi de reacție accelerați și precizie îmbunătățită
- performanță îmbunătățită la exerciții
- îmbunătățirea memoriei și a dispoziției
Cofeina are efecte protectoare asupra sănătății creierului, reducând riscul de demență și alte boli degenerative.
Unele studii au legat consumul de cofeină cu un risc scăzut de a dezvolta diabet de tip 2.
Beneficii pentru sănătate
Ceaiul verde și cafeaua au multiple beneficii pentru sănătate în comun, inclusiv conținutul lor ridicat de antioxidanți și efectele de scădere în greutate.
Surse excelente de antioxidanti
Radicalii liberi joacă numeroase roluri benefice în corpul tău. Cu toate acestea, în exces, duc la stres oxidativ.
Stresul oxidativ este un proces dăunător care vă poate afecta negativ sănătatea, provocând boli și accelerând procesul de îmbătrânire.
Din fericire, cafeaua și ceaiul verde sunt încărcate cu antioxidanți - compuși cu efecte benefice împotriva stresului oxidativ.
Ambele sunt deosebit de bogate într-un grup de antioxidanți numiti polifenoli.
Efecte de pierdere în greutate
Atât cafeaua, cât și ceaiul verde, oferă ambelor băuturi proprietăți de slăbire, potrivit dcnews.ro.
L-teanina din ceaiul verde poate fi calmant
L-teanina este un aminoacid prezent în mod natural în ceai, inclusiv în ceaiul verde. Se știe că acest compus afectează creierul, crescând sentimentele de vigilență calmă.