Desi poate fi de mai multe feluri, incontinenta urinara de efort este cea mai des intalnita afectiune de acest tip si apare, de obicei, in urma unui efort brusc precum tusea, stranutul sau ridicarea unor greutati, actiuni care supun vezica urinara unei presiuni mari. Iar daca musculatura pelvina este deja afectata, acest lucru determina pierderi de urina constante ce cauzeaza un disconfort major femeii. Iata 5 lucruri pe care este bine sa le stii despre incontinenta urinara:
1. Incontinenta urinara apare ca urmare a unei nasteri dificile. "Travaliul prelungit, nasterea dificila in conditiile in care femeia are un bazin mic si da nastere unui fat de dimensiuni mari, insotita sau nu de incizia perineului, adica a regiunii dintre anus si vagin, pentru a permite expulzia fatului, toate acestea afecteaza elasticitatea structurilor musculare din regiunea pelvina. In aceste conditii, sustinerea uretrei este afectata, motiv pentru care se deschide involuntar si permite urinei sa se evacueze din vezica", a explicat conf. dr. Ion Daniel, medic primar chirurgie generala, de la Spitalul Universitar de Urgenta din Bucuresti.
2. Incontinenta urinara poate fi insotita de ruptura de perineu sau nu. De cele mai multe ori, incontinenta urinara de efort este o consecinta a rupturii de perineu, dar ea nu este asociata in mod obligatoriu cu aceasta. Cistita, infectiile urinare, leziunile colului, tumorile, fibromul uterin sau cancerul de col uterin sunt boli care se manifesta prin acelasi simptom: pierderile de urina, producand o "falsa incontinenta".
3. Menopauza poate influenta aparitia incontinentei urinare. Odata cu inaintarea in varsta, aparatul genital feminin sufera o involutie progresiva care determina o slabire a structurilor aponevrotice care afecteaza si aparatul sfincterian al vezicii urinare. Femeile aflate la menopauza manifesta o scadere a nivelului de estrogeni, fapt care se asociaza cu slabirea elasticitatii si a troficitatii musculare. Studiile arata ca aproximativ 18% dintre romancele cu varsta peste 40 de ani sufera de incontinenta urinara.
4. Incontinenta urinara este asociata cu aparitia depresiei. Pentru ca are un impact major asupra calitatii vietii femeii, incontinenta urinara, netratata o perioada indelungata, poate genera aparitia depresiei. Mirosul dezagreabil, folosirea absorbantelor, precum si limitarea capacitatii de a avea relatii sociale au efecte asupra dispozitiei, tonusului psihic, insotite uneori de grade variabile ale depresiei.
5. Fumatul, factor de risc in aparitia incontinentei urinare. Studiile epidemiologice au demonstrat ca exista o rata mai mare de aparitie a incontinentei urinare la femeile care au un tabagism cronic din cauza eforturilor de tuse constante care forteaza vezica urinara. Mai mult decat atat, tutunul are un efect de slabire a musculaturii organismului. Sursa: Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti.
Citeste si: 5 mituri despre cancerul mamar, demontate
5 alimente care te ajuta sa iti prelungesti fertilitatea
Te invinetesti usor? Afla de ce ti se intampla asta
Iti place sa mesteci guma? Ce efecte secundare poate avea
Remediul nebunesc pentru crampele menstruale - Poti sa ghicesti?