Din nefericire, majoritatea celor care au un buget fix pentru călătorii evită Japonia, deoarece consideră că va fi prea scumpă. Ceea ce nu se cunoaşte foarte bine este că o excursie acolo poate fi chiar foarte convenabilă. Dacă te interesezi din timp şi urmezi sfaturile următoare te vei bucura de o vacanţă minunată.
Preţurile pentru biletele de avion diferă în funcţie de sezon, deci:
1. Evită lunile de vârf - În timpul perioadelor clasice de vacanţă, preţurile pentru biletele de avion şi cazarea la hotel cresc considerabil. În Japonia, există trei perioade distincte de vacanţă: la sfârşitul anului, între 27 decembrie - 4 ianuarie; perioada 29 aprilie - 5 mai şi în timpul Festivalului Obon, care ţine timp de trei zile, în luna august.
2. Încearcă, pe cât posibilul, să iei zboruri cu companii locale - Acestea au de multe ori discounturi şi oferă servicii de calitate, pentru că sunt obligaţi prin lege, deci nu trebuie să-ţi faci probleme dacă nu zbori cu firme de renume. Unele dintre cele mai bune variante sunt China Airlines, Aeroflot Russian Airlines şi Asiana Airlines.
În Japonia cazarea este destul de ieftină, atât cea tradiţională cât şi cea în stil internaţional. Preţurile se învârt între 1500 yeni (aproximativ 55 lei) pentru un pat la hostel şi 50000 yeni (în jur de 1800 lei) la un hotel de lux.
Odată ajunsă acolo, foloseşte transportul public în comun. Asta te va face să economiseşti bani, deoarece taxiurile şi maşinile închiriate costă mai mult. Poţi chiar să iei un abonament, dacă plănuieşti să te plimbi mult sau să închiriezi un scuter sau o bicicletă. Unul dintre cele mai apreciate carduri de transport este The Japan Rail Pass, care oferă acces la mai multe mijloace de transport, călătorii nelimitate pe orice tren, chiar şi Shinkansen (The Bullet Train). Acest tip de card trebuie însă cumpărat din afara Japoniei, de la agenţii de turism acreditate precum JBT International sau Nippon Travel Agency Co. Cu toate acestea, acest tip de abonament este destul de scump, porneşte de la 30000 de yeni (1100 lei) şi este convenabil doar dacă ai de gând să mergi mult cu trenul. Opţiuni mai bune sunt cardurile preplătite Suica şi PASMO, care pot fi reîncărcate de la orice kiosk şi pot fi folosite pentru transportul cu majoritatea trenurilor, metrourilor şi autobuzelor din Estul Japoniei. Ele pot fi de asemenea folosite pentru plăţi la diverse magazine, fast-food-uri şi restaurante.
În ceea ce priveşte mâncarea, această ţară oferă numeroase variante ieftine. Trebuie să ţii însă cont că restaurantele tradiţionale se axează de cele mai multe ori pe tipuri de mâncare din acelaşi sortiment cum ar fi doar sushi (între 700 - 2000 yeni), numai noodle (între 500 - 2000 yeni), orice din vită (300 - 1000 yeni) sau preparate din pui (500 - 2000 yeni). Există totuşi câteva restaurante japoneze generaliste, acestea se apropie mai mult de stilul pub-urilor, care oferă mâncare bună, dar puţină sau sunt afacerilor de familie cu un meniu variat şi restaurante improvizate în corturi la diverse festivaluri. La oricare dintre acestea, preţurile sunt între 500 şi 2000 yeni (20 - 75 lei de persoană). Dacă nu vrei să încerci mâncare tradiţională, poţi oricând să mergi la restaurantele cu specific corean, chinezesc, italian sau american. Aici te vei putea bucura de mâncare gătită în faţa ta, pe masă sau de tipicul burger american. În plus, există şi varianta în care poţi merge la supermarketurile locale pentru a-ţi cumpăra singură ingrediente. Acestea sunt cunoscute sub numele de konbini şi pot fi găsite la aproape orice colţ de stradă şi sunt deschise de obicei non-stop.
Cât despre locurile de vizitat, majoritatea atracţiilor turistice au taxe de mii de yeni sau în cazul muzeelor, templelor, castelelor şi grădinilor, biletul de intrare este considerat donaţie pentru cultul respectiv, taxă de rugăciune sau contribuţie la restaurarea localului de cult. Sunt însă şi câteva locuri de vizitat gratuit, cum ar fi Hiroshima Peace Park, Muzeul Mazda (Hiroshima), palatul şi vilele imperiale din Fushimi Inari Shire (Kyoto), Piaţa Tsukiji (Tokyo) şi Satul Berii Kiron (Yokohama). De asemenea, nu uita să te uiţi după reducerile pentru străini, copii şi vârstnici. Pentru acestea, cât şi pentru Grutt Museum Pass şi Kansai Region Pass va trebui să te adresezi birourilor de informaţii pentru turişti şi să ai la tine paşaportul plus, după caz, legitimaţia de student. Este bine să te interesezi din timp despre aceste oferte, pentru că unele dintre ele sunt valabile doar în anumite perioade ale anului.
Aşadar, călătoria în Japonia este chiar convenabilă, dacă ţii cont de anumite date şi oferte. Ceea ce trebuie să ţii minte pentru a avea o experienţă plăcută este să îţi iei suficient timp pentru documentare şi să să nu cumperi lucruri doar din inerţie, pentru că este o cultură total diferită şi este posibil să te tenteze foarte multe lucruri.
Ce trebuie să ştii despre Japonia pentru o vacanţă cu buget redus
Japonia este una dintre cele mai apreciate destinaţii turistice din lume. Acolo se găsesc minuni naturale precum Muntele Fuji, iIsula Yaku Shima şi oraşele cosmopolite Tokyo şi Osaka, dar şi Castelul Himeji, plus Templul Gingaku, zone protejate UNESCO.