1. De ce sa iti iei un laptop?
Iti vine sa crezi sau nu, in mare parte, viata noastra depinde de calculatoare. La serviciu sau acasa, pentru a ne termina task-urile de la serviciu, pentru a tine legatura cu cei dragi, pentru a afla noutatile, uneori chiar si pentru a cunoaste lume noua. Unde mai pui ca trebuie sa te menti la curent cu ultimele aparitii si update-uri in materie de calculatoare. Asa ca achizitia unui laptop performant este o necesitate.
Sunt practice, usoare si le poti lua cu tine oriunde: la cafeneaua din centru, la job, in parc, pe plaja, chiar si la baie. Nu mai spun de faptul ca un laptop ocupa mai putin spatiu fata de un desktop computer. In plus, daca nu ai de gand sa il folosesti o perioada, il poti depozita intr-o geanta si astfel vei avea mai mult loc pe birou.
Unde-s avantaje e loc, insa, si de cateva inconveniente. De dragul portabilitatii, mouse-ul nu mai e mouse, ci touchpad, iar tastatura nu mai e portabila. In plus, componentele se schimba mai greu, iar unele nu pot fi schimbate deloc.
2. La ce iti trebuie?
Da, si modul de folosire este important si te poate ajuta sa economisesti niste bani. Spre exemplu, pentru e-mail, navigare pe Internet, scriere de texte sau muzica, nu ai nevoie de mai mult de 2 GB memorie RAM si un ecran de 14 inch. Pentru filme si jocuri va trebui sa optezi pentru un laptop cu o diagonala mai mare, de 17 inch, precum si cu un hard disk cu o capacitate mai mare.
Am terminat cu detaliile de inceput… urmeaza acum ceea ce ne da cea mai mare bataie de cap, si anume detaliile tehnice.
3. Cum sa alegi procesorul
Procesorul pentru laptop e la fel de important cu e micul dejun sau cafeaua de dimineata pentru tine.
In acest caz ai doua variante: Intel si AMD. In general, AMD este alternativa mai ieftina, dar nu neaparat mai putin performanta.
E de preferat ca procesorul sa fie dual-core. In acest caz, este important ca frecventa sa fie cat mai mare. Laptopurile mai noi au procesoare si mai performante: Core Duo, Core 2 Duo sau Core Extreme.
4. Memoria RAM si hard disk-ul
Memoria RAM e folosita pentru rularea aplicatiilor si pentru stocare de cantitati de informatii. De regula, o memorie RAM de 2 GB este suficienta si poate face fata multitasking-ului, insa poti opta si pentru varianta mai performanta de 3 sau chiar 4 GB. Cu cat memoria este mai mare, cu atat pretul va creste. In functie de modul in care vrei sa folosesti laptopul, te poti decide la acest capitol. Cu toate acestea, este bine sa stii ca o memorie RAM mai mare poate prelungi viata si performanta laptopului tau. In acest caz, ce-i mult, NU strica!
In ceea ce priveste spatiul de stocare a datelor sau memoria hard disk-ului, nu este cazul sa te zgarcesti. Nu uita ca pozele, muzica, filmele si alte documente ocupa destul de mult spatiu. Si nu-i asa ca e mai usor sa le ai pe toate pe hard, decat sa pierzi vremea cautand printre CD-uri?
Exista, bineinteles, si varianta hard disk-urilor portabile, in cazul in care te-ai hotarat la un laptop cu o capacitate mai mica.
5. Ce ar mai trebui sa iei in considerare?
- In primul rand, trebuie sa tii seama ca porturile USB in numar cat mai mare iti vor fi foarte utile. La ce? Poti sa atasezi un mouse, in caz ca nu te descurci cu touchpad-ul, mai bagi un stick, folosesti un hard extern sau un modem de Internet… toate ocupa porturi…
- Apoi, verifica device-urile optice ale laptopului: merge CD-ROM-ul? Poti sa “arzi” CD-uri si DVD-uri?
- De asemenea, verifica daca te poti conecta la Internet prin wi-fi.
- Fii atenta la tastatura! Daca tastele sunt prea apropiate si prea mici, sa scrii la laptop va fi o povara. Mai bine testezi tastatura inainte pentru a vedea cat de comoda este pentru scris.
- Nu uita de sistemul audio. O sa iti para rau mai tarziu, cand o sa vrei sa asculti muzica preferata si te vei trezi ca nu functioneaza, ori ca se aude foarte prost.
Atentie!
In afara de detaliile tehnice de baza, mai trebuie sa tii cont ca un laptop trebuie achizitionat numai de la dealer autorizat sau de la magazine in care ai incredere. Altfel, risti sa te alegi cu un laptop defect sau chiar inutilizabil, fara certificate de garantie si cu banii aruncati pe fereastra.
In plus, laptopurile se numara printre aparatele ce nu trebuie cumparate, sub nici o forma, la mana a doua. Sunt fragile si o utilizare incorecta a lor poate sa le avarieze foarte mult. Nu stii cine l-a folosit inainte… E ca si cum ti-ai cumpara o pereche de pantofi de la second hand. Spune sincer… ai avea curajul?
Inainte sa te duci la magazine sa iti iei laptopul, fa un research online. Compara diverse laptopuri pentru a-ti face o idee despre ce gasesti pe piata. Uneori, cele mai bune afaceri le poti face chiar comandand produsul direct de pe Internet, fara a mai bate magazinele in lung si in lat pentru a gasi laptopul perfect pentru tine.
Si nu uita, e obligatoriu sa iti cumperi laptopul cu certificate de garantie! In cazul in care produsul are defecte, ori se defecteaza din motive care nu tin de tine, vei putea sa il duci la reparat sau chiar sa ti se schimbe produsul.
Sper ca ti-am usurat astfel munca pentru a-ti putea achizitiona laptopul de care ai nevoie.
Surse foto: