Efectul zaharurilor asupra organismului este urmatorul: au o actiune puternica asupra pancreasului endocrin, fortandu-l sa produca o cantitate mare de insulina intr-un timp scurt. Aceasta actiune a zaharurilor simple poate fi exprimata prin indicele glicemic care, cu cat este mai mare, cu atat va avea efect mai puternic si, in final, mai nociv asupra pancreasului, epuizandu-l, determinand aparitia rezistentei la insulina si in final a diabetului de tip 2.
Astazi sunt utilizate in prepararea casnica sau industriala a alimentelor multe sortimente de zahar precum: glucoza (dextroza), siropul de porumb (corn syrup), fructoza cristalizata, maltodextrinele, concentratul de suc, poliolii sau zaharurile- alcool, indulcitorii artificiali intensi.
La ora actuala, cel mai sanatos este sa folosim indulcitori precum:
Sucanatul - aici ma refer strict la sucul de trestie integral deshidratat- se gaseste la magazinele bio. Poate fi folosit la prepararea dulciurilor deoarece suporta temperaturi inalte. In plus, este bogat in nutrienti.
Mierea - atentie! Aceasta devine toxica daca este folosita la temperaturi mai mari de 40 de grade. Nu puneti miere in cafea sau ceai daca sunt fierbinti, asteptati sa se raceasca putin. De asemenea, ca masura de precautie pentru evitarea botulismului, mierea de albine nu va fi data copiilor mai mici de un an.
Steviozida - un indulcitor excelent, natural, care de asemenea se gaseste in magazinele bio. As vrea sa atrag atentia asupra diferentei dintre zaharul vanilat si zaharul vanilinat.
Zaharul vanilat este zaharul aromatizat cu aroma naturala de vanilie, pe cand zaharul vanilinat este aromatizat cu o aroma artificiala de vanilie (metil-vanilina) obtinuta din reziduurile celulozice de la fabricarea hartiei sau dintr-un reziduu petrolier (guaiacol).
Concluziile le trageti singuri!