Cum e cu apa? Inainte, dupa sau in timpul mesei?
Oricand si la orice ora, dar mai ales inainte de masa, spun unii nutritionistii, unul dintre ei fiind chiar Lygia Alexandrescu, care mi-a impartasit intr-un articol mai vechi ca ca „apa consumata inaintea mesei poate determina instalarea senzatiei de satietate mai repede si astfel se vor consuma cantitati mai mici de alimente”.
Apa plata cu lamaie inainte...de orice masa, pentru arderea caloriilor
Asta ar echivala cu zicala "pentru cei cu stomac puternic"; insa chiar se pare cu un pahar cu apa calduta si cu lamaie stoarsa, dimineata, pe stromacul gol, diminueaza cantatile ingerate intr-o zi intreaga. Eu am testat acest lucru, si am observat un lucru:
-initial consumam doar dimineata pe stomacul gol, conform recomandarilor. si chiar sia tunci am constatat ca micul meu dejun a fost cu mult diminuat, pentru ca imi disparea senzatia de foame. Apoi, din dorinta de a asimila in mod natural si vitamina C, imi tot storceam lamaie in apa, pe parcursul zilei, constatand in timp ca daca beam un pahar de 200-250 de ml cu o jumatate de lamaie (depinde de marimea ei) inainte de masa de pranz sau seara, nu mai mancam asa de mult, pentru ca se instala o oarecare senzatie de satietate...
Alternativa apei cu lamaie: apa cu otet, pe stomacul gol!
O alta metoda asemanatoare cu apa plata cu lamaie, pare sa fie inlocuirea lamaii cu otetul. Personal, prefer lamaia, mai "gustoasa". In fiecare dimineata este bine sa bei, pe stomacul gol, un pahar de apa cu o lingurita de otet de mere.Pe langa faptul ca intensifica procesul metabolic, are si rol de detoxifiant sau diuretic, la fel ca lamaia. Insa daca suferi de gastrita, ulcer sau alte afectiuni stomacale, nu este recomandata, creand complicatii!
Spalatul dintilor dupa masa amana urmatoarea tentativa de a manca ceva ceva cu cateva ore
"Spalati-va pe dinti dupa fiecare masa, este semnalul ca ati terminat cu mestecatul pentru urmatoarele 3-4 ore. In plus, este un semn de respect pentru cei din jur, ca sa nu le oferiti un zambet "incarcat" de bunatati.", ne impartaseste Mihaela Bilic pe blogul ei, semnat Feminis.ro. Un truc simplu si de bun simt de a evita sa tontai tot timpul ceva , mai ales acele gustari daunatoare dintre mese (snacks-uri, chips-uri, etc.). Eu recunosc ca fac acest lucru doar dimineata si seara, la pranz nefiindu-mi la-ndemana, insa am constatat acest efect mai ales seara, cand dupa ce ma spalasem pe dinti, evitam sa mai degust diverse alimente, chiar daca mi se pareau tentante. Spalatul pe dinti seara era pentru mine un fel de "gata, s-a terminat cu mancatul pe ziua de azi"!O salata de legume inainte de masa taie aproape 7% din caloriile ingerate la masa
Scriam intr-un articol mai vechi, si citam studii realizate pe consumul in special de salata de legume (fara adaosuri) inainte de masa, constatandu-se astfel ca daca se consuma o portie mica de salata de legume inainte de masa se taie aproximativ 7% din caloriile ingerate ulterior la masa principala, iar daca servesti o portie mare dintr-aceasta procentul se mareste pana la 12%. Insa este foarte interesant faptul ca acelasi studiu a evidentiat faptul ca portiile de salate bogate in calorii (cu adaosuri precum: branza, oua, crutoane, maioneza, etc) cresc apetitul cu 8% pentru portiile mici si 17% pentru cele mari. Asa ca, regula se aplica unei salate simple din legume, cu un strop de ulei de masline si cu lamaie din plin, si putina sare.
Supa de rosii inainte de masa sau alternativa salatei de legume mentionate anterior
Supa de rosii este asadar inlocuitoarea salatei, in cazul in care aceasta de mai sus nu va face cu ochiul, si are aproximativ acelasi efect:
Este adevarat ca lichidele sunt mai putin satioase decat alimentele solide, dar supele sunt o exceptie de la aceasta regula (si nu ne refeim la supele la plic). Richard Mattes de la Purdue University a realizat un studiu in care se serveau participantilor portii de supa de cate 300 calorii inainte ca acestia sa serveasca masa principala (pranzul), si a constat in timp faptul ca acestora le-a scazut apetitul si nu au mai mancat atat de mult din felul principal ca inainte, acestea scazand numarul total de calorii ingerat zilnic.
Insa mare atentie pentru ca nu toate supele au aceasta proprietate si asa cum aminteam mai sus in nici un caz cele la plic, mai degraba cele bazate pe rosii si susc de rosii, pentru ca sunt mai satioase. Este bine sa mananci o portie de supa inainte de masa principala pentru ca scad apetitul si sunt si sanatoase si recomandate in orice dieta. Asa cum sustinea odinioara Mihaela Bilic, dr. nutritionist supele, sau mai escat ciorbele pe romaneste sunt cel mai bun aliment in dieta.
Un desert "sportiv", dupa masa!
Cori Gramescu, instructor de Pilates, mi-a confirmat faptul ca niciodata nu trebuie sa faci sport pe stomacul gol, astfel ca, pentru rezultate eficiente in procesul de slabire, dupa masa, este bine sa mergi la antrenamente...
Inainte si dupa masa = printre mese= gustari!
Pentru ca e bine sa mancam echilibrat si nu mult si putin, ci putin si des, mintea mea inregistreaza mesele principale ca fiind cele mai copioase, iar gustarile dintre mese ca fiind adevarate rasfaturi dulci mai ales, sau bogate in E-uri, doar sunt cele mai gustoase. Asadar, atentia noastra trebuie sa fie raspandita si inainte si dupa masa, alergand tot timpul in decizii privind ce si cum mancam printre mese: e bine sa mananci fructe, seminte, fructe vonfiate, cate un iaurt degresat, si mai putin produse de fast-food sau comerciale pline de conservani si E-uri. Cat mai natural, cat mai bine pentru silueta ta! Atentie, daca vrei sa mananci fructe inainte de masa, ai grija sa treaca cel putin 30 de minute si abia apoi sa mananci.
Ceaiul verde: intotdeauna inainte de masa!
Ca adjuvant in cura de slabire, ceaiul verde este recomandat inainte de masa, cu aproximativ 30 de minute, pentru ca are rolul de a inhiba pofta de mancare. Atentie insa, a nu se bea mai mult de 2-3 cani pe zi! Beti cate o cana inainte de mesele principale!