Bine de știut pentru această rețetă este că fasolea boabe trebuie pusă la înmuiat în apă rece cel putin 12 ore. Pe urmă se fierbe și i se schimbă apa de 3 ori. Astfel, din jumătate de kilogram de fasole uscată se obține 1 kg de fasole boabe fiartă.
Pentru zacusca de fasole boabe, așa cum știa să o facă bunica, aveți nevoie de 500 g fasole boabe uscată, 3 kg ardei capia sau gogosari cântăriți cruzi, cu cotoare, 1 kg ceapă, 1 kg de morcovi, 400 ml ulei, 1,5 l bulion de roșii, sare, piper și foi de dafin.
Tot ce trebuie să faci este să lași la înmuiat fasolea boabe, apoi să o fierbi în două ape și să o lași la scurs.
Separat, curăța ceapa și morcovii, după care toac-o prin mașina de carne, iar morcovii trece-i prin răzătoarea mare. Ulterior, călește legumele, adaugă ardeii copți, cu tot cu sucul lăsat de ei și fierbe totul. Toarnă apoi bulionul, când a început să fiarbă în clocot, dar adaugă și foile de dafin și boabele de piper.
Toarnă apoi zacusca fierbinte în borcane, după care închide-le cu ajutorul unor capace cu filet și steriliează-le la bain-marie.