Dupa o asociere dintre consumul de grasimi si cancerul la san descoperita in cadrul unui mic studiu italian in urma cu mai multi ani, cercetatorii au decis sa analizeze informatiile de la 10.062 de paciente cu cancer la san din studiul EPIC, o cercetare facuta pe 337.000 de femei din 10 tari europene.
In perioada de 11,5 ani de follow up (in care s-a urmarit evolutia pacientelor), aportul total de grasimi si aportul de grasimi saturate au fost asociate cu un risc mai mare de cancer la san. Legatura dintre consumul ridicat de grasimi si cancerul la san a fost suspectata pentru prima data in anii '70.
Si din moment ce se stie ca grasimea creste nivelul de estrogen din corp, autorul studiului Sabina Sieri (de la departamentul de medicina preventiva si predictiva de la Fondazione IRCCS Istituto Naziolale dei Tumori din Milano) a luat aceste rezultate drept dovada ca receptorii hormonali pozitivi in cazul cancerului la san au mai multe sanse, decat se credea initial, sa fie influentati de factori externi care pot avea un impact asupra metabolismului estrogenului.
Concluzia ar fi urmatoarea: studiul ar fi un motiv in plus pentru a-ti mentine consumul de grasimi cat mai aproape de ceea ce este recomandat de nutritionisti - 20-35% din caloriile zilnice, potrivit Institutului de Medicina - iar asta inseamna sa inlocuiesti grasimile saturate cu cantitati sanatoase de grasimi mononesaturate, acel tip de grasimi care se gasesc in produse precum uleiul de masline si avocado. Sursa: prevention.com.
Citeste si: Cori Gramescu iti recomanda o leguma care arde grasimile
3 alimente sanatoase care au mai multe grasimi decat o gogoasa
Cum iti mentine silueta ardeiul iute
Ce procent trebuie sa ocupe grasimile "bune" in alimentatia ta
Uleiul ingrasa mai tare decat untul - Ce trebuie sa stii despre grasimi