Potrivit unui studiu realizat de Lipton, in colaborare cu Gheorghe Mecinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare (ICA) am aflat ca in Romania cele mai consumate bauturi sunt cafeaua si laptele, potrivit dailybusiness.ro.
Studiul arata faptul ca in topul bauturilor consumate zilnic de romani conduce apa imbuteliata (66,2%), secondata indeaproape de cafea (64%), pe locul trei clasandu-se laptele (53,4%), ceaiul fiind ultima optiune (44,5%).
Majoritatea romanilor nu cunosc beneficiile ceaiului verde si nici compozitia acestuia, asociind in mod gresit ideea de ceai cu infuziile de plante medicinale sau aromatice si nu cu bautura provenita din frunzele arbustului de ceai.
Studiul releva ca obiceiurile de consum ale romanilor in ceea ce priveste ceaiul sunt in favoarea infuziilor din plante. Infuziile de plante medicinale (50%) si infuziile aromatice (44%) sunt cele mai populare tipuri de ceai pe care le beau romanii, 19% dintre respondenti spunand ca au obiceiul de a bea ceai verde cald si doar 6% declarand ca beau ceai verde rece.
In mod traditional, romanii asociaza „ceaiul” cu infuziile de plante, incluzand aici si ceaiul verde, si ceaiul negru. Majoritatea romanilor (83%) nu cunosc compozitia ceaiului verde sau a ceaiului negru.
Studiul a relevat faptul ca 17% dintre romani considera ceaiul verde ca fiind o alternativa mai sanatoasa comparativ cu alte tipuri de bauturi. Principalele motive pentru care romanii sunt dispusi sa consume mai mult ceai verde sunt problemele de sanatate (15%) si dieta (9%).
"Recunoscut la nivel mondial pentru beneficiile sale, consumul de ceai verde nu este inca un obicei cotidian raspandit la scara larga in Romania, dupa cum releva studiul. Ceaiul verde este asociat cu scaderea riscului de aparitie a bolilor cardio-vasculare sau prevenirea unor afectiuni cronice precum obezitatea, diabetul si declinul functiei cognitive", a spus Mencinicopschi.
In ceea ce priveste momentul zilei cand romanii prefera sa consume ceai, dimineata (46,6%) si seara (30,1%) sunt intervalele favorite. Laptele este, de asemenea, o bautura „de dimineata” (52%) sau „de seara” (21,1%) pentru romani. Liderul incontestabil al diminetilor romanesti ramane cafeaua, cu o rata de consum de 83,1% in randul respondentilor. Studiul a evidentiat faptul ca, pe parcursul intregii zile, romanii aleg sa bea apa imbuteliata sau bauturi racoritoare, in timp ce bauturile alcoolice sunt consumate preponderent seara (74,5%).
Studiul a fost realizat de Operations Research in perioada ianuarie - februarie 2012, pe un esantion de 1200 de persoane, din mediul urban, cu varste cuprinse intre 18 si 55 de ani.
Alege retete pentru a-ti face cele mai bune si cocktailuri si bauturi in dosarul nostru de bauturi.