Oregano este folosit din cele mai vechi timpuri datorită proprietăților sale antioxidante și a fitonutrienților ce protejează și refac celulele bolnave. În plus, datorită faptului că este bogat în minerale precum fier, magneziu, zinc, potasiu, calciu, acizi grași omega-3, vitaminele A, C și E, uleiuri volatile puternic diretice, antifungice și anti-malarie oregano protejează împotriva radicalilor liberi ce afectează ADN-ul și cauzează diverse probleme cronice. Calitățile sale antiseptice inhibă creșterea și multiplicarea microorganismelor ce cauzează infecții în corp, printre care inflamarea sinusurilor și a problemelor cu gâtul.
The Journal of Pharmacology and Pharmacy a dezvăluit faptul că extractul de oregano îmbunătățește simptomele unor serii de afecțiuni și omoară celulele canceroase, oprind astfel dezvoltarea cancerului de colon.
Beneficiile frunzelor de oregano
- Îmbunătățește pofta de mâncare;
- Tratează inflamațiile;
- Ușurează crampele menstruale;
- Eliberează congestia nazală;
- Tratează gâtul inflamat;
- Tratează problemele urinare și constipația;
- Te ajută să slăbești;
- Te scapă de arsurile stomacale;
- Vindecă durerile de cap și de spate;
- Ameliorează crizele de astm;
- Omoară paraziții intestinali;
- Îmbunătățește circulația sanguină;
- Luptă cu infecțiile sinusurilor și otita;
- Tratează răceala și gripa.
Rețetă ceai de oregano
Pentru a te putea bucura de proprietățile sale medicinale îți poți prepara o cană de ceai din frunze de oregano proaspete și dacă folosești din cele uscate, la pliculeț, trebuie doar să torni două pahare de apă peste o lingură de oregano.
Mărunțește bine frunzele, ca să le dai posibilitatea să-și elibereze aroma și ingredientele active, apoi toarnă apă fiartă peste ele și lasă-le la infuzat 10 minute.
Această mirodenie este adăugată frecvent în preparatele din bucătăria italiană, deci poți folosi cu încredere oregano în bucătărie. Ar trebui să strivești frunzele în palmă, apoi să le adaugi în preparate ce conțin carne, dovlecei, broccoli, vinete și conopidă. De asemenea, pentru o aromă mai deosebită, le poți combina cu alte mirodenii, printre care busuioc, pătrunjel, usturoi, cimbru și bineînțeles cu un pic de ulei de măsline extravirgin.