Ce trebuie sa stii despre ceasurile de lux si cum poti afla care sunt criteriile de care trebuie sa tii cont cand iti alegi "bijuteria" cu timp perfecta stilului tau vei afla din interviul pe care ni l-a oferit Mihai Ceciu, Director General la Horologivm.
De ce sa investim intr-un ceas de lux?
Intrebarea da si o parte din raspuns....pentru ca este cu adevarat o investitie, dar nu numai atat. Un ceas de lux inseamna si calitate maxima, design si caracteristici tehnice deosebite. Acum ceasul a ajuns sa fie mai mult decat un simplu accesoriu, este o piesa care intregeste imaginea purtatorului. Este o piesa care spune ceva despre cel sau cea care o poarta. Luxul la ceasuri este putin diferit de fashion trends. Cele mai multe ceasuri fashion nu sunt considerate ceasuri de lux, din cauza mecanismelor cu care sunt prevazute. Marile case de moda care si-au extins gama de produse si in domeniul orologeriei nu produc ceasuri care sa fie considerate de lux, sau investii. Un ceas de lux este un adevarat clasic, nu se demodeaza. Poate ca tendintele se schimba usor, si ma refer aici la dimensiuni, insa un ceas de lux ramane o investitie sanatoasa si isi pastreaza valoarea si imaginea.
Care sunt criteriile de care trebuie sa tina cont o femeie cand isi achizitioneaza un ceas de lux sau unul pre-owned?
Multi clienti ma intreaba ce ceas sa isi cumpere. Raspunsul meu este: cel care iti place. Atunci cand o doamna este decisa sa isi cumpere un ceas de lux, si aici insist asupra faptului ca modele "fashion" nu sunt ceasuri de lux, consider ca nu poate sa dea gres cu alegerea sa. Doamnele sunt mult mai interesate de aspectul exterior, de design, si mai putin de caracteristicile tehnice, insa ceasurile pe care eu le numesc de lux, pentru doamne, au si caracterisitci tehnice notabile. Diferenta intre un ceas de lux si unul pre-owned, este de apartenenta anterioara sau lipsa acesteia, dar si de pret. Ceasurile pre-owned sunt ceasuri de lux, dar la preturi accesibile. Sunt ceasuri reconditionate si aduse la starea lor initiala, ca din magazinul de retail.
Care ar fi un mini-ghid de cumparare a unui astfel de ceas?
Primul pas: setati-va un buget (chiar daca este vorba despre un ceas pre-owned, nu va asteptati la ceasuri ieftine. Luxul pana la urma are o limita financiara inferioara, sub care nu se poate merge. Daca vi se pare ca un ceas, pe care dvs il considerati de lux, este prea ieftin, atunci acesta este un semn de intrebare). Pasul 2: stabiliti care sunt aspectele de exterior care va favorizeaza cel mai bine, sau in ce ocazii doriti sa purtati acel ceas. Pentru seara merg foarte bine ceasurile cu diamante pe bezel sau pe bratara, cu cadran din sidef. Pentru zi, merg ceasurile din inox cu bratara sau curea din piele de crocodil. Pasul 3: Daca sunteti si o pasionata de tehnica, puteti opta pentru un automatic cronograf, sau pentru ceasuri cu diverse complicatii: fazele lunii, calendar perpetuu. Acestea sunt mai pretentioase, insa si cele quartz sunt piese interesante si demne de luat in considerare. In principiu pentru doamne toate casele mari de orologerie se orienteaza spre varianta quartz. Ce exprima ceasul pe care il poarta o persoana?
Un ceas este o carte de vizita. Exprima statutul social, gusturile si stilul persoanei care il poarta. Cu siguranta o doamna eleganta va purta un ceas de aur, model clasic. O tanara "fashionista" va purta un ceas oversized, eventual cu diamante, sau unul cu o curea colorata, asortat la imbracaminte.
La ce nivel este industria ceasurilor de lux in strainatate si la ce nivel in Romania, ca si servicii care insotesc simplul act de vanzare - cumparare?
Cum se intampla cam in mai toate domeniile, Romania este in anii de pionierat, mai ales referitor la servicii. Nu stiu daca putem sa facem comparatii cu tari cu renume in domeniul orologeriei si de aceea nici nu indraznesc sa fac o astfel de paralela. Asta nu inseamna ca la noi serviciile lasa de dorit, nu, atata timp cat exista vointa si constientizarea din partea vanzatorului ca totusi ofera produse de lux. Nu imi fac griji insa, suntem in plina dezvoltare, incepem sa intelegem ce inseamna luxul cu adevarat si sa il apreciem la justa valoare, nu numai ca instrument de lauda.
Exista, printre clientii dvs. colectionari, si femei? Daca da, care este profilul acestei femei?
Din nefericire nu am intalnit femei colectionari. Am intalnit femei care aveau foarte multe ceasuri, primite insa. Colectionar nu inseamna doar sa ai multe ceasuri si atat. Voi fi extrem de incantat sa intalnesc o doamna care sa aiba aceasta pasiune.
Care este ceasul pe care il recomandati unei femei de cariera in Romania si la ce suma se gaseste acesta?
Depinde de cariera. In principiu as recomanda un ceas de inox, quartz cronograf sau automatic cronograf, un ceas iconic, gen Cartier. Pretul unul astfel de ceas este in jurul a 3000-4000 euro.
Cum poate fi privit ceasul, mai mult decat un "time manager"?
Un ceas de lux chiar nu poate fi considerat doar un time manager. Acesta este poate ultimul sau atribut. Asa cum spunea unul dintre cei mai renumiti oameni din industrie si directorul uneia dintre cele mai renumite case de orologerie :"Cine isi cumpara un ceas de la noi, nu il cumpara ca sa citeasca ora." Functia sa primordiala, de a arata ora, a trecut in plan secund. Oare acesti oameni care isi permit sa achizitioneze un ceas de lux chiar trebuie sa prinda un tren sau sa ajunga la o intalnire si nu stiu cat este ceasul? Ma indoiesc. In ce consta calitatea si valoarea unui ceas (material, design etc.)?
Un ceas de lux este prin definitie un ceas de calitate: de la materialele folosite la manufacturarea carcasei, a bratarii (aur, platina, inox, sau curea din piele de crocodil, de soparla, de strut, de pisica de mare), pana la cadranul argintat, aurit sau din sidef (mother-of-pearl), bezelul incrustat in diamante de cea mai buna calitate, sau chiar si cadranul si bratara, mecanismul decorat in stilul casei de orologerie. La un ceas de dama poate valoarea cea mai mare este data de elementele de design si materiale, si mai putin de mecanism, spre deosebire de cele barbatesti.
Femeile au parte de exterior exceptional, bijuterii orologere, iar barbatii de mecanisme exceptionale. In acest sens femeile sunt privilegiatele designerilor, care pot pune in practica cele mai ingenioase idei.
Ce va atrage atentia prima data cand priviti un ceas la mana unei persoane?
Prima data sa identific ce fel de ceas este... apoi complexitatea mecanismului. Deformatie profesionala... ma incanta extrem de mult caracteristicile tehnice.
Care este predictia dvs pentru anii ce urmeaza in ceea ce priveste aceasta piata, a ceasurilor pre-owned, in Romania?
Consider ca este o nisa cu extrem de mult potential. In tari precum Elvetia, Germania, Austria acest concept de magazin este extrem de bine primit si foarte raspandit. Cred ca exista loc suficient pentru dezvoltarea unui asemenea concept si la noi. Noi suntem primii care incercam sa introducem in Romania acest tip de magazin si cred ca vom avea succes.
Existe tendinte in ceea ce priveste ceasurile de lux?
Da, exista tendinte, insa sunt mai putin fluctuante ca la alte produse de lux. In ultimii anii s-a marsat foarte mult pe ceasuri oversized si se pare ca si in anii imediat urmatori se va mentine aceasta tendinta. In plus ceasurile cu diamante devin din ce in ce mai cautate.