Cu ajutorul unui bețișor de ureche îți poți verifica ceara, pentur a vedea culoarea ai și ce indică despre starea ta de sănătate.
1. Ceară de urechi gri
Dacă ceara de ureche este gri, fără alte simptome, n-ai de ce să te îngrijorezi, probabil că este vorba doar despre praf. Aceasta este o culoare normală pentru orașele aglomerate, fiindcă acolo aerul este destul de poluat.
2. Ceară cu urme de sânge
Dacă ai observat urme de sânge când îți curățai urechile, se poate să-ți fie fisurat canalul auditiv. În acest caz, poți suferi de o infecție care să ducă la otită și surzenie. Tocmai de aceea merită să faci o vizită la ORL.
3. Ceară maro
Dacă ceara de urechi este foarte multă și maro, înseamnă că ai trecut printr-o perioadă foarte stresantă. Tocmai de aceea ar trebui să petreci câteva zile într-un mediu liniștit.
4. Ceară neagră
Dacă este neagră doar o dată, poți sta liniștită. În schimb, dacă te mănâncă urechile din ce în ce mai mult, ar trebui să te duci la doctor, pentru că această culoare indică prezența unei ciuperci.
5. Ceară albă
Culoarea albă arată că există o lipsă de vitamine și microelemente în organism, mai ales fier și cupru. În acest caz, se recomandă adăugarea boabelor de fasole și mazăre în alimentație și un supliment de vitamine.
6. Ceara urât mirositoare
Dacă dinspre ceara de urechi vine un miros puternic neplăcut, acest lucru înseamnă că ai o infecție la ureche. Lucrurile sunt și mai serioase dacă pe lângă miros mai auzi din când în când și câte un pocnet sau fâșâit.
7. Ceară lichidă
Dacă ceara de urechi și-a schimbat de curând consistența, atunci acesta este începutul unui proces inflamator. Dacă acesta este cazul, cel mai bine ar fi să te duci la un medic specialist.
8. Ceară uscată
Cea mai simplă explicație pentru care ceara de urechi se usucă este o lipsă de acizi grași în organism. Alte motive ar fi dermatite și boli de piele, care cauzează pielea uscată.
Cei 8 factori de care trebuie să ţii cont când vine vorba despre sănătatea urechilor
Curățarea urechilor este o procedură normală și igienică, ce trebuie făcută o dată la câteva zile, dar puțină lume știe că ceara de urechi are și ea un rol.