Atunci cand mananc, marturisesc sincer ca singurul meu scop este acela de a-mi satisface nevoia fiziologica de foame, acordand o atentie si calitatii produsului din farfurie, nu toate alimentele fiind pe placul meu. Nu m-am gandit niciodata ca alimentele pe care le mananc au putere asupra creierului, starii de spirit sau ca atrag diferite energii pozitive in organismul meu. Traim intr-o epoca si societate in care, contrar stilului de viata alert si stresant inevitabil si irecuperabil, accentul tuturor domeniilor care implica sanatate, nutritie, sport cade pe relaxare, echilibrare spirituala, stare de Zen si alte astfel de accente terapeutice pentru corpul si mintea noastra. Ele ne ajuta sa luptam impotriva diverselor consecinte ale vietii alerte pe care o ducem zilnic si pentru a ne ajuta sa fim mai puternice si tonice in ciuda trecerii timpului peste corpul nostru.
Am invatat in timp ca alimentatia poate fi cel mai bun prieten al omului, atunci cand ii descifrezi tainele ascunse. Astfel am descoperit multitudinea de beneficii de pe urma alegerilor inteligente la fiecare masa. Insa inaintand si sapand din ce in ce mai mult in secretele unei alimentatii sanatoase, am aflat cele mai noi tendinte care inainteaza incet, dar sigur in actualitate, caracterizand reale stiluri de viata:
1. Mancare vie
Da, pana si mancarea poate fi vie, cel putin asa arata expresia de ultima ora introdusa in domeniul nutritiei. Acest concept utilizat din ce in ce mai des poate fi cu usurinta semuit cu mancarea bio, in sensul in care promoveaza naturalul in detrimentul proceselor tehnologice de prelucrare a alimentelor.
Ceea ce ne indeamna promotorii acestui curent este sa consumam alimentele in stare naturala, cruda, pentru ca numai atunci ele contin toate substantele „vii”: fermenti, enzime, aminoacizi, vitamine si oligoelemente necesare organismului. Ei incearca sa promoveze o alimentati in care sa ingeram doar ceea ce este de folos organismului si nimic in afara acestei idei. Tot ce nu ajuta organismul pentru o functionare optima este inutil mancat.
Potrivit traditiei orientale, corpul uman functioneaza cel mai bine atunci cand exista un echilibru al energiilor Yin-Yang. Atunci cand apare un dezechilibru intre aceste doua energii, apar si maladiile. Pentru a mentine aceasta balanta, trebuie, conform ultimelor tendinte, ca si mancarea sa fie in echilibru.
Astfel ca alimente care ofera energie Yin se disting: apa rece, mancare neincalzita, cruditati, in general referindu-ne la fructe si legume; si alimente Yang care vin sa completeze balanta: condimente, mirodenii, fierturi (mancare calda, supe, ciorbe), usturoi, ginseng, ginger.
2. "Fisho-ovo-vegetarianism"
Intre vegetarianism simplu, ovo-vegetarianism sau chiar ovo-lacto-vegetarianism, a reusit sa se strecoare un termen nou, nu prea tehnic, dar adoptat usor ca stil de viata si ca o completare a ceea ce inseamna vegetarianismul. Daca exista atatea feluri mai mult sau mai putin modificate de vegetarianism, care in opinia mea, nu se mai pot numi astfel din moment ce introduci produse de origine animaliera. s-au gandit unii ca de ce nu ar exista o "deviatie" care sa includa oua, peste si legume. Astfel a luat nastere unul dintre cele mai in trend expresii de pe la noi si nu numai: acum ne putem numi "Fisho-ovo-vegetarieni".
Mai mult sau mai putin oficial si introdus printre textele de specialitate, acest termen a luat amploare si multe persoane l-au adoptat ca pe un stil de viata. Oare ne putem gandi si la fisho-ovo-lacto-vegetarianism? De ce nu...
3. Mancare bio/eco
Este cel mai in voga trend al sezonului, anului sau secolului am putea spune. Exista o multime de adepti ai stilului de viata bio, care incearca cu tot dinadinsul sa implenteze in constiinta generala a populatiei importanta transformarii intregii lumi intr-o lume "verde". Unul dintre aceste planuri pe care se incearca implementarea unei intregi platforme eco este si alimentatia. Alimentele eco "tipa" sa fie bagate in seama in defavoarea celor chimice si preparate sub amprenta diferitelor substante care nu fac altceva decat sa imbatraneasca si sa imbolnaveasca organismul. Este timpul sa aderam si noi si sa ne incadram in tendinte, alegand produse naturale 100%, asa cum gaseam odinioara in ograda bunicii noastre, sa retraism gustul sanatatii din epoca copilariei.
4. Veganism
Printre toate cercetarile mele cu privire la diete si la diverse regimuri de viata, printre multimea de diete existente pe piata si ingredientele necesare lor, iata un termen care "m-a dat pe spate", daca mi-e permis sa spun asa. L-am citit, l-am recitit, am banuit ca este cumva in legatura cu vegetarianismul, dar nu stiam nimic despre el. Neputandu-ma abtine, am lasat toata treaba pe care o aveam deoparte su am vrut sa aflu ce fel de stil de viata ilustreaza acest termen ambiguu.
Parca ai crede ca este vegetarianism, si intr-un fel chiar este, desi intre ele exista o mare diferenta: in timp ce vegetarianismul este o dieta si are legatura doar cu alimentele, veganismul este un stil de viata care elimina din cale orice fel de lucru care provine de la animal, vorbind aici si de imbracaminte, incaltaminte sau alte accesorii. De asemenea, in veganism se elimina si mierea, ouale si tot ce mai provine de la animale, ei avand un angajament etic sau convingerea morala ca animalele au drepturi care trebuie respectate.
5. Mancare Zen
Nici aceasta expresie nu este tocmai oficial denumita in dictionare de specialitate, dar a reusit sa isi creeze un renume prin puterea unor alimente de a-ti crea o stare de relaxare asemanatoare celei Zen, iar de aici nu a mai fost mult pana la denumirea de mancare Zen. Din ce in ce mai multi specialisti si oameni incep sa adere la acest tip de alimentatie care are ca efect de-stresarea, relaxarea si combaterea insomniei, deci asigurarea unei stari de bine. Mai este denumita si mancare pentru minte: alimente bogate in tryptophan – secretul unui somn bun si al starii de calm, alimente bogate in carbohidrati – excelente cu doua ore inainte de culcare, printre care top 5 alimente cele mai bune pentru o astfel de stare sunt: banana, laptele, semintele, musetel si mar.
6. Pescetarianism
Aproximativ acum o luna o luna si jumatate am reusit sa aflu despre existenta unui alt stil de viata care, cica este consacrat si exista ca termen de specialitate. Vorbeam despre nutritie si stil de viata sanatos, despre principiile lor si despre cum le incalcam de cele mai multe ori, pentru a auzi ca interlocutoarea mea a adoptat un regim alimentar pescetarian. Stiam ca multa lume prefera un stil de nutritie bazat exclusiv pe carne de peste, dar nu stiam ca exista o denumire pentru asa ceva. Un ultim trend in materie de termeni in dieta este pescetarianismul, care este un fel de semi-vegetarianism, avand in vedere ca integreaza carne de peste si fructe de mare in meniu. Astfel, pescetarienii adera la un stil bazat pe fructe, legume, peste si fructe de mare, eliminand complet din meniu carnea provenita de la mamifere.
Este unul dintre cele mai sanatoase stiluri de viata, incorporandu-se in el cele mai importante minerale si nutrienti necesari organismului si cu efecte dintre cele mai benefice. Se poate spune ca este unul dintre cele mai potrivite si echilibrate stiluri de viata: pestele, legumele si fructele imbinandu-se intr-o reteta perfecta de alimentatie.
7. Ayurveda
Ayurveda ar fi printre cele mai in top trend-uri ale sezonului, tot mai multi adepti incepand sa faca lobby pe langa acest stil de viata si sa asimileze in viata lor benficiile multiple ale stilului de viata ayurvedic. Ayurveda nu este numai un tip de alimentatie, ea este o metoda de tratare si vindecare a trupului, a sufletului si a spiritului, si are orgini stravechi, insa abia in epoca contemporana i-au fost atribuite si constientizate toate calitatile. In afara faptului ca ne invata sa mancam cu adevarat, acest tip de alimentatie stabileste echilibrul intre minte, corp, suflet si mediul care ne inconjoara.
Vorbind strict de dieta ayurvedica, hrana pe care o ingeram trebuie conform principiilor ayurvedice sa aduca un aport sporit de prana (energie subtila a vietii). In conceptia lor hrana este o prelungire a corpului, odata mancata ea devenind parte inseparabila a fiintei noastre. Practicantii ayurvedei au descoperit in fructe, legume, seminte, cereale, condimente si verdeturi o sursa bogata de hrana si puterea de a echilibra organismul atunci cand are nevoie. Insa nu este atat de simplu pe cat pare: mananci cereale si beneficiezi de toate efectele pozitive ale lor; mancarea ayurveda are principii bine stabilite, iar preparatele finale trebuie sa contina combinatiile potrivite de ingrediente si condimente; aceasta este partea grea a intregului proces si calitatea de unicitate in ceea ce priveste alimentatia ayurveda.
Termeni in trend, dar si stiluri de viata demne de urmat. Lasand la o parte denumirile si utilizarile frecvente de tendinte de sezon sau nu, ele au in esenta lor o insemnatate foarte mare, iar beneficiile pe care le avem de pe urma adoptarii unui asemenea diete inseamna victoria sanatatii in fata tentatiilor.
Tu ce fel de termeni de dieta "in tred" mai cunosti?