Nu lasa insa lucrurile sa se opreasca la teorie. Copiii invata prin imitare. Exemplul tau conteaza.
Spalarea mainilor. De ce? E evident, pentru ca astfel se va feri de boli. N-o lua in gluma, copiii, si nu numai ei, isi rontaie degetelele mai mult decat orice altceva. Daca in general e certat cu apa, atrage-l cu parfumuri de sapun noi si cu prosopele cu desene animate. Daca e fascinat de butoane, lasa-l sa regleze el apa calda. Pune-i un suport pentru a se catara la chiuveta la nivelul lui. Faceti concurs cine spumeaza mai bine.
Toaleta. Acum pare simplu, dar la un moment dat si pe tine te-a invatat cineva ritualul toaletei: trasul apei, stersul (din fata spre spate, la fetite, pentru a nu aduce microbi dinspre fund spre vagin), lasarea colacului (la baieti), spalarea mainilor. Totul se invata, dar cu multa relaxare, in joaca si cu drag.
Colti de rechinas
O dantura sanatoasa si curata asigura nu doar un zambet cuceritor si bine-mirositor, ci si o alimentatie corecta in viitor. Cariile sunt niste infectii. Tolerarea lor poate conduce la imbolnaviri grave, intrucat cariile pot genera chiar si imbolnaviri ale inimii. Schimba-i frecvent periuta, eventual alegeti-o impreuna, si invata-l sa se perie in toate felurile pe dinti. daca vrea, pune-l sa descopere si singur in cate feluri o poate face.
Cultiva-i instinctele. Tu stii ca focul frige, acul inteapa, cutitul taie, pisica zgarie... El trebuie sa invete toate acestea. Cu cat le afla mai de mic, cu atat va avea mai din vreme grija de el insusi. Una dintre retete, de pe vremea bunicii, e sa-i explici si apoi sa-i exemplifici de ce anumite lucruri sunt periculoase. E insa un procedeu crud, desi eficace. Cel mic te va ierta greu daca il vei lasa sa se parleasca la o lumanare sau sa se intepe cu un ac de cusut, doar in scop demonstrativ. Mai bine prefa-te tu ranita si joaca momentul cat mai convingator. Apoi repeta-i cu lacrimi de crocodil “nu, nu, nu”. Durerea ta e aproape la fel de impresionanta pentru el.