Trebuie intai sa iti analizezi comportamentul in cuplu si sa afli daca esti cea care da sau cea care cere.
Daca te simti singura in doi si neinteleasa, daca ai impresia ca el traieste pur si simplu pe alta planeta si nu va intelegeti, poate ca se intampla din cauza ca iei mai multe resurse emotionale decat oferi.
Chiar daca el te sprijina si este alaturi de tine, in momentul in care tu doar iei ce ti se ofera si nu dai nimic in schimb, rezultatul nu are cum sa fie decat insingurarea.
Asadar, inainte de a-l acuza pe partener ca nu vrea sa se schimbe, vezi daca nu cumva poti tu sa ii oferi cel mai valoros lucrur pe care il poti oferi cuiva drag. Este vorba despre resursele emotionale.
Iar asta inseamna sa te imbogatesti tu insati pe plan emotional, astfel incat sa nu mai fi nevoita sa cersesti de la el. In acel moment, angajamentul lui nu va mai fi o problema. Pentru ca nu se va simti prins intr-o capcana in care el nu face decat sa ofere, fara a primi nimic in schimb.
Cum reusesti sa devii o banca de resurse emotionale?
Primul pas ar fi sa incetezi sa te mai simti acuzata, vinovata si sa elimini frustrarile de orice natura.
In momentul in care actionezi dintr-o astfel de ipostaza, nu vei face decat sa emiti energie negativa si sa il secatuiesti emotional pe cel de langa tine.
Incearca sa te analizezi atunci cand interactionezi cu partenerul de cuplu si observa momentele in care devii defensiva. Se intampla cel mai adesea cand te simti invinovatita, cand iti este rusine, cand ai senzatia ca partenerul te ameninta intr-un fel sau altul sau te umileste.
In realitate, insa, probabil ca partenerul nu face decat sa iti comunice ceea ce simte, iar asta inseamna ca vine catre tine cu un strigat de ajutor. Iti semnaleaza o problema, poate chiar o problema care tine exclusiv de el, iar daca tu actionezi ca si cand ar fi vorba despre tine, practic nu faci decat sa ii consumi resursele emotionale cand de fapt el este cel care are nevoie de un plus de resurse emotionale din partea ta, de intelegere, de empatie.
Doar pentru ca pare ca iti transmite sa faci ceva diferit nu inseamna ca trebuie sa reactionezi defensiv. Acest lucru se intampla, de regula, cand iti este prea lene sa te schimbi, asa ca mai degraba preferi sa ii ceri lui sa se adapteze si sa iti ofere in continuare resurse emotionale, cand el este cel care are nevoie de un supliment.
Daca tu ai in continuare impresia ca el trebuie sa se schimbe, ar trebui sa incepi prin a-i oferi resursele emotionale necesare pentru a face asta. Ar trebui sa incepi schimbandu-te pe tine.
Ce-ar fi ca in loc sa REACTIONEZI la comportamentul partenerului, sa incerci sa RASPUNZI corespunzator?
In loc sa te superi ca el a spus sau a facut ceva care te-a ranit, mai bine te gandesti ca poate nu ai avut suficiente resurse emotionale pentru a-i raspunde la un moment dat. Cu cat ii ceri mai des sa te asculte pe tine intai, cu atat ii epuizezi mai repede resursele emotionale, determinandu-l sa reactioneze frecvent astfel incat tu sa te simti vinovata si frustrata.
Incearca, in schimb, sa ii oferi prezenta ta, fara obligatii si fara rezerve. Traieste in prezent, fiindca orice alt gand nu este productiv intr-o relatie.
Daca te gandesti la trecut sau la viitor, atunci apar sentimentele negative si atunci incepi sa ceri de la partener in loc sa ii oferi.
E OK sa te simti vinovata...
... dar nu-ti petici ranile "furand" resurse emotionale. Poti sa iti urmaresti sentimentele si sa le oferi spatiu de desfasurare, insa nu incerca sub nicio forma sa le reduci la tacere atacand pe altcineva si solicitand resurse emotionale pentru a le gestiona, pentru ca nu este corect. Asa ajungi sa ranesti, in incercarea de a te vindeca pe tine si epuizezi emotional persoana de langa tine.
Nu e nimic rau in a te simti jignita sau vinovata, insa important este sa comunici si nu sa reactionezi incercand sa il schimbi imediat pe celalalt.
Cultiva o banca emotionala generoasa
Practic, ceea ce se intampla in momentul in care discuti cu partenerul este un raspuns de tipul lupta sau fugi atunci cand el incearca sa isi traga resurse emotionale de la tine. Si in loc sa ciulesti urechile, sa vezi ce vrea de fapt, reactionezi instantaneu protejandu-ti aceasta banca emotionala la care el atenteaza.
In momentul in care ii refuzi cererea, declansezi un conflict si il devitalizezi pe el, alimentandu-te din resursele lui, care sunt si asa slabite, din moment ce vine catre tine pentru ajutor.
Nu te gandesti pentru o clipa la el, ci presupui ca totul e despre tine. Te-ai oprit vreodata sa te intrebi cum ar arata reactia ta din exterior?
Probabil ca nu. Probabil ca iti este frica sa renunti la bariera emotionala pentru a nu fi ranita, asa ca refuzi schimbarea si incerci sa-l faci pe celalalt sa se schimbe si sa joace dupa cum ii dictezi tu, chiar daca in realitate nu faci decat sa il ranesti.
Ce-ar fi daca te-ai relaxa si ti-ai schimba tu abordarea? Lasa-te ranita de cuvintele lui pe moment si cauta in spatele lor. Ofera-i resursele emotionale de care are nevoie in momentul respectiv si lasa-l sa vorbeasca. Nu-i cere nimic in schimb. Doar fii acolo, prezenta pentru el, facand abstractie de nevoile tale pentru cateva clipe. S-ar putea sa-ti dai seama ca vrea sa iti spuna cu totul altceva decat intelegeai tu pana in momentul respectiv. Vei identifica poate rani pe care nu le vedeai fiindca reactionai impulsiv.
Practic, solutia pentru orice problema nu este sa-i determini pe ei sa se schimbe, ci sa dai tu prima, sa fii cea care ofera schimbarea. Ai curajul de a nu reactiona impulsiv, de a nu judeca, chiar si atunci cand pare ca partenerul face presiuni asupra ta pentru a te schimba. Pentru ca, in definitiv, nu este decat un strigat de ajutor.
E ca in desenele animate, cand leul caruia i-a intrat un cui in talpa se comporta agresiv, aparent fara motiv. Ce-ar fi daca un alt personaj, in loc sa analizeze situatia si sa constate adevarata problema - cuiul din talpa - l-ar fi impuscat pe loc pe leul respectiv? Oare nu reactionezi si tu asa de multe ori?
Incearca pe cat posibil sa oferi resurse emotionale suficiente partenerului inainte de a-i cere ceva. Daca oferi suficient, nu va mai fi nevoie sa ceri. Fii tu cea care ii ofera acel lucru de care are nevoie cel mai mult. Vorbim aici de sprijin, intelegere si disponibilitate emotionala. Resursele emotionale pe care i le pui la dispozitie sunt cea mai buna investitie pe care o poti face intr-o relatie, fiindca odata vindecate ranile lui, va avea suficiente resurse emotionale pe care sa le investeasca, la randul lui, pentru a le intelege si vindeca pe ale tale.
Citeste si:
Nepotrivire de caracter... sexual - Vinovata esti tu intotdeauna
Dezintoxicare emotionala - 12 pasi catre fericire in dragoste