Intodeauna este neplacut cand iei o raceala sau cineva te imbolnaveste la birou. Dar exista un moment absolut in care nu iti vei dori sa te imbolnavesti - cel putin daca este ceva destul de serios pentru a ajunge la spital. Potrivit unui nou studiu publicat in jurnalul BMJ, producerea unui eveniment care iti pune viata in pericol - pe timp de noapte sau in weekend - poate fi legat de cifrele mai mari de mortalitate.
Pentru acest studiu, cercetatorii de la Clinica Mayo au evaluat si au analizat 48 de studii anterioare si au constatat ca atunci cand oamenii s-au dus la spital suferind de un atac de cord in afara "orelor de program", acestia au avut un risc de deces cu 5 procente (fie deces la spital sau deces la 30 de zile dupa ce acesti oameni au fost externati) - comparativ cu cazul in care oamenii s-ar fi dus la spital in cursul saptamanii, in timpul zilei. In vreme ce acest procent de 5 la suta reprezinta un risc relativ mic, acesta ar putea avea un impact semnificativ asupra populatiei, spune autorul principal al studiului, Dr. Atsushi Sorita, care estimeaza ca mai mult de 4000 de decese, anual, sunt atribuite acestui risc crescut.
Mai multi factori ar putea sa aiba un rol major in aceasta discrepanta dintre weekend si timpul saptamanii. Spitalele pot avea mai putin persinal si mai putine resurse disponibile in weekend si pe timpul noptii, iar leziunile pacientilor pot varia, de asemenea, in functie de momentul zilei - de exemplu, sunt mai multe accidente legate de consumul de alcool in exces la sfarsitul saptamanii.
Pe timpul noptii si in weekenduri exista o perioada de timp, in medie, egala cu 105 minute intre momentul in care un pacient ajunge la spital si momentul in care incepe sa primeasca ingrijiri medicale, potrivit studiului american. In timpul saptamanii, aceasta perioada de asteptare scade, in medie, pana la 90 de minute. Factorul cel mai important in situatii "pe viata si pe moarte" este primirea de ingrijiri medicale cat mai repede posibil, iar riscul de deces creste cu cat pacientul este nevoit sa astepte mai mult. Sursa: womenshealthmag.com.
Citeste si: 7 lucruri ciudate care iti slabesc imunitatea
15 alimente care stimuleaza metabolismul
5 mituri despre cum poti sa ramai insarcinata
8 factori care grabesc instalarea menopauzei
Ce trebuie sa stii despre incontinenta urinara de efort