Au, oare, ceva in comun oamenii care isi ating scopurile (bune) usor? Daca i-ai studia sau daca i-ai intreba, ai fi uimita sa descoperi ca, de fapt, constient sau nu, cu totii urmeaza aceiasi pasi!
Totul incepe prin a sti exact ce anume vrei si sper ca si tu ai meditat la asta si ai, deja, o lista frumoasa cu obiective minunate, pe care vrei sa le aduci la viata :)
Mai departe, trebuie sa urmezi 5 pasi esentiali:
1. Formuleaza eficient / corect obiectivul:
- in mod pozitiv (fara negatii)
- la persoana 1a singular (se refera la tine si este sub controlul tau; nu depinde altii)
- la timpul prezent
- fara verbe modale si subjonctive
- cat mai specific
Asa ca:
- In loc de “nu vreau sa ma mai enervez” vei avea “sunt calma si detasata”, de exemplu;
- “fiica mea este fericita” poate deveni “sunt un parinte care stie sa isi sustina copilul (pentru a fi fericit)”;
- “vreau sa slabesc” devine “arat excelent si am XY kilograme”;
- “as dori sa ma casatoresc cu Z” nu este ok; “sunt casatorita cu barbatul ideal pentru mine”(nu stim daca o fi Z sau altul) este, insa, un obiectiv corect exprimat;
- “ voi avea o casa frumoasa” se transforma in “am o casa cu X camere”
Aceste formulari sunt extrem de importante, pentru ca subconstientul are legile lui speciale de functionare. Nu vom intra, acum, in detalii pe aceasta tema, insa esential este sa iti insusesti aceste reguli simple atunci cand iti formulezi scopurile.
2. Ocupa-te de obstacole: adica, inlatura-le!
Cele mai frecvente obstacole, atunci cand esti la punctul de start catre indeplinirea dorintelor, sunt 3 la numar si trebuie sa fii atenta pentru a le depista.
a. “Vreau, dar nu chiar vreau” este primul dintre ele; intr-o asemenea situatie te regasesti atunci cand o parte din tine doreste acel obiectiv, insa o alta parte nu (din diferite motive). De exemplu, vrei o cariera serioasa dar o parte din tine isi doreste, de fapt, sa stea mai mult acasa, impreuna cu copiii. Intr-o asemenea situatie, trebuie sa aduci aceste parti ale tale la masa negocierilor si sa gasesti o solutie care sa “impace si capra si varza”. Un alt motiv poate fi faptul ca te temi de sacrificiile pe care ar trebui sa le faci pentru a obtine scopul propus sau poate de ideea ca alti oameni ar reactiona intr-un mod negativ, odata ce tu ti-ai indeplinit obiectivul. Rezultatul este acelasi: o subtila nehotarare interioara, care – nerezolvata – ii face pe oameni sa bata pasul pe loc si visele lor, chiar daca frumoase, sa ramana doar vise.
b. “Vreau, dar nu stiu cum” este un al doilea obstacol. Iti doresti sa iti atingi scopul, dar nu stii cum anume, exact, sa faci asta. In concluzie, poate apare teama, sentimentul de a nu putea sau de a nu fi capabil. Solutia este simpla: ai rabdare si informeaza-te, din toate sursele posibile, cu privire la solutiile deja existente. Va fi nevoie sa construiesti apoi strategii proprii, sa inveti lucruri noi, sa iti dezvolti noi competente – dar vei reusi!
c. “Vreau, pot, dar nu merit” este obstacolul numarul 3, nascut dintr-un sentiment de vinovatie sau stima de sine scazuta. Solutia este sa te impaci cu tine insuti si sa iti dai permisiunea de a avea succesul dorit – atingerea unui scop anume, in acest caz.
3. Vizualizeaza cat mai clar - si cat mai des - ceea ce vrei.
Ne referim aici, efectiv, la a-ti imagina si vedea cu ochii mintii cum va fi realitatea ta atunci cand iti vei fi atins obiectivul. Este un aspect foarte important si ii vom dedica un spatiu special, chiar data viitoare: cum creezi filmul interior care te va conduce spre a-ti vedea visul cu ochii?
4. Persevereaza si invata sa accezi la resursele necesare.
Este o regula care, exprimata in alte cuvinte, suna asa: nu-ti impune limite de timp. In cazul in care lucrezi intr-o firma unde obiectivele voastre sunt insotite de deadline-uri, va trebui sa fii atenta: aceasta regula nu se aplica, neaparat, si aici. Singura exceptie este reprezentata de situatia in care stabilirea unui termen anume este motivanta si stimulativa pentru tine. Dincolo de asta, gasim o alta viziune: “nu exista esec daca nu iti impui limita de timp”.
Apoi, insista, pana inveti cum sa reusesti. Asta inseamna sa obtii, in timp, toate resursele interioare si exterioare necesare si sa le folosesti in mod eficient.
5. Pastreaza armonia.
Uneori succesul, de o natura sau alta, te poate tenta sa iesi din starea de armonie. Poti uita de tine si deveni plina de mandrie sau pretentii, ca sa nu zic aroganta sau chiar egoista. De aceea, pentru a trai si integra succesul si toate obiectivele tale intr-un mod cat mai echilibrat in viata ta, ai grija la acest ultim aspect: pastreaza-ti modestia si intelepciunea, indiferent de cat de ispititor ar fi contrariul…In felul acesta, iti vei da voie, ulterior, sa obtii si alte succese. Gestionarea succesului este destul de simpla, daca suntem atente.