Cele 5 ritmuri sunt un tip de exercitiu fizic conceput pentru a elibera corpul si pentru a linisti mintea, astfel incat sa putem avea experienta conectarii cu spiritul prin intermediul corpului. Cele 5 ritmuri au fost concepute de Gabrielle Roth in anii ’60, pe baza observatiei ca oamenii sunt energie, iar energia se misca sub forma de unde si undele respecta anumite tipare.
Gabrielle Roth a descompus unda in 5 faze pe care le denumeste curgere, staccato, haos, lirism si linistire. Fiecare faza este un univers in sine plin de descoperiri, resurse, invataminte si instrumente ce ne fac viata mai implinita, eficienta si fericita.
Daca privim oamenii din jurul nostru, observam ca sunt mai degraba absenti, deconectati de la realitate; deseori ne dau impresia ca se misca, dar mintea lor este in cu totul alta parte, trupurile lor merg inainte, dar mintile par sa se gandeasca la altceva (cel mai frecvent vorbesc la telefon).
Obisnuim sa mergem repede si nu suntem prea prezenti in propria fiinta. Suntem prinsi intr-o inertie care ne face sa repetam aceleasi miscari inca o data, si inca o data, si inca o data. Si acest lucru se manifesta nu doar la nivel individual, ci la nivelul intregii noastre societati. Avem un fel de a fi ocupati, dar nu si vii; manifestam multa agitatie, care arata ca o pierdere a echilibrului. Nu prea ne luam timp sa ne oprim, sa intram in legatura cu locul unde ne aflam. Si acest lucru produce o ruptura intre noi si corpul nostru, intre noi si ritmurile corpului nostru, precum si intre noi si lumea naturala cu ciclurile sale. Am pierdut contactul cu ceea ce suntem de fapt, cu locul de unde venim si cu modul in care functionam. Ne lasam atat de ocupati de mintile noastre, incat ne-am uitat trupurile, le-am abandonat undeva pe drum.
Dansul celor 5 ritmuri ne pune trupurile in miscare in mod constient si acest lucru ne ajuta sa ne regasim echilibrul. Cand vorbim despre boala, vorbim de fapt despre o iesire din starea de echilibru; depresia si bolile in general se datoreaza lipsei de echilibru. Prin acest tip de dans ne intoarcem spre noi insine, incepem din nou sa invatam sa ne ascultam trupul si sa simtim ce se intampla in corpul nostru. Asta inseamna ca incet, incet incepem sa ascultam inteleciunea propriului corp.
Din pacate, in mod obisnuit traim in ritmul si timpul mintii care este foarte rapid, gandurile ne zboara foarte repede, in timp ce corpul nostru se misca doar cu viteza cu care a fost conceput sa mearga. Cand incepem sa dansam ne concentram atentia pe mesajele trupului si incetimin; incetinirea aceasta ne ajuta sa ne amintim ca suntem conectati la pamant, sa ne amintim ca suntem dependenti de lumea noastra fizica (am putea oare exista, ne-am putea manifesta fara trupul nostru?!). Cand traim doar in mintile noastre uitam de conexiunea pe care o avem cu fizicul. Dansul celor 5 ritmuri este o adevarata reeducare si deci un proces de dezvoltare personala.
Fiecare ritm este o lume in sine, un aspect al fiintei umane, o calitate a energiei ce va pune in contact cu anumite aspecte pe care le puteti studia prin miscare. Puse impreuna intr-o anumita secventa, ritmurile produc o unda de energie ce strabate profunzimea fiintei, se raspandeste pana la marginile acesteia, pentru a cadea apoi exact in centru, lasand toate nivelurile persoanei energizate si ancorate.
Curgerea este asociata cu:.
Staccato este o descatusare a energiei si duce la reunirea cu:
furia si iertarea, Tatal si copilaria, Focul, Inima, muzicianul, exprimarea, puterea iubirii.
Haosul este o cautare, o expansiune si o constrangere; face conexiunea cu:
tristetea si renuntarea, Eul si adolescenta, Apa, Mintea, Poetul, supunerea, puterea cunoasterii.
Lirismul incepe sa structureze, sa dea contur si ne leaga de:
fericire si recunostinta, Lume si maturitate, Aer, Suflet, Muza care ne inspira, actiunile creatoare, puterea viziunilor.
Linistirea aduce bucuria implinirii, asezarea ce permite sa ne contopim cu:
compasiunea si contopirea, Spiritul si moartea, Misterul, Spiritul, Samanul/Vindecatorul, meditatia, puterea vindecarii.
Ce i-ati spune unei persoane fara abilitati de dansator si care nu crede ca se poate descurca. De ce ar trebui sa lase inhibitiile la o parte?
Oricine poate practica dansul celor 5 ritmuri; nu exista miscari impuse sau performante de atins. Acest dans este accesibil oricui isi aminteste ca are un corp. Prin miscare deblocam abilitatea naturala a corpului de a dansa. Odata cu trecerea de la un ritm la altul, tensiunile excesive sunt eliberate, energia blocata este pusa in miscare si devenim simultan relaxati si plini de energie. Ne redescoperim si devenim constienti de frumusetea noastra in totalitatea ei. Frumusetea fiintei umane nu are standarde de calitate; acestea au fost impuse de societate din considerente inguste. Suntem perfecti si, din pacate, am uitat acest lucru. Prin aceasta tehnica putem sa ne intoarcem la constiinta frumusetii si perfectiunii noastre umane.
Mi-ati putea spune cum ati resimtit efectele acestui seminar? Dar efectele percepute la ceilalti participanti? Dati-ne, va rog, un exemplu.
Pentru mine a fost inaltator, dar acest lucru nu stiu cat de relevant este, deoarece lucrez de mult timp la si cu programe menite sa ajute oamenii sa-si constientizeze frumusetea, potentialul si sa-si mentina echilibrul indiferent de nivelul de stres al mediului. Mai important a fost sa-i observ pe participanti cum se transforma de la o ora la alta, cum sunt mai deschisi, mai comunicativi, mai increzatori in ei insisi, indiferent de varsta, ori de numarul de Kg. A fost senzational sa descopar frumusetea miscarilor unor persoane obisnuite, fara abilitati de dansatori, alaturi de miscarile aproape perfecte ale celor 2 profesionisti dansatori care au participat la workshop. Nimeni nu a fost inhibat si fiecare si-a trait propriile ritmuri cu propriile trupuri. Dupa aceea am primit foarte multe mailuri si telefoane de la oameni care participasera la seminar si care imi multumeau. S-a intamplat chiar sa ii intalnesc si sa straluceasca la aproape doua luni dupa seminar.