2. Hidratarea este necesara la orice varsta. Sa nu uiam ca pielea este expusa agresiunii tuturor factorilor de mediu (soare, vant, temperaturi extreme) sau actiunii diverselor substante chimice (detergenti, materiale de laborator, etc). O piele bine hidratata se va apara mai bine si mai eficient. Cremele emoliente sunt formulate diferit pentru diferitele zone ale corpului (fata, maini, corp), nu trebuie sa irite pielea, nu trebuie sa contina coloranti, conservanti sau parfum si trebuie sa fie cu acceptabilitate cosmetica mare (sa intre repede in piele, sa nu fie lipicioase, sa nu dea senzatie neplacuta la aplicare, etc.).
3. Pentru a pastra tenul sanatos si a-i conferi un aspect stralucitor este necesara eliminarea murdariei, a sebumului in exces, a celulelor moarte, a fardurilor aplicate si a altor particule care pot acoperi suprafata fetei dupa o zi de expunere la factorii de mediu. Acest lucru se realizeaza prin utilizarea produselor de curatare: demachiante (care pot fi sub forma de crema, lotiune, gel) si lotiuni tonice.
Industria cosmetica a dezvoltat diferite tipuri de produse de curatare adaptate tipurilor cutanate diferite. De exmplu, cremele sau lotiunile de curatare sunt foarte utile in indepartarea fardurilor si a altor reziduuri solide de pe tenul uscat; deoarece ele sunt emulsii care folosesc ca baza activa uleiuri pentru a dizolva reziduurile solide. Acestea lasa, concomitent, prin utilizarea lor, o pelicula emolienta, care previne pierderea in exces a lipidelor structurale de la nivelul pielii, ceea ce previne o noua deshidratare a pielii.
In cazul tenului gras, cu tendinta la acnee, este mai oporuna utilizarea unui produs de curatare pe baza de substante cu proprietati tensio-active ("detergente") si/sau o utilizare a unei lotiuni tonice pentru a se asigura eliminarea tuturor reziduurilor uleioase si a detritusurilor celulare cutanate.
Un aspect foarte important in alegerea produsluide curatare este urmatorul: el trebuie sa indeparteze secretiile in exces ale glandelor sebacee (sebum sau alte componente lipidice) dar nu si lipidele care fac parte din structura pielii (ceramide, cerebrozide), care au rolul de a pastra pielea hidratata, deci elastica, fapt ce previne aparitia ridurilor fine.4. O alta etapa importanta pentru a pastra tenul proaspat este exfolierea blanda.
BHA (beta hidroxi acizi) au efecte cosmetice remarcabile, ei realizand o exfoliere blanda a pielii si contribuind la hidratarea ei; astfel, pielea capata un aspect neted si luminos, iar diametrul porilor sai scade. In plus, BHA pot creste continutul dermic in diferite substante, cum ar fi colagenul sau elastina, ceea ce le confera proprietati anti-rid si de prevenire a fotoimbatranirii.
5. Trecerea timpului si expunerile la soare fac evident procesul de imbatranire cutanata. Mai intai ridurile fine apoi cele de expresie urmate de scaderea pana la lipsa fermitatii tesutului cutanat acompaniate de atrofia tesutului adipos duc la schimbarea fizionomiei si aspectul de "fata imbatranita". La acestea se adauga si modificarile de culoare ale pielii care vin cu trecerea anilor (pete maronii, lipsa luciului, etc.).
6. Toate aceste modificari pot fi temporizate printr-o buna cunoastere a tipului de ten si a modalitatilor lui de ingrijire. Pe langa hidratare vom adauga cremele cu actiune antirid, alese cu grija in functie de "varsta tenului" precum si cremele pentru contur si fermitate.
7. De o ingrijire aparte trebuie sa se bucure zona perioculara, tegument foarte subtire, suprasolicitat si aproape lipsit de mijloace proprii de aparare.