1. Odihna este cel mai mare aliat al celui mic. Ajuta-l sa si-o gaseasca, iar corpul lui va gasi la randul sau resurse noi sa lupte cu boala.
2. Curatarea nasului. Un nas curat, mai ales noaptea, asigura o odihna buna, oxigenarea corecta, iar ziua, in timpul mesei, ii permite sa se hraneasca corect. In cazul bebelusilor poti folosi o para nazala sau un aspirator de mucus. De la doi ani incolo, cand incepi sa te intelegi cu cel mic, puteti incepe sa va jucati de-a batistuta.
3. Lotiunile volatile. Iti mai amintesti de mirosul de camfor, menta sau eucalipt din racelile propriei tale copilarii? Dupa varsta de 3 luni, poti unge cu ele pieptul, gatul si partea de sus a spatelui celui mic. Vor crea o senzatie de prospetime, de racoare cu fiecare inspiratie.
4. Ridicarea capului pe timpul somnului il ajuta de asemenea sa respire mai usor. Nu ii aseza insa in pat perne si paturi suplimentare, pentru ca se poate sufoca cu ele. Plaseaza respectivele „inaltatoare” direct sub salteaua leaganului.
5. Umidificatoarele de aer inmoaie mucoasa nazala. Daca nu ai la dispozitie un aparat dedicat, adu-ti aminte de inhalatiile facute deasupra unui vas aburind sau intr-o camera de baie. Ai insa grija sa nu se opareasca cel mic, fie din curiozitate, fie pentru ca se zbate.
6. Mierea. Dupa ce a depasit varsta de un an, cel mic se poate bucura de actiunea emolienta a mierii. Servita impreuna cu povesti despre albine, dulceata asta aurie poate face minuni pentru calmarea unei tuse rebele. Atentie: administrata inaintea primei aniversari, mierea poate declansa botulismul, intrucat poate purta bacteria Clostridium botulinum. Dupa aceasta varsta, flora intestinala a celui mic e destul de bine dezvoltata pentru a o distruge.
7. Multe lichide. Ceai de musetel, supa de pui, lapte cald indulcit cu miere, apa plata, sucuri de fructe, evident in functie de regimul alimentar specific varstei sale si de preferinte. O buna hidratare contribuie si ea la eliminarea secretiilor nazale.