Cand esti bolnava, corpul tau are nevoue de mai multe calorii pentru a functiona normal. Asta deoarece organismului tau ii este mai greu decat in mod obisnuit sa lupte impotriva infectiilor, mai ales atunci cand lupta in acelasi timp cu o temperatura mai mare care se transforma in febra. Pentru a lupta mai bine impotriva "atacurilor" care se petrec in interiorul tau, corpul are nevoie de un combustibil suplimentar.
Chiar daca o raceala de primavara iti strica pofta de mancare, ai nevoie sa fii bine hranita si hidratata. Iata care sunt cele mai bune alimente pe care sa le consumi atunci cand esti bolnava:
* ceai fierbinte - lichidele calde pot ameliora si pot calma o durere in gat, reduc congestia, asa ca bauturile precum ceaiul verde proaspat infuzat - bogat in antioxidanti care combat infectia si sustin sistemul imunitar - sunt ideale pentru a te hidrata in aceasta perioada. Daca nu iti place ceaiul, apa fierbinte cu lamaie ar trebui sa functioneze pe acelasi principiu.
* fructele citrice - este un mit ca vitamina C poate vindeca raceala comuna si nu exista prea multe dovezi stiintifice in spatele teoriei care spune ca poate reduce durata sau severitatea simptomelor de raceala. Dar chiar daca fructele citrice nu reprezinta un "leac bun la toate", stratul moale si alb - acea pielita - care se gaseste pe suprafata portocalelor, lamailor, grepfrutului si lamailor lime contine contine flavonoizi care pot ajuta la stimularea sistemului imunitar si accelereaza recuperarea organismului.
* alimentele picante - mancarurile si preparatele condimentate iti pun nasul "pe fuga" si iti fac ochii sa lacrimeze, dar sunt, de asemenea, niste decongestionante naturale foarte eficiente. Mananca ardei iute, wasabi sau hrean pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor de congestie nazala.
* o supa pe baza de rosii sau bulion - supa de pui contine un aminoacid care ajuta mucoasele din plamani; in plus, supa fierbinte ajuta la mentinerea cailor nazale umede, previne deshihidratarea lor si lupta cu inflamatia din gat. In plus, celelalte ingrediente ajuta organismul sa lupte cu raceala.
* banane - aceste fructe sunt bogate in potasiu, care se pierde adesea in timpul acceselor de transpiratie, varsaturi sau diaree. Bananele sunt cel mai uspr de digerat si ajuta la scaderea temperaturii corpului; in plus, te ajuta sa refaci nivelurile de electroliti pierduti in timpul racelii.
* ghimbirul - cercetarile au aratat ca ghimbirul este incredibil de eficient in prevenirea si calmarea senzatiilor de greata, dar si a altor afectiuni gastrice, cum ar fi constipatia, balonarea si varsaturile. Consumul unui ceai de ghimbir te ajuta sa te mentii hidratata, iar in acelasi timp iti amelioreaza simtomele neplacute de la nivelul stomacului.
* biscuiti si paine prajita - alimentele nesarate sau usor sarate si painea prajita simpla sunt usoare pentru stomacul tau. Aceste alimente bogate in amidon nu vor agrava senzatia de greata si ajuta la stabilizarea digestiei tale (ele sunt utile mai ales dupa reprizele de varsaturi). Sursa: womenshealthmag.com.
Citeste si: Vrei sa eviti depresia primavara asta? Iata 3 alimente utile
Tu stii care sunt cauzele starilor de ameteala?
"Curatenia" de primavara in alimentatia ta - 5 etape de detoxifiere