A avea un nivel ridicat de colesterol este un factor de risc semnificativ pentru bolile de inimă.
Excesul de LDL, cunoscut adesea sub numele de colesterol „rău”, poate duce la ateroscleroză, adică la acumularea de plăci în artere.
Pentru a vă reduce riscul de boli de inimă, este esențial să mențineți un nivel sănătos al colesterolului. Din fericire, simple schimbări alimentare pot face o diferență semnificativă. Publicația de sănătate Health.com a compilat o listă cu alimentele care aduc cele mai mari beneficii atunci când scopul este să scădem nivelul „colesterolului rău” din organism:
1. Ovăz și tărâțe de ovăz
Studiile arată că un consum regulat de ovăz poate reduce semnificativ factorii de risc ai bolilor de inimă, inclusiv nivelul ridicat de colesterol. Ovăzul conține beta-glucan, o fibră solubilă care ajută la scăderea colesterolului.
2. Migdale
Nucile precum migdalele pot reduce nivelul colesterolului atunci când fac parte dintr-o dietă echilibrată. Migdalele au demonstrat în mod constant beneficii pentru sănătatea inimii, inclusiv reducerea colesterolului.
3. Fructe de pădure
Fructele de pădure sunt pline de fibre și antioxidanți care promovează sănătatea inimii. Acestea pot reduce colesterolul LDL, pot crește colesterolul HDL și pot reduce tensiunea arterială.
4. Nuci
Ca și migdalele, nucile sunt bogate în fibre solubile și grăsimi polinesaturate care pot reduce semnificativ nivelul colesterolului.
5. Fasole
Fasolea este o sursă excelentă de fibre care se leagă de colesterol și reduce absorbția acestuia. Consumul zilnic de fasole poate reduce colesterolul LDL și riscul de boli de inimă.