In fiecare an, publicatia U.S. News & World Report numeste dietele de top din anul care urmeaza, iar pentru 2014, rezultatele sunt de-a dreptul spectaculoase! De data aceasta, multe dintre planurile alimentare de pe lista publicatiei americane sunt destul de noi (prin urmare, este posibil sa nu fi auzit de ele), asa ca ne-am gandit sa iti oferim mai multe detalii despre aceste noi 4 trenduri:
1. Dieta "flexitariana"
Cum functioneaza: termenul "flexitarian" este o combinatie intre doua cuvinte: flexibil si vegetarian. Practic, esti un vegetarian cu un spatiu de manevra - daca ai pofta de un burger din cand in cand, esti libera sa mananci acest preparat. Adeptii dietei "flexitariene" se concentreaza pe cinci grupe de baza bune pentru organism: proteine (in cea mai mare parte tofu, fasole, linte, etc.), produse lactate, fructe si legume, cereale integrale, zahar si condimente. In fiecare zi, se presupune ca ar trebui sa urmezi un plan 3-4-5: 300 de calorii la micul dejun, 400 de calorii la masa de pranz si 500 de calorii la cina, plus doua gustari intre mese, fiecare a cate 150 de calorii.
De ce adeptilor le place aceasta dieta: numele dietei vorbeste de la sine! Este foarte flexibila. Aceasta dieta este cea mai buna alegere pentru persoanele carora le place sa aiba o idee despre ce pot face cu planul lor alimentar, dar nu le place sa aiba prea multe reguli fixe, rigide, pe care sa le respecte cu strictete.
2. Dieta Eco-Atkins
Cum functioneaza: similar cu dieta Atkins obisnuita, acest plan alimentar este, de asemenea, bazat pe putini carbohidrati (low-carb), dar nu elimina carbohidratii in intregime si este mai mult pe baza de plante. In loc sa iti incarci organismul cu preparate din carne si branzeturi - grase si pline de colesterol - poti sa mananci 31% din calorii din proteine vegetale, 43% dintre calorii din grasimi vegetale, iar restul de 26% din carbohiodrati “buni”. Cei mai multi oameni care urmeaza acest plan sunt vegani, dar unii dintre ei mananca si peste, carne alba mai slaba si produse lactate.
De ce adeptilor le place aceasta dieta: este mult mai buna pentru inima ta decat dieta Atkins traditionala, de vreme ce nu consumi "tone" de colesterol. Insa este mai greu de tinut decat alte diete deoarece este mult mai restrictiva (se presupune ca nu ai voie sa mananci niciun fel de carne rosie sau carbohidrati "rai", cum ar fi painea alba si produsele de patiserie).
3. Dieta cu alimente crude (raw)
Cum functioneaza: poti manca numai alimente crude, care nu au fost fierte, procesate, preparate la microunde, modificate prin inginerie genetica sau expuse la pesticide sau ierbicide - si nu au fost niciodata incalzite la peste 46,11 grade Celsius. Teoria este ca prepararea/gatirea alimentelor distruge cele mai multe vitamine din legume si fructe, deci, prin consumul de produse in stare cruda, vei beneficia de mai multe substante nutritive. Cei mai multi oameni care urmeaza aceasta dieta sunt vegani, dar unii dintre ei mananca produse de origine animala in stare cruda - cum ar fi pestele crud, branza realizata din lapte crud si anumite tipuri de carne cruda. De obicei, ajungi sa pierzi in greutate, dar cercetarile sugereaza ca persoanele care urmeaza acest plan alimentar ajung sa consume mai putine calorii, per total, deoarece sunt atat de multe lucruri pe care nu le pot manca si trebuie sa planifice aproape tot ceea ce urmeaza sa consume.
De ce adeptilor le place aceasta dieta: in primul rand, este la moda, este un nou trend; de asemenea, sustinatorii ei spun ca se simt mai “proaspeti” si mai legati de natura si de pamant atunci cand mananca alimente crude. Insa un lucru e cert: dieta nu este foarte convenabila. Nu sunt multe locuri in care poti sa gasesti alimente crude (raw vegane), iar site-urile de specialitate abia au inceput sa isi extinda aria de distributie. Iar prepararea unei mese poate dura mult timp (implica stoarcerea multor fructe si legume, amestecarea si folosirea blenderului, dar si deshidratarea fructelor ori legumelor).
4. Planul volumetric
Cum functioneaza: acesta nu este atat de mult un plan de alimentatie, cat este un mod general de a manca. A fost dezvoltat de catre Barbara Rolls, un profesor de nutritie de la Universitatea Penn State, si se bazeaza pe presupunerea ca oamenii au tendinta de a manca aceeasi cantitate de alimente in fiecare zi, indiferent de cat de multe calorii se afla in acele mancaruri si preparate de care vorbim. Barbara Rolls a emis ipoteza urmatoare: daca iti vei umple farfuria cu mai multe alimente cu un continut scazut de calorii (low-cal), organismul tau va ajunge sa foloseasca mai putine calorii fara a manca, de fapt, mai putina mancare. Si se pare ca profesoara a avut dreptate.
De ce adeptilor le place aceasta dieta: Nu vei simti ca te infometezi deoarece vei manca in continuare aceeasi cantitate de mancare pe care o consumai si atunci cand nu urmai acest plan bazat pe volum. In plus, planul acesta volumetric nu interzice si nu te limiteaza la grupuri alimentare specifice, asa ca iti va fi mai usor sa te tii de el, pentru ca nu are multe reguli stricte. Sursa: womenshealthmag.
Citeste si: 4 obiceiuri proaste care te fac sa recastigi kilogramele pierdute
3 lucruri pe care sa le faci duminica pentru a slabi in timpul saptamanii
Asta mananca Andreea Marin in timpul unei saptamani de detoxifiere
Aceasta gustare topeste 2 centimetri din talie
Exercitiul mental care te-ar putea ajuta sa mananci mai putin