Cea de-a patra editie a Festivalului International de Film pentru Copii, Kinodiseea, se va desfasura intre 16 si 21 noiembrie in Bucuresti, la Cinema Studio, Cinema Eforie si Sala Elvira Popescu. Kinodiseea revine cu un caleidoscop de filme distractive, educative si stimulative pentru copii si parinti, care nu pot fi urmarite in mod obisnuit la televizor sau in cinematografe. De asemenea, cu mic, cu mare, spectatorii se vor putea bucura in acest an de o sectiune speciala dedicata filmelor clasice Disney si vor putea participa la ateliere de initiere in cinematografie, precum si la un bal mascat.
Cele mai bune opt lungmetraje pentru marele ecran ale anului 2012, premiate la Festivalul International de Film de la Berlin sau la European Film Awards, sosesc in Competitie la Kinodiseea, in premiera nationala. Capetele de afis sunt Zarafa, povestea prieteniei dintre un baietel si o girafa si a calatoriilor lor pline de neprevazut, Gattu, un film despre un oras fantastic, plin de zmee si Dragonul de gheata, povestea unui baiat aflat in cautarea unui nou camin, ce trece printr-o multime de aventuri, se indragosteste pentru prima oara, descopera balenele si isi face prieteni neobisnuiti.
Filmele provin din Cehia, Olanda, Franta, Suedia, India, Estonia si Letonia si sunt atat productii de animatie, cât si filme cu actori. La finalul proiectiilor speciale ale filmelor din Competitie, copiii ii vor putea intâlni pe regizorii sau pe actorii de pe marele ecran si le vor putea pune intrebari legate de filme. Proiectiile sunt programate in fiecare zi de la orele 10:00, 12:00 si 19:00. Accesul la primele doua proiectii si la Retrospectiva Disney este gratuit, in limita locurilor disponibile.
Sectiunea speciala din acest an este dedicata filmelor Disney, pentru ca cei mici sa aiba sansa sa urmareasca, cot la cot cu adultii, unele dintre lungmetrajele clasice care au bucurat copilaria multor generatii. Cartea junglei, Regele Leu sau Frumoasa si Bestia sunt doar câteva dintre titlurile care vor anima programul Kinodiseea.
”Copiii au nevoie de eroi si de povesti, iar accesul la filme de calitate, potrivite pentru varsta lor, ii va pune fata in fata cu eroi adevarati, ii va fascina, le va deschide orizontul si provoca imaginatia. De aceea am si infiintat acest festival – pentru ca acest tip de cultura croita pe masura celor mici este atat de putin accesibila in Romania, dar atat de necesara pentru minti mai deschise si un imaginar mai divers, lucruri care dau culoarea oricarei copilarii fericite”, spune Daniel Mitulescu, Directorul Festivalului.
Filmele, subtitrate sau dublate in limba romana, in functie de recomandarea de varsta, se adreseaza copiilor intre 5 si 14 ani, educatorilor, bunicilor si parintilor. Filmele Kinodiseea reusesc sa construiasca o punte de comunicare intre parinti si copii, inlesnind procesul de intelegere dintre cele doua generatii.
Juriul este si in acest an format din copii, cei mai in masura sa acorde Premiul pentru Cel mai bun film. Pe langa selectia de productii internationale pentru copii, cei mici vor avea ocazia sa participe la workshopuri de actorie, montaj, costume, handmade, sustinute de specialisti care ii vor initia in tainele cinematografiei. Mai mult, copiii se vor bucura de nenumarate surprize si de un bal mascat, unde isi vor putea intalni personajele preferate.
Parintii vor putea gasi mai multe detalii despre filme, trailer-ele acestora, precum si programul complet al festivalului pe website-ul www.kinodiseea.ro, iar pagina de Facebook le va sta la dispozitie cu noutati in timp real si concursuri cu premii jucause.
KINOdiseea este membru al Asociatiei Europene a Filmului pentru Copii (ECFA) si este, de asemenea, partener al celor mai importante festivaluri internationale de film pentru copii din Europa, precum Kristiansand International Children’s Film Festival (Norvegia), aflat la a 15-a editie, Zlin Film Festival (Cehia), aflat la a 52-a editie si International Young Audience Film Festival Ale Kino (Polonia), aflat la editia cu numarul 29.
Festivalul International de Film pentru Copii, Kinodiseea, este organizat de Asociatia Culturala Metropolis, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei, Primariei Sectorului 5, Primariei Generale a Municipiului Bucuresti, sponsorizat de Apa Nova, proiect cultural finantat de Administratia Fondului Cultural National.
Despre Asociatia Culturala Metropolis
Asociatia Culturala Metropolis, infiintata de Daniel Mitulescu, are ca principal scop realizarea de evenimente non-profit de educare a publicului tanar, precum Festivalul International de Film pentru Copii KINOdiseea, la care au participat la cele trei editii de pana acum peste 20 000 de persoane, Caravana Metropolis – Cinema in aer liber, care a inregistrat cel mai mare public al unui cinematograf in aer liber din Romania, 80 600 de spectatori in cele 10 saptamani de proiectii si Balkanik Festival, singurul festival de muzica si cultura balcanica din Romania, cu un public de peste 10 000 de persoane la cele doua editii.