1. Mesele tale trebuie sa fie regulate
Mancatul trebuie sa fie automatizat. Iar mesele tale trebuie planificate cu ceva timp inainte. In acest fel, vei fi mai putin tentata sa faci o alegere nesanatoasa si sa mananci snacks-uri in ultimul moment.
2. Include fulgi de ovaz in alimentatia ta
Ovazul si celelalte cereale integrale sunt cele mai prietenoase alimente pentru organismul tau, nu uita asta! Asa ca daca vei manca aproximativ o cana de fulgi de ovaz dimineata, acest lucru te va impiedica sa te indopi cu tot felul de prostii la orele dupa-amiezii.
3. Alege grasimile sanatoase
Alimentele cu grasimi sanatoase precum maslinele, somonul si nucile de tot felul te vor ajuta sa simti o senzatie de satietate pe parcursul a cateva ore bune. Aminteste-ti de Nicoleta Luciu si de pofta ei de nuci si seminte pe care o avea la un eveniment monden! Acum intelegi de ce vedeta adora aceste alimente.
4. Nu sari peste micul dejun
Daca obisnuiesti sa sari peste micul dejun sau peste pranz, aminteste-ti de vorbele lui Dr. Oz. Saritul peste principalele mese ale zilei va determina corpul tau sa intre intr-o faza in care va stoca grasimi si iti va da mereu senzatia de foame, iar acest lucru va face arderea caloriilor tot mai grea.
5. Mananca nuci in loc de gustari dulci
Fa-ti de cap si consuma cat mai multe nuci. Daca mananci o cantitate mica de nuci (cam cat iti incape intr-un pumn), acest lucru te va ajuta sa te mentii satula si vei avea o senzatie mai lunga de satietate. Daca vrei sa incerci o textura diferita, incearca sa le scufunzi putin in apa, spune Dr. Oz.
6. Incepe sa meditezi
Foloseste meditatia pentru a-ti gasi un “partener” care te va ajuta sa faci fata stresului cronic - cauza care te indeamna sa tanjesti dupa acei carbohidrati care iti afecteaza silueta.
7. Evita sa prajesti alimentele
Poate pana acum ai fost obisnuita sa prajesti alimentele - indiferent daca ne referim la produse din carne sau legume. Dar Doctor Oz subliniaza ca exista si alte metode mai sanatoase de a gati, cum ar fi: gatitul la aburi, alimentele fripte (la foc) sau la gratar, fierberea alimentelor, coacerea alimentelor in cuptor, fierberea inabusita a alimentelor (carne, legume etc).
8. Fa cumparaturi intr-un mod inteligent
Fa-ti cumparaturile cu o lista bine pusa la punct si cu o limita de timp; in acest fel este mai putin probabil sa pierzi timpul prin supermarket si sa te abati pe la raioanele de alimente procesate.
9. Hidratarea, secretul din spatele senzatiei de foame
Mare atentie, insa: nu confunda setea (senzatia de sete) cu foamea. Bea un pahar de apa atunci cand simti ca iti este foame pentru a vedea daca intr-adevar iti este pofta de mancare.
10. Nu ceda in fata tentatiilor
Atunci cand iei masa in oras, la restaurant, cere-i ospatarului sa opreasca cosul cu paine, chips-urile si mixul de alune sau covrigei care ar putea fi servite sau puse in fata ta inainte de masa. Daca iti este foame, vei fi tentata sa te infrupti din aceste gustari.
11. Include lipiile libaneze in alimentatie
Te-ai saturat sa iti mananci salata pe o farfurie anosta? Mai bine umple-ti o lipie libaneza din cereale integrale cu salata si adauga un strop de suc de lamaie pentru un plus de gust.
12. Fa sex sanatos
Ar putea fi mai indicat sa inlocuiesti cina tarzie din noapte cu o partida de sex. O viata sexuala sanatoasa te poate ajuta sa mentii controlul asupra cantitatii de alimente pe care le mananci si este un exercitiu grozav pentru tine si partenerul tau.
13. Fa-ti pachete cu gustari, in caz de “urgenta”
Cand ai putin timp liber, fa-ti cateva pachete pentru cazurile de urgenta care sa includa alimente sanatoase, precum: nuci, fructe sau legume feliate; acestea te vor ajuta sa eviti tentatiile, adica alimentele care nu sunt deloc sanatoase.
14. Fulgii de ardei rosu iti ajuta silueta
Din camara ta nu ar trebui sa lipseasca un borcanel cu ardei rosu (maruntit). Atunci cand sunt consumati devreme, in prima parte a zilei, ardeii rosii vor reduce cantitatea de alimente pe care o vei manca mai tarziu in acea zi.
15. Incetineste-ti ritmul
Sansele ca tu sa mananci prea repede sunt foarte mari. Incearca sa ai o conversatie cu partenerul tau in timp ce luati masa, astfel incat nu vei mai fi tentata sa mananci fara sa mesteci, sa iti indesi alimentele in gura sau sa mananci mai mult decat ar fi nevoie ca sa te simti satula.
16. Plimba-te inainte de mese
Fa o plimbare scurta si vioaie inainte de pranz sau inainte de cina. In acest fel, nu numai ca vei face un exercitiu fizic simplu, dar vei fi mai putin tentata sa alegi un aliment nesanatos dupa ce ai facut un pic de miscare.
17. Conservele de somon, o alternativa
Cauti beneficiile pe care le are somonul, dar nu iti place sa gatesti peste? Incearca sa cauti in supermarket conserve cu somon - aceasta este o alternativa simpla si mai accesibila, comparativ cu file-urile de la raionul de peste.
18. Farfurii mai mici
Te-ai gandit vreodata ca poate farfuriile tale sunt prea mari? O cina sanatoasa ar trebui sa incapa pe o farfurie cu un diametru de 23 centimetri. Vei putea descoperi ca pana si farfuriile pentru copii sunt mai corespunzatoare pentru a hrani un adult, este de parere Dr. Oz.
19. Evita snaks-urile si gustarile ambalate
Nu manca niciodata acele gustari pe care le scoti dintr-un carton, dintr-o cutie sau care vin intr-o punga - chipsuri de tot felul, dulciuri si biscuiti. In schimb, gustarile sanatoase ar fi bine sa fie impartite in portii de marimea unui pumn; in asa fel vei fi mai putin tentata sa exagerezi cu mancatul.
20. Alimente care iti intensifica metabolismul
Stimuleaza-ti metabolismul cu un ceai verde sau cu un ardei iute (chili).
21. Somnul are prioritate!
Ia-ti doza de somn. Privarea de domn altereaza nivelurile de hormoni din organismul tau, responsabili cu reglarea senzatiei de foame - iar cu cat dormi mai putin, este determinata cresterea poftei de mancare.
22. Antrenamente de forta
Muschii ard de cel putin patru ori mai multe calorii - comparativ cu grasimea corporala. Asa ca incearca sa faci un program special: 20 de minute de exercitii de forta (de cel putin 2-3 ori pe saptamana). Iar aceste exercitii te vor ajuta sa arzi caloriile.
23. Cafea decofeinizata
Atunci cand ai pofta de mancare si esti tentata sa mananci multe alimente nesanatoase, cafeaua decofeinizata reprezinta un lichid excelent pe care il poti bea, cu un continut caloric scazut (si o sursa buna de antioxidanti).
24. Alimente lichide
Daca vei consuma alimente de baza lichide, cum ar fi smoothie-urile naturale sau supele cu un continut scazut de sare, acest lucru te va ajuta sa reduci caloriile si sa te simti satula.
25. Poarta un pedometru
Un pedometru te poate ajuta sa tii evidenta pasilor pe care ii faci. Daca nu faci 10.000 de pasi intr-o zi, inseamna ca nu faci suficienta miscare.
26. Gaseste motive pentru a face miscare
Profita de orice ocazie pentru a te deplasa prin oras, in afara biroului, la piata, in jurul blocului, in parc chiar si in moduri marunte. Studiile arata ca oamenii care nu pot sta locului tind sa fie mai subtiri, mai slim.
27. Identifica factorii care iti declanseaza poftele
Doctor Oz ne sfatuieste sa ne indreptam atentia catre acei factori emotionali care ne declanseaza cele mai nesanatoase pofte - de pilda, alimentele “de confort”. Data viitoare cand ti se declanseaza o pofta de ceva dulce, imagineaza-te pe tine atingand greutatea dorita , iar acest lucru te va ajuta sa rezisti tentatiei.
28. Incearca sosurile vegetariene
Foloseste ca garnitura un sos pe baza de legume - cum ar fi hummus - in locul acelor dressing-uri grase sau pe baza de smantana.
29. Supravegheaza-ti greutatea
Oamenii care se cantaresc in mod regulat si isi urmaresc progresul pe care il fac (de pilda, tin un jurnal in care isi noteaza numarul de kilograme) au mai multe sanse sa slabeasca.
30. Profita de scortisoara
Foloseste un strop de scortisoara pentru a le transforma fructele intr-un desert mult mai bogat, dar care nu contine zahar: de pilda, poti presara scortisoara pe banane, pepene si alte fructe care iti plac.
31. Nu manca niciodata atunci cand esti distrasa
Cinele si mesele pe care le iei atunci cand atentia ta este distrata iti vor crea probleme mai tarziu. Evita sa mananci in fata televizorului sau intr-un cinematograf, pentru ca fara sa vrei, vei consuma mai multe calorii, fiind practic “legata” de locul in care te afli.
32. Sari peste bauturile acidulate
Chiar daca iei masa in oras sau esti acasa, evita sa consumi bauturi racoritoare carbogazoase, pline de indulcitori si de zaharuri. Vei fi uitmita de cat de mult vei slabi daca pur si simplu inlocuiesti sucurile cu apa simpla.
33. Bea lapte degresat
La micul dejun, in loc de suc, incearca sa bei lapte degresat. Persoanele supraponderale care au consumat lapte degresat la micul dejun au consumat (prin mancare) mai putine calorii, explica Dr. Oz.
34. Mesteca guma
Guma de mestecat fara zahar iti poate suprima apetitul in doar cateva minute.
35. Ia gustari mai sanatoase
Profita de gustarea dintre mese. Fie ca alegi piersici, fructe de padure, mere sau pere pentru a-ti indulci ziua, important este sa faci alegeri mai sanatoase si sa eviti chips-urile si dulciurile.
Citeste si: Dieta raw, secretul tineretii - Ii poti ghici varsta?
Cori Gramescu: ce fructe nu trebuie sa lipseasca din dieta de zi cu zi
3 etape, 7 alimente si uiti de diete!
Ce reguli de baza a respectat Gabriela Cristea pentru a slabi
Kinga Sebestyen dezvaluie dieta care o ajuta sa aiba o silueta perfecta
Andreea Marin nu mai tine dieta - Ce a determinat-o sa renunte
Dieta care a ajutat-o pe Ellie White sa slabeasca 12 kg dupa nastere
Ai pofte nesanatoase? Iata cum sa ti le potolesti intr-un mod sanatos!
Sursa foto: corposaun.com