Ianuarie este cea mai potrivita perioada a anului pentru a incepe sa tii o noua dieta, mai ales datorita promisiunilor pe care ti le faci de Anul Nou.
Iata mai jos cateva dintre cele mai bune si cele mai proaste diete pentru perioada iernii.
48 de promisiuni pe care sa le faci de Revelion
1. Dietele sarace in carbohidrati
Carbohidratii te determina sa iei in greutate, prin faptul ca iti cresc prea mult concentratia de glucoza din sange. Insa daca scazi aportul de carbohidrati, acest lucru te poate ajuta sa slabesti chiar si fara sa restrictionezi prea mult aportul caloric. Este un bun inceput pentru o dieta de iarna, dar este important sa nu mananci doar grasimi si proteine. Include in alimentatia ta multe legume si fructe cu un indice glicemic scazut, precum portocalele, grepfrutul, perele, merele si mango.
2. Dietele fara carbohidrati
"Fara carbohidrati" este o extensie a versiunii cu putini carbohidrati. Unele persoane descopera ca pot slabi foarte mult intr-o perioada scurta de timp renuntand complet la toti carbohidratii, uneori chiar si la legume. Aceasta nu este o dieta sanatoasa. Este bine sa reduci consumul de carbohidrati, dar intotdeauna este bine sa incluzi aceasta grupa alimentara la fiecare masa.
3. Dietele cu putine calorii
Mananca mai putine calorii decat reusesti sa arzi si ar trebui, astfel, sa slabesti. Aceasta este o regula de baza in diete si cea mai longeviva. Numara-ti caloriile si ar trebui sa poti sa dai jos kilogramele daca nu ai probleme de sanatate care iti ingreuneaza procesul de slabire, cum ar fi hipertiroida.
4. Restrictiile de calorii
Aceasta este o alta versiune extrema a unei diete bune. Unele persoane isi reduc numarul caloriilor la sub 1000 de calorii pe zi. Desigur, aceste persoane slabesc la inceput, dar apoi procesul de ardere a kilogramelor se opreste deoarece corpul lor s-a adaptat, iar metabolismul lor a scazut rata de ardere. Retine: niciodata sa nu iti scazi numarul de calorii sub 1200 pe zi. Este bine sa variezi cantitatea de calorii pe care o consumi, de la o zi la alta, pentru a-ti mentine metabolismul la cote maxime.
5. Alimentele de confort
Acest termen - alimente de confort - este foarte popular in timpul iernii. Ele te fac sa te simti bine atunci cand este frig afara. Desi aceasta nu este o dieta in adevaratul sens al cuvantului, nu este o modalitate in care oamenii incearca sa slabeasca. Dar este o "dieta" deoarece este modul in care multe persoane mananca pe timpul iernii, iar acest lucru le face sa se ingrase. Incearca sa mananci cat mai putine alimente "grele" si incearca sa le faci mai sanatoase, reducand continutul de grasime sau inlocuind legumele care au mult amidon cu alte legume, mai sanatoase.
6. Alternative si mancaruri sanatoase
Daca exista un preparat pe care adori sa il mananci, dar care nu este bun pentru silueta ta, gaseste o alternativa sanatoasa. Poti sa faci negrese cu mai putin ulei si mai putina grasime, poti sa faci mancaruri delicioase cu conopida in loc de cartofi. Poti coace mancarurile la cuptor in loc sa le prajesti. Micile schimbari iti aduc rezultate mari, in timp.
7. Dieta cu supa
Poate ca ai auzit si tu de dieta cu supa de varza. Supa poate fi un aliment foarte sanatos, care este light (usor) si care te incalzeste pe timpul iernii. Incearca sa consumi supe sanatoase precum supa de pui sau supa cu orez, in locul supelor grele, cremoase. Adauga in dieta ta o salata pentru a te bucura de mai multi nutrienti sau alege o paine mai prietenoasa cu dieta ta. Sursa.
Citeste si: Cum iti resetezi dieta in 6 pasi, dupa o masa copioasa de Sarbatori
Obiceiuri alimentare care-ti afecteaza sanatatea
10 pasi pentru a avea o alimentatie sanatoasa
Dieta de DECEMBRIE - Nu iti invita kilogramele la petrecerea de Craciun