Efluviul telogen
Intalnita frecvent la femeile tinere, aceasta afectiune este o cauza foarte frecventa de cadere difuza a parului in lipsa oricarei afectiuni sau simptom al scalpului. Cauzele sunt multiple, incepand de la un episod declansat de boala sau interventie chirurgicala, nastere, medicamente, anemii, boli de tiroida, alimentatie neadecvata, stil de viata nesanatos etc..
In cazurile mai putin fericite problema se poate croniciza si persista pana la ani, insa de cele mai multe ori ea se remite cu timpul, chiar fara nici un tratament.
Alopecia de tractiune
Frecventa, dar putin constientizata, alopecia de tractiune apare la femeile care isi prind parul in coada. Progresiv apare o cadere a parului in zona templelor si fruntii si ulterior poate afecta difuz toata jumatatea anterioara a scalpului.
Aceasta problema poate fi rezolvata relativ usor in momentul in care este modificata modalitatea de stilizare a parului.
Alopecia areata
Alopecia autoimuna, cu anticorpi impotriva firului de par, afecteaza de cele mai multe ori copii si adulti tineri de ambele sexe, cauza bolii fiind necunoscuta. Caracteristic, apar zone rotunde fara par cu suprafata neteda, oriunde la nivelul scalpului, insa problema poate afecta si alte zone ale corpului. In cazuri rare apare o cadere totala a parului de la nivelul scalpului (alopecia totalis) si, foarte rar, caderea parului de pe toata suprafata corpului (alopecia universalis).
In aproximativ trei sferturi din cazuri parul va creste inapoi fara nici un tratament, dar perioada de crestere poate fi cuprinsa intre 6 luni si ani de zile.
Eczemele
Dermatitele scalpului sunt alergice sau iritative, generate de contactul cu substante care provoaca o activare a sistemului imun local sau distrugerea barierei cutanate cu generarea de zone rosii, zemuinde sau uscate, asociate cu mancarime si descuamare.
Dermatita atopica este o afectiune care se manifesta in acelasi mod si care are cauze genetice, asociata in general cu aparitia de eczeme in alte zone ale corpului, in general pliurile coatelor, genunchilor, fata, trunchi. Dermatitele sau eczemele pot provoca discomfort. In caul dermatitelor alergice de contact, identificarea substantelor la care pacientii sunt alergici se paote realiza prin testare cutanata tip “patch testing”. Cea mai frecventa cauza a dermatitei de contact a scalpului este PPD sau para-fenilendiamina din vopseaua de par.
Material realizat cu sprijinul medicului Laurentiu Vladau, specialist dermatolog in cadrul Clinicii Hebra Dermatologie.