1. Cum functionează cuplul "Oltea și Andrei", dat fiind că sunteți impreună și pe plan profesional? Cum reușiți să mențineți un echilibru care să vă multumească pe ambele planuri?
Cel mai important lucru pe care l-am creat în relația nostră acum 9 ani a fost o bază a valorilor noastre comune. Această stă la bază vieții noastre în toate aspectele ei: ascultarea, acceptarea, exprimarea de șine... și astfel viață noastră profesională este parte din viață noastră, toate ducând la descoperirea de șine, plină de hopuri și de miracole.
Totuși, există momente din viață reală în care e nevoie să separăm muncă de viață personală. Și astfel am descoperit că e important să stabilim și să respectăm ora de la care ne concentrăm doar pe viața de familie. De multe ori am fost luați de treburile pe care le aveam de făcut și nu mai înțelegeam nimic nici din relație și nici din proiectul la care lucrăm. Totuși, faptul că suntem amândoi în aceeași barcă ne-a făcut să fim prezenți la orice moment de dezechilibru și să revenim la valorile noastre, la intenția care ne face să fim împreună și să revenim la echilibru.
2. Putem vorbi despre o relație ideală? Cum arată ea, la bază, dincolo de particularităti ce țin de dorințele fiecărui partener? Ce element-cheie lipsește, de cele mai multe ori în relațiile disfuncționale?
Nu, nu cred că există o relație ideală sau chiar dacă există, nu despre acest lucru putem vorbi noi. „Relatia ideala” este de cele mai multe ori în mințile oamenilor definită ca o stare continuă de bine în doi, un fel de plutire pe un norișor roz-dar asta este doar un moment, este că atunci când câștigi un concurs sau iei o notă mare la școală. Oamenii își doresc această relație ideală și, chiar dacă au sau nu senzația că au ajuns acolo, va apărea imediat problema-cum rămâi acolo?
Sunt elemente cheie într-o relație și oricare din ele lipsește, relația devine mai devreme sau mai târziu o povară. Primul este reprezentat de conștientizarea valorilor comune ale partenerilor. Ce îți dorești să obții, să primești, să oferi în această relație, cum îți dorești să îți trăiești viață ta? Oamenii vor să se simtă liberi, să se simtă iubiți, să se simtă respectați, înțeleși, ascultați, în siguranță. Acest acord într-o relație nu este un moment romantic. De cele mai multe ori vine după ce cuplul ajunge la maturitate, este acel moment în care ei se întreabă de ce stau împreună. Atât în relația de cuplu, cât și în celelalte relații pe care la ai în viață este important să știi care sunt intențiile tale și ale persoanei cu care relationezi pentru a putea funcționa proiectul vostru comun. Nu este un interogatoriu, este un moment de onestitate și deschidere între parteneri în care se acordă unul la celălalt în căutarea valorilor comune.
Cel de-al 2-lea element care lipsește de cele mai multe ori în relațiile disfuncționale este spațiul de intimitate. Dragostea, de cele mai multe ori, este acceptarea și disponibilitatea-care există însă atunci când spațiul de intimitate al cuplului este undeva pe planul 3,4 după serviciu și copii, atunci lucrurile încep să scârțâie. Intimitatea ține relația într-un suspans frumos și plăcut. Intimitatea este locul unde te dezbraci de toate lucrurile pe care le cari și unde sunteți doar voi 2 ... este acolo unde lumea este doar a voastră.
3. Poate funcționa o relație între parteneri care par a fi "din alt film"? Exemplu: „Ei îi plac schimbările, el preferă să stea liniștit în colțișorul lui” sau „Ea este pasionată de călătorii, iar el ezită ori de câte ori apare ocazia unei deplasări”.
La un anumit nivel, Oltea și cu mine suntem ”din filme diferite”. Eu vreau să navighez pe Mediterană și ea vrea să descopere oamenii și orașele prin care trecem în vacanțe. Avem momente în care facem și vacanțe pe rând. Eu cred că scopul fiecăruia este să își găsească fericirea, iar relația de cuplu este unul din proiectele vieții noastre și ține doar de noi cum îl gestionăm. Când știu că pe celălalt îl face fericit ceva, și acest lucru nu îmi încalcă valorile mele, cine altcineva e mai aproape de partenerul meu ca să îl susțină și să se bucure de sentimentele lui de împlinire, mai ales că știu că susținerea e reciprocă?
4. În cazul unei neînțelegeri în cuplu, ce atitudine recomandați partenerului care consideră că are dreptate (dat fiind că de multe ori, fiecare consideră că dreptatea este de partea lui), astfel încât să se ajungă la aplanarea conflictului.
Ei... acest lucru este unul dintre cele mai dificile. Cum se face că atunci când știi sigur că nu e așa, că ai avut dreptate, că tu i-ai spus dinainte că așa o să se întâmple, cum să îl mai asculți și pe el/ea? Dacă ești în această situație, oprește-te și cere un time-ouț. Ia o pauză, că nu mergi în direcția bună. Cere-i partenerului să te înțeleagă că acum ai nevoie să te gândești la altceva și chiar fă asta. Poți să revii atunci când ai puterea să vezi că există și alte păreri, când poți să oferi loc și celuilalt, să îți explice că simte el. Nu există formule magice de urmat, eu doar am grijă să nu încerc să rezolv conflictele la cald. Pentru că atunci pot apărea la suprafața sentimente , din copilărie, din , ele fac lucrurile se inflameze tare.
E important putem vedea lucrurile stau altfel din celuilalt. e foarte important putem vedea avem scopuri comune, de fapt avem dorințe valori, doar uneori manifestările pe care ni le închipuim iau forme diferite. Când știm avem de fapt scopuri comune, vom merge un aceeași direcție.
5. Există, în România, un tipar al femeii dispuse să apeleze la astfel de programe destinate dezvoltării personale, din punct de vedere al vârstei sau poate al experienței de viată?
În România, ca oriunde în lume, femeile sunt mai deschise la comunicare, la ascultare, la a primi sfaturi și soluții. De aceea, modul prin care noi reușim să aducem echilibru în relațiile oamenilor, este prin a invita femeile să între în Școală Vieții de Cuplu. De aici în colo ce se întâmplă ... e prea mult de povestit. Dar ce pot să vă spun este că acele femei care se hotărăsc să parcurgă programul nostru au înțeles că ele merită să se descopere pe sine, să își găsească și acceseze puterea interioară și că înăuntrul lor se află resursele pentru viața lor.
6. Dar bărbaţii? Ce atitudine au bărbatii din România faţă de inițiativele demarate de voi?
Bărbații din România, ca oriunde în lume, sunt cei care rezolvă treburile, care găsesc soluții și care atunci când au o problemă au nevoie să se retragă în peștera lor pentru a o putea conține și administra. Femeile care își împing bărbații la cursuri ca să rezolve relația de cuplu nu fac decât să le arate că nu sunt suficient de buni ca să rezolve singuri problema ... De aceea, în Școală Vieții de Cuplu pe parteneri îi invităm noi la un anumit moment pe parcursul programului, nu partenera, și astfel putem deveni pentru ei un partener de discuție care le oferă spațiul lor personal de putere și descoperire.
7. Primiți, cu sigurantă, feedback de la cei care reușesc să ajungă pe drumul cel bun cu ajutorul vostru. Care sunt cele mai frecvențe „revelaţii”, dacă le putem spune așa, pe care cuplurile aflate în impas le au după întâlnirea cu Oltea și Andrei?
Iată câteva exemple, de la sesiunile anterioare, ambele perspective:
Oana: ”Mi-a plăcut mult și m-a făcut să mă simț confortabilă și încrezătoare în faptul că e un program născut din voi, din experiența voastră relațională. Poveștile și împărtășirile voastre m-au ajutat să văd încă o dată că toate relațiile trec prin anumite etape, că nu există "the perfect one", că este întotdeauna vorba despre 2 oameni care intră într-o relație cu poveștile și bagajele lor și care au de muncit la ei ca să poată fi ok separat și împreună.”
Tudor: "Pentru mine principala revelație a fost că dragostea poate să reprezinte putere și nu nevoie. Am învățat și am înțeles că mai întâi trebuie să îl înțelegi pe cel de lângă tine și apoi să îl accepți exact așa cum este. M-a impresionat ședința de Theta Healing făcută în cuplu și principiile după care funcționează și faptul că ați introdus tehnica în acest program. Am înțeles de asemenea că fiind în acest program și participând la diverse activități, toți cei implicați suntem interesați să înțelegem cum putem să funcționăm împreună cu partenerul nostru de cuplu."
8. Am întâlnit indivizi care ezită să facă un pas către schimbare de teamă că nu vor putea gestiona rezultatul demersurilor făcute. Cum treci peste teamă de a descoperi care este, de fapt, problema din cauza căreia relațiile în care intri nu functionează?
Îi ajutăm să conștientizeze că cele 2 sentimente de bază în această lume sunt dragostea și frică. Unul îți da puterea să trăiești, iar celălalt ți-o ia și amândouă sunt ALE TALE. Amândouă sentimentele sălășluiesc în interiorul tău ȘI LE VEI AVEA ACOLO TOATĂ VIAȚĂ. Singurul lucru pe care îl ai de făcut este să le ții acolo cu ține și să le folosești LA NEVOIE. Ai nevoie de amândouă, trebuie doar să știi ca dragostea trebuie să fie la volan și frica pe postul de copilot!
9. Aveți câteva cuvinte de încurajare pentru cititoarele care poate și-ar dori să participe la un astfel de program pentru femeile aflate în căutarea armoniei și a pasiunii în cuplu, insă sunt reticențe din diverse motive?
Da, am câteva cuvinte ... dragostea este cel mai puternic și frumos sentiment de care ne putem bucură pe lumea asta. Este un sentiment complex pe care îl simțim de mici și de cele mai multe ori învățam că el apare așa pe nesimțite și ne înconjoară în emoții plăcute și copleșitoare în același timp. Și exact așa și este! Apoi pleacă și îl căutăm din nou și din nou și tot așa ne trezim dependenți precum căutătorii de aur de speranța că vom găsi filonul care ne va aduce bogăția și fericirea. Ne trezim lăsând în mâna providenței "norocul" de a ne găsi partenerul/partenera.
La Școala Vieții de Cuplu înveți și descoperi, simți și experimentezi că dragostea există în interiorul tău, că dragostea este puterea ta, nu norocul de a o primi sau de a o găsi. Ea nu are cu partenerul. o faci , o faceți voi. Vieții de Cuplu nu este pentru oricine, deci nu o faci pentru "îți problemele". Vieții de Cuplu este o călătorie care angajezi intri mergi alături de noi, călătorie nu vom împinge, ci doar îți vom întinde la nevoie.
Școala Vieții de Cuplu îți dă:.
- Redescoperirea sinelui și schimbare, care vin din interiorul vostru și care se transformă într-o adevărată putere.
- Raportare diferită la sine și la ceilalți, într-un mod sănătos și armonios.
- Descoperirea capacității de a dărui iubire, în loc de a o aștepta mereu de la partener.
- Descoperirea puterii de a iubi – care este la ține, nu la celălalt.
- Repoziționarea propriei persoane – care devine prioritate în propria viață.
- Descoperirea echilibrului, vindecare, putere, încredere în șine și în ceilalți.
- Claritate asupra propriilor dorințe și a propriei vieți.
- Descoperirea ideii că dragostea e ceva ce ne aparține și nu ceva ce trebuie să așteptăm de la celălalt.
Material realizat împreună cu Oltea și Andrei Tudose, îndrumători și fondatori – Școala Vieții de Cuplu