Craiasa Zapezii
Este o poveste scrisa de Hans Christian Andersen, fara indoiala unul dintre cei mai mari povestitori ai lumii. Gretchen si Karl erau foarte buni prieteni inca din copilarie iar viata lor parea lipsita de griji pana intr-o zi: temuta Craiasa a Zapezii isi sparge din greseala oglinda magica iar unul din cioburi intra in inima baietelului care devine robul acesteia. Craiasa il rapeste pe Karl si-l duce la palat pentru a-i sluji zgripturoaicei ca mana dreapta. In acest timp, Gretchen, ingrijorata de absenta indelungata a baietelului, porneste in cautarea lui si-l gaseste in palatul de gheata al Craiesei Zapezii. Datorita bunatatii sale si prieteniei profunde care o lega de baietel, Gretchen o invinge pe Craiasa si-l elibereaza pe Karl de vraja care il facuse sa uite de orasul natal si de toti cei dragi.
Fetita cu chibrituri
Atunci cand vorbim despre povestile de iarna ale copilariei este imposibil sa nu ne amintim de Fetita cu chibrituri, una din capodoperele lui Andersen. Fara indoiala este o poveste atipica: firul narativ se rezuma la cateva episoade mai importante, in rest vorbim despre un text mai mult descriptiv care urmareste ultimele ore din viata unei fetite orfane. In noaptea de Ajun aceasta rataceste printr-un oras ce se pregateste de sarbatoare, visand la un brad impodobit, la o masa incarcata sau la o familie care sa o primeasca in sanul ei. Singura ei "avutie" este o cutie de chibrituri insa si pe aceasta fetita stie ca trebuie sa o pastreze ca pe ochii din cap, nemaiavand bani pentru alta.
Insa gerul si visccolul pun stapanire peste oras si fetita este nevoita sa aprinda un bat de chibrit pentru a se incalzi. In lumina firava fetita are o viziune minunata: o masa incarcata cu tot felul de bunatati asa cum vazuse ea pe fereastra unei case de oameni instariti. Flacara se stinge si fetita este trezita brusc la realitate, moment in care decide sa mai aprinda inca un bat si inca un bat, pana la ultimul care ii ofera si cea mai frumoasa viziune: bunica ei, decedata cu mult timp in urma, coboara din Rai pentru a o lua pe fetita cu sine. A doua zi dimineata trecatorii au gasit intr-un colt de mahala trupul inghetat al fetitei care lasase in urma suferintele omenesti pentru a pasi intr-o viata mai buna.
Poveste de Craciun (A Christmas Carol)
Charles Dickens spune povestea unui afacerist batarn si zgarcit, care nu credea in spiritul Craciunului. In ajunul celui de-al saptelea Craciun de la moartea partenerului sau de afaceri, fantoma acestuia din urma il viziteaza pe Scrooge si-i anunta vizita a trei spirite: Spiritul Craciunului Trecut, Prezent si Viitor. Fiecare din ele il poarta pe batran intr-o alta dimensiune a vietii sale (trecut, prezent, viitor) aratanadu-i care sunt consecintele greselilor trecute si viitoare. Scrooge realizeaza ca mai are inca timp sa indrepte lucrurile si se transforma intr-un om integru si sufletist, spre uimirea cunoscutilor sai.
Povestea Craciunului - varianta autohtona
Fiecare cultura si natiune a adaptat povestea Craciunului, care a imbracat astfel o multime de forme autohtone. In Romania circula o varinanta crestina a povestii , care, prin motivele biblice invocate, incearca sa explice apartenenta Mosului la traditia crestin - ortodoxa.
Legenenda spune ca Maica Domnului, cuprinsa de durerile facerii, incepe sa colinde din poarta in poarta pentru a cere gazduire, ajungand astfel si la casa lui Mos Craciun. Aici o gaseste acasa pe sotia acestuia care era o femeie buna, spre deosebire de sotul ei. De teama ca acesta sa nu se supere, Craciuneasa o adaposteste pe Maria in grajdul vitelor si o ajuta sa-l nasca pe Iisus.
Craciun afla insa cele intamplate si isi pedepseste sotia taindu-i mainile insa Maica Domnului face o minune: mainile femeii cresc la loc. Mos Craciun vazand aceasta se caieste si ii cere iertare lui Dumnezeu, apoi isi imparte averea saracilor (de unde si convingerea ca Mos Craciun este cel care aduce cadouri copiilor cuminti confectionate sau achizitionate chiar de el).
Varianta occidenatala a povestii este putin mai..comerciala: imaginea lui Mos Craciun, imbracat in costum rosu si cu plete albe i se datoreaza companiei Coca-Cola. Se spune ca in Ajunul Craciunului Mosul vine cu sania trasa de reni, intra pe horn si pune sub brad cadourile. Sania mosului are noua reni, condusi de Rudolph cel cu nasul rosu, care lumineaza calea. Ceilalti reni sunt: Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Donder si Blitzen.
Folclorul romanesc are si el o multime de povesti dedicate anotimpul rece. Multe dintre acestea s-au pierdut odata cu trecerea timpului si nu au mai fost reeditate asa ca voi incerca sa reproduc cateva din memorie, rugandu-va pe voi sa ma corectati acolo unde gresesc si, daca este posibil, sa-mi spuneti si titlurile cartilor in care au aparut aceste povesti.
Saniuta fermecata
Este povestea unui copil ai carui parinti erau nevoiti sa munceasca din zori si pana in seara pentru a avea ce pune pe masa. Odata cu venirea iernii, copilul este nevoit sa-si petreaca toata ziua in casa, cu nasul lipit de geam privind la ceilalti copii care se jucau voiosi cu saniile. Baietelul este atat de mahnit ca parintii lui nu au bani sa-i cumpere o sanie incat o roaga pe Zana Iarna sa-i aduca una, insa nu una simpla ci una fermecata.
Zana ii indeplineste dorinta insa il avertizeaza sa nu iasa cu sania dupa caderea serii pentru ca o vraja risca sa se abata asupra sa. Entuziasmat de cadoul primit baiatul pleaca la sanius chiar in seara urmatoare, uitand de sfatul parintilor care il rugasera sa nu iasa din casa dupa lasarea intunericului si de amenintarea Zanei. Odata lansata la vale, saniuta incepe sa o ia la fuga din ce in ce mai repede, purtand copilul in imparatia Zanei Iarna. Speriat ca nu se va mai intoarce niciodata acasa si ingrijorat pentru parintii sai, copilul pleaca in cautarea Zanei ca sa o roage sa-l trimita inapoi acasa.
Calatoria spre palatul Zanei este prilejul de a intalni tot felul de personaje fabuloase, cum ar fi Viscolul si Gerul, prezentati ca doi mosi artagosi, calare pe cate un urs polar. In cele din urma baiatul o gaseste pe Zana si o roaga sa-l trimita acasa iar aceasta ii indeplineste dorinta insa ii confisca sania, ca invatatura de minte. Intors acasa, baiatul descopera ca nu trecuse nici macar o ora de cand please spre imparatia Zanei, ceea ce-l face sa se intrebe daca nu cumva totul a fost doar un vis.
Bradutul animalelor
O alta poveste de care imi amintesc cu placere (desi am uitat foarte multe detalii) este despre un bradut care crescuse in inima unei paduri magice. Craciunul il gaseste insa fara nicio podoaba asa ca animalele padurii se hotarasc sa-l gateasca, pentru a nu mai fi trist. Dar de unde sa ia podoabe? Foarte simplu, atunci cand ai imaginatie: nuci pe post de globulete, vopsite cu extracte de plante de artistii padurii, turturi in loc de beteala si luna, regina noptii, in varsul bradului. O noapte perfecta de Craciun!
Ei, dragele Mosului, astea sunt povestile de iarna pe care mi le mai amintesc din copilarie. Fara indoiala ca ele sunt mult mai multe, prin urmare, daca mai aveti si alte completari de facut, va astept cu cea mai mare bucurie!